MECMAU

ZEVAİD

NİKAH

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şerefli Kadınlar

 

7430. Zeyd b. Eslem'in babası anlatıyor: Ömer b. el-Hattab, Ali b. Ebi Talib'i çağırıp kulağına bir şeyler fısıldadı. Bunun üzerine Hz. Ali kalkıp çardağa gitti ve Abbas, Akil ve Hüseyn'i orada buldu. Hz. Ömer'in, (Hz. Ali'nin) kızı Ümmü Gülsum'le evlenmesi konusunda onlarla istişare yaptı. Akil öfkelenerek: "Ey Ali! Geçen günler, aylar ve seneler senin sadece ilişkilerindeki körlüğü arttırmış. Vallahi eğer bu işi yaparsan mutlaka şunlar şunlar olur" diyerek bazı şeyler saydı. Nihayet elbisesini çekmeye kalkışınca Hz. Ali, Abbas'a şöyle dedi: "Vallahi bu, ondan (Akil'den) bir nasihat değildir. Ancak Ömer'in kırbacı onu gördüğün şeye mecbur bıraktı. Vallahi bu (sözlerinde) seni (samimi) istekli görmüyorum, ey Akil! Fakat şu bir gerçek ki Ömer b. el-Hattab, bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den şöyle işittiğini haber verdi: "Her sebep ve nesep kıyamet gününde kesilecek; ancak benim sebebim ve benim nesebim müstesna." Bu olay üzerıne Ömergüldü ve şöyle dedi: "Allah, Akil'e acısın, uçan ve ahmağın teki!"

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravilerindendir.

 

 

 

7431. Hasan b. Hasan b. Ali'den rivayet edildiğine göre Ömer b. el-Hattab, Ümınü Gülsum'u (babası) Hz. Ali'den istedi. Ali: "O, evlenmek için çok küçük" karşılığını verdi. Bunun üzerine Hz. Ömer şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: ''Her sebep ve nesep kıyamet gününde kesilecek, ancak benim sebebim ve benim nesebim müstesna." Ben de, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den bir sebebim ve nesebim olmasını istiyorum." Bunun üzerine Hz. Ali, (oğulları) Hasan ve Hüseyn'e: "Amcanızı evlendirin" deyince ikisi: "O (kadın) kadınlardan bir kadındır, kendi tercihini yapabilir" karşılığını verdiler. Bunun üzerine Hz. Ali, öfkeli bir halde kalkınca İmam Hasan, Hz. Ali'nin elbisesinden tutup şöyle dedi: "Senden ayrı kalmaya sabredemeyiz, ey babacığım!"

 

*Hadisi Bezzar buna benzer ifadelerle Akil'in kıssasını ihtisar ederek rivayet etmiştir, Menkıbeler kitabında buna benzer hadisler mevcuttur.

 

 

 

***************

Saliha Kadın ve Başka Konular Hakkında

****************

 

7432. Sa'd b. Ebi Vakkas'ın babası (Muhammed)'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Üç şey Adem oğlunun saadetinden, üç şey ise bedbahtlığındandır: Saliha bir eş, uygun bir mesken, uygun bir binek Ademoğlunun saadetinden; kötü ahlaklı bir eş, kötü bir mesken ve kötü bir binek ise Ademoğlunun bedbahtlığındandır."

 

*Hadisi Ahmed, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup, Ahmed'in ravileri Sahıh'in ravilerindir.

 

 

 

7433. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Üç şey öldürücü darbelerdendir. Kocasının gücendiği kendisine hıyanet eden (zina eden) kötü bir eş; Allah'ı öfkelendirip, insanları razı eden devlet reisi. Mümin kadının amelinin durumu, yetmiş sıddık'ın amelinin durumuna benzer. Günahkar bir kadının ameli ise, bin günahkar kadının işlediği günah gibidir. "

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup şöyle eklemiştir: "Üçüncü şıkkı unuttum."

Ben derim ki: Üçüncü şeyin "Hayır görse gizleyen, kötülük gördüğünde ise ifşa eden komşu" olduğuna dair başka rivayet ileride gelecektir (no. 13560). Ravilerden Said b. Sinan metruk biridir.

 

 

 

7434. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kime, Allah saliha bir hatun ihsan ederse, hiç şüphesiz onun dininin yarısına yardım etmiş olur. Diğer yarısında da Allah'tan korksun."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ravi olan Abdurrahman, Enes'ten, ondan da Züheyr b. Muhammed rivayette bulunmuştur. Bu zatı tanımıyorum. Eğer bu kişi Abdurrahman b. Zeyd b. Eslem ise başka, o zaman hadisin isnadı munkati olur. Eğer başka biriyse onu tanımıyorum. Allah en doğrusunu bilir. 

 

 

 

7435. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hiç kimse, İslam'dan sonra mümin bir eşten daha yararlı bir şeyelde etmemiştir. (Kocası) ona baktığında kendisine sevinç verir. Ondan uzaklaştığında ise kendisinin namusunu ve malını muhafaza eder. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravilerden Cabir el-Cu'fi zayıftır. Güvenilir kabul edenler de vardır. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir. 

 

 

 

7436. Semure'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Adem oğlunun dünyadaki pişmanlıklarının en kötüsü üç şeydir: Bir adamın arazisi vardır. Toprağı sulanır ve sulayacak bir de dişi devesi vardır. Adam ciddiyetle çalışır ve arazisi meyvelerini verir. Derken dişi devesi ölür, onun üzerine pişmanlık duyar. Bilir ki onun gibisini bulamaz. Diğer taraftan çare bulmadan önce, arazisinin bozulan meyveleri üzerine pişmanlık duyar.

(İkincisi) Bir adamın savaş çı olan iyi bir atı vardır. Kafirlerden bir bölükle karşılaşır. Birbirlerine yaklaştıklarında Allah'ın düşmanları hezimete uğrar ve adam atını (düşmanın üzerine) sürer. (Düşmana) yetişmek üzere iken ön ayağı kırılınca atının yanında durur. Bir daha onun gibisini bulamayacağı için hem atına ve hem de kazanmak üzere olduğu zaferi kaçırdığına üzülür.

 

(Üçüncüsü) Bir adamın nikahı altında bir kadın vardır. Adam kadının görünümünden hoşnuttur. Bir çocuk doğurur. Fakat kanama sebebiyle ölür. Bu adam da bir daha onun gibisiyle asla karşılaşmayacağını bildiğinden dolayı karısı için büyük üzüntü duyar. çocuğu için de üzüntü duyar. Çünkü emzirecek birini bulmadan önce malını mülkünü kaybedeceği için korkar. İşre bu (üçüncü üzüntü) şu üzüntülerin en büyüğüdür."

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup, hadisin isnadı hasendir. (Zayıf olarak) senedinde Said b. Beşır'den başka kimse yoktur. Bu kişiyi ise bir grup alim güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

7437. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Dört şey vardır ki, bunlar kime verilirse hiç şüphesiz kendisine dünya ve ahiret hayrı verilmiştir: Şükreden bir kalb; zikreden bir dil; belalara sabırlı bir beden; kendi namusu ve hainlik olacağından dolayı malı hususunda kocasına karşı haddi aşmayan hanım. "

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup, el-Mu'cemu'l-evsat'ın ravileri Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

7438. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Muaz b. Cebel'e şöyle demiştir: "Ey Muaz! Şükreden bir kalb; zikreden bir dil; dünya ve din işlerine yardımcı olan saliha bir hatun; insanların kazandığı şeylerin en hayırlısıdır. "

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Ali b. Yezıd zayıftır. Güvenilir kabul edenler de vardır.

 

 

 

7439. Abdullah b. Selam'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadınların en hayırlısı, baktığında sana neşe verir, emrettiğinde sana itaat eder, yokluğunda kendi namusunu ve senin malını korur. "

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Zurayk b. Ebi Zurayk'ı tanımıyorum.

Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7440. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadınlar içerisinde saliha kadının durumu, A'sam karganın durumu gibidir." Denildi ki: "Ya Resulallah! A'sam karga nedir?" "Ayaklarından biri beyaz olan kargadır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerinden Muttarih b. Yezıd'in zayıf olduğu hususunda görüş birliği vardır.

 

 

 

7441. Umare b. Huzeyme b. Sabit anlatıyor: Amr b. el-As ile beraber hac ya da umredeydik. Merru'z-Zehran'da (Mekke yakınında bir yer) iken hevdecinde bir kadın ellerini hevdeci üzerine koymuş bir halde idi. Amr konaklayınca kabilenin içine girdi. Biz de onunla beraber girdik. (Onlara) şöyle anlattı: Biz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bu mekanda idik. Bir de baktık ki aralarında birinin gagası ve ayağı kırmızı olan bir karga sürüsü. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kadınlardan cennete girecek olanlar(ın sayısı), şu kargalar içersindeki bu (kırmızı ayaklı) karga kadardır."

 

*Hadisi Taberani ve Ahmed rivayet etmiş olup, metin Taberani'ye aittir. Ahmed'in

ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7442. Ubade'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Mümine kadının durumu, siyah kargalar içersindeki alacalı karganın durumu gibidir. O karganın ikincisi ve benzeri yoktur. Kötü kadının durumu, dışı süslenmiş, içi harap olan evin durumu gibidir. Kıyamet günü hiçbir ışığı olmayan karanlık gibidir. Vallahi ben, kadının kocasının yatağından uzak durması durumunda Allah'a ve Resul'üne asi olmuş olmasından korkuyorum. "

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden ishak b. Yahya, Ubade'ye yetişmemiştir. Diğer ravileri, güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7443. Abdurrahman b. Ebza der ki: Hz. Davud peygamber şöyle demiştir: "Yetime karşı merhametli baba gibi ol. Bil ki ektiğin gibi (bir gün) biçeceksin. Kocası için saliha bir eşin durumu, altın taç ile süslenmiş olan padişahın durumu gibidir. Onu her gördüğünde gözleri aydın olur. Kocası için kötü bir eşin durumu, kocamış bir atın sırtındaki ağır bir yükün durumu gibidir."

 

*Ben derim ki: Ravi hadisin devamını zikretmiştir. Tamamı Vaazlar kitabında gelecektir.

Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravilerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Eh!-i Kitabın Kadınları