MECMAU

ZEVAİD

VASİYETLER

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Vasiyetinde Haksızlık Yapan Hakkında

 

7082. Zeyyal b. Ubeyd b. Hanzale anlatıyor: Dedem Hanzale b. Hizyem'i işittim ki, onun dedesi Hanife, oğlu Hizyem'e şöyle dedi: "Oğullarımı topla! Çünkü vasiyet etmek istiyorum." Hizyem kardeşlerini topladı. Hanife onlara: "Cahiliye döneminde, mutayyebe dediğim yüz deveyi, odamda bulunan şu yetime bırakıyorum; bu, ilk vasiyetimdir" dedi.

Bunun üzerine Hizyem: "Babacığım! Ben oğullarının şöyle dediklerini işittim: Biz vasiyetin gereğini yaparak babamızın içini rahatlatacağız, babamız öldüğünde ise bu (vasiyetin yaptırımından) döneceğiz" dedi. Hanife: "Öyleyse benimle sizin aranızda Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (hakem) olsun" deyince Hizyem: "Tamam, buna razı oluruz" dedi. Bunun üzerine Hizyem, Hanife ve Hanzale yanlarındaki bir çocukla beraber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in huzuruna çıktılar. Çocuk, Hanife'nin peşinden geliyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geldiklerinde ona selam verrdiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ey Ebu Hizyem! Seni buraya getiren şey nedir?" diye sorunca Hanife: "İşte bu!" diyerek eliyle Hizyem'in dizine vurdu. Devamla şöyle anlattı: "Bana, yaşlılığın veya ölümün ansızın gelmesinden korktum, o yüzden vasiyette bulunmak istedim. Cahiliye döneminde, mutayyebe dediğimiz yüz deveyi odamda bulunan şu yetime bırakıyorum ki bu, ilk vasiyetimdir." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öfkelendi, hatta belirtisini yüzünde gördük. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturuyordu. Dizleri üzerine çökerek şöyle buyurdu: "Hayır! Hayır! Hayır! Sadaka beştir. O olmazsa ondur. O da olmazsa on beştir. O da olmazsa yirmidir. O da olmazsa yirmi beştir. O da olmazsa otuzdur. O da olmazsa otuz beştir. Daha fazla olursa kırktır. "

 

Ravi der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'le vedalaştılar. Yetim, yanındaki sopayla bir ipe vuruyordu. Bunun üzerine Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şu yetimin sopası ne de büyükmüş." Hanzale der ki: Babam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaklaşıp ona: "Benim sakallı oğullarım var, bunun (yani Hanzale'nin) ise sakalı yok. Bu en küçükleri, Allah'a onun için dua et" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eliyle başını okşadı ve şöyle buyurdu: Allah seni mübarek kılsın. "veya "Mübarek kılınasın. "

 

Zeyyal der ki: Hanzale'yi, kendisine yüzü şişmiş bir insan veya memesi şişmiş bir hayvan getirilirken gördüm. Elini sürüyor, "Bismillah" diyerek önce kendi başına koyarak: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elinin koyduğu yer üzerine" diyor ve sonra o eliyle hastanın başını sıvazlıyordu. Böyle yaptıktan sonra hastadan şişlik gitti.

 

*Hadisi, Ahmed rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

*************************************

Hastalığında Malının Üçte Birinden Fazla Tasarrufta Bulunan Hakkında

*************************************

 

7083. İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre bir adam, ölümü anında altı tane kölesini azat etti. Bedevilerden olan varisleri gelip adamın yaptığını Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verdiler. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) söyle buyurdu: "Bunu yaptı mı gerçekten? İnşallah, bilseydik onun (cenaze) namazını kılmazdık. "

 

*Ben derim ki: Bu hadis kısa metniyle Sahıh'te yer almaktadır.

*Hadisi, Ahmed ve şu lafızia el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir:

Ensar'dan bir adam altı tane kölesini azat etti. Başkaca da malı yoktu. Bu haber Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca öfkelenerek şöyle buyurdu: "Vallahi, neredeyse onun namazını kılmamaya niyetlenmiştim (yapamadım)." Hepsinin ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

7084. İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre bir adam, ölmek üzereyken altı tane kölesini az at etti. Adamın başka da malı yoktu. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) aralarında kur'a çekti. Kur'a neticesinde ikisini azat etti. Dört tanesini köle olarak bıraktı.

 

*Ben derim ki: imran'ın hadisi Sahih'te mevcuttur.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerden Feyd b. Vesık hadis uyduran biridir. 

 

 

 

7085. Ebu Umame el-Bahili anlatıyor: Bir adam vasiyetinde altı köleyi azat etmişti. Onlardan başka malı da yoktu. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca adama öfkelendi. Sonrasında kur'a çekti ve üçte birini çıkardı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Tevbe b. Nemır'in biyografisini zikredene rastlamadım. Leys'in katibi olan Abdullah b. Salih'i zayıf ve güvenilir gören de vardır. Kalan ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

7086. Ebu Said el-Hudd'nin naklettiğine göre bir adam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zamanında altı tane kölesini azat etti. Adamın başka da malı yoktu. Adam öldü. Bu durum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e ulaşınca, aralarında kur'a çekti. İki tanesini azat etti, dört tanesini köle olarak bıraktı.

 

*Hadisi, Bezzar rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Ali b. Vezıd'de zayıflık olup hadisi hasendir. Kalan ravileri Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

7087. Kasım'ın naklettiğine göre bir adam, mirasının üçte birinden fazlasını vasiyet etmek için izin istedi. Ona izin verdiler. Sonra adam öldükten sonra (varisleri) bundan (üçte birden fazlasını vasiyet etmesinden) döndüler. Bunu Abdullah (b. Mes'ud)'a sordular. Abdullah şöyle dedi: "Bu, toplumun hoş karşılamadığı bir durumdur, caiz değildir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Kasım, Abdullah'a yetişmemiştir.

 

 

 

7088. Abdurrahman b. el-Kasım der ki: İbn Mes'ud'a, ölürken borcu olup başka malı olmayıp, kölesini azat eden adam hakkında sorulunca:

"Borcunu ödemelidir" cevabım verdi.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Kasım, Abdullah'a yetişmemiştir.

 

 

 

7089. İbn Mes'ud diyor ki: "Şu iki acı şeyden sakın: Yaşarken cimri olmak, ölürken de saçıp savurmak."

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Abdullah b. Sinan el-Esedi -ki nüshada da böyledir- zahir olan o, ibn Ziyad el-Esedi'dir. Eğer ibn Ziyad ise ravileri sahih ricalidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Varisi Olmayan Için, Malının Üçte Birinden Fazlasını Vasiyet Etmesini Müstehap Görmek