MECMAU

ZEVAİD

KÖLE AZADI

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mü'min Bir Köleyi Azat Eden Hakkında

 

7252. İbn Abbas'tan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Boşanma, ancak iddetle geçerli olur; azat etme ise sadece Allah rızası için olur. "

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Ahmed b. Said b. Ferkad zayıftır.

 

 

 

7253. Ukbe b. Amir el-Cüheni'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim, mü'min bir bir köleyi azat ederse bu onun (azat edenin) cehennemden kurtuluşu olur."

 

*Hadisi Ahmed, Ebu Ya'la ve Taberani rivayet etmiş olup, ravileri Kays el-Cüzami müstesna Sahih'in ravileridir. Bu zatı kimse zayıf görmemiştir.

 

 

 

7254. Şu'be el-Kufi anlatıyor: Ebu Bürde b. Ebi Musa'nın yanındaydık. Şöyle dedi: Ey evlatlarım! Size babamın Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den naklederek bana bildirdiği bir hadisi aktarayım mı? Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: Her kim, bir köleyi azat ederse Allah, azat ettiği kölenin her uzvuna karşılık, o kişinin bir uzvunu cehennemden azat eder."

 

*Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş ve şöyle demiştir: "Bu hadis Ebu Musa'dan sadece bu isnadla rivayet edilmiştir." Ahmed'in ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7255. MAlik b. el-Haris'in bildirdiğine göre, kendi kabilesinden olan bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işitmiştir: "Her kim, , müslüman anne ve babadan yoksun kalmış bir yetimi kendisine ihtiyacı kalmayıncaya kadar, yemeğine ve içeceğine ortak eders, o kişiye cennet elbette gerekli olur.

 

Her kim, müslüman bir köleyi azat ederse bu, onun cehennemden kurtuluşu olur; azat ettiği kölenin her uzvuna karşılık, kendi uzvun(un cehennemden kurtulmasına) kafi gelir. "

 

*Hadisi Ahmed ve Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Ali b. Zeyd'in hadisi hasendir. Kendisinde zayıflık bulunmaktadır.

 

 

 

7256. Malik b. Amr el-Kuşeyri diyor ki: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim, müslüman bir köleyi azat ederse bu, onun cehennemden kurtuluşu olur. Azat ettiği kölenin kemiklerinden her biri, kendi kemiklerinden bir kemiğin yerine geçer."

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ahmed'in hadisi, Anne-Babaya iyilik ve Sıla-i Rahim kitabında bundan daha uzun olarak geçmektedir. Ravilerden Ali b. Zeyd, zayıf olmakla beraber hadisi hasen olan biridir.

 

 

 

7257. Ebu Zer bildiriyor: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Her kim, mü'min bir köleyi azat ederse, hiç şüphesiz bu, her uzvuna kifayet eder -ya da- azat ettiği kölenin her uzvuna karşılık, kendi uzvunu cehennemden azat etmiş olur. " 

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden Ebu Harız'i, ibn Hibban güvenilir kabul etmiştir. Bir rivayete göre ibn Main, Ebu Harlz'i güvenilir görmüştür. Hadis imamlarının çoğu bu zatı zayıf addetmiştir.

 

 

 

7258. Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim, Allah için bir köleyi azat ederse, Allah köleden her bir uzva karşılık, o kişinin uzvunu cehennemden azat eder."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu's-sağır ve el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravilerden Zekeriyya b. Manzur güvenilir kabul edilmiştir.

 

 

 

7259. Ebu Seleme b. Abdirrahman b. Avf, babasından bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Hangi gece (dualar) daha iyi işitilir?" diye sorulunca şöyle buyurdu: "Gecenin son ortası(nda dualar daha çok işitilir). Diğer taraftan (sabah) namaz(ı), tan ağarıncaya dek makbuldür. Daha sonra güneş bir ya da iki mızrak boyu yükselinceye kadar namaz yoktur. Sonra gölge bir mızrak boyu olunca, (öğle) namaz(ı) makbuldür. Daha sonra güneş batıya yönelinceye kadar namaz yoktur. Sonra güneş bir ya da iki mızrak oluncaya kadar (ikindi) namaz(ı) makbuldür. Daha sonra güneş batıncaya kadar namaz yoktur. "

 

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), daha sonra şöyle buyurdu:

"Müslüman bir adam, müslüman bir köleyi azat ederse bu, onun (azat edenin) cehennemden kurtuluşu olur. Kölenin her bir kemiği, kendi kemiğine yeterli gelir. Müslüman bir kadın, müslüman bir kadın köleyi azat ederse, bu onun cehennemden kurtuluşu olur. Kölenin her bir kemiği, kendi kemiğin(in cehennemden azat olmasına) yeterli gelir. Müslüman bir kimse, iki müslüman cariyeyi azat ederse bu, onun cehennemden kurtuluşu olur. Cariyelerin kemiklerinden her iki kemik, kendi kemiğin(in ateşten kurtuluşu için) yeterli olur."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu Seleme, babasından hadis işitmemiştir. Geri kalan ravilerin hadisleri, hasen derecesindedir.

 

 

 

7260. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim, dünyada mü 'min bir köleyi azat ederse, Allah o kölenin her uzvuna karşılık, o kişinin bir uzvunu cehennemden azat eder."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Muhammed b. Ebi Humeyd zayıftır.

 

 

 

7261. Ebu Sekıne'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizden biriniz, köle ücretine sahip olduğunuzda (köle satın aldığında) o köleyi azat etsin. Çünkü o kişi, kendi uzvuna karşılık, kölenin her bir uzvunu fidye olarak vermiştir."

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Yezid b. Rabia es-Sağani metruk biridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Mü'min Cariye