MECMAU

ZEVAİD

YEMİN VE ADAKLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bir Şey Üzerine Yemin Edip O Şeyden Daha Hayırlısını Gören Kişi

 

6935. Ebu Said el-Hudr! den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim, bir şey üzerine yemin eder de ondan daha hayırlısını görürse yemininin kefareti, o şeyi terk etmesidir. "

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup hadisin senedi hasendir.

 

 

 

6936. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim, bir şey üzerine yemin eder de o şeyden başkasını (daha hayırlı olarak) görse o (başka) şeyi yerine getirsin. Çünkü böyle yapması, yeminini terk etmesinin kefaretidir. Ancak talak ve köle azat etmek (bu hükümden) istisna edilmiştir."

 

*Hadisi Taberan!, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerden Yahya b. Amr b. Malik en-Nukr! hakkında Hammad b. Zeyd hadis uydurma suçlamasında bulunmuştur. Başkaları ise bu kişiyi zayıf görmüştür. Darakutni der ki: "Salihçik biridir. Kendisine itibar edilir."

 

 

 

6937. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Her kim, bir şey üzerine yemin eder de o şeyden başkasını daha hayırlı görse, yemininin kefareti yemin ettiği şeyi terk etmesidir. "

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravilerden Muhammed b. Abdirrahman b. el-Beylemani zayıftır. 

 

 

 

6938. Enes'ten rivayet edildiğine göre Ebu Musa, (eşyalarını taşımak) için Allah'ın Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yük devesi istedi. Bu Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in meşguliyet vaktine rastladığı için: "Vallahi, sana yük devesi veremem" buyurdu. Ebu Musa geri dönüp gidince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu peşinden çağırdı ve ona yüklemesi için deve verdi. Ebu Musa: "Ya Resulallah! Bana yük devesi vermeyeceğine dair yemin etmiştiniz" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yemin ederim ki, elbette sana yük devesi vereceğim. "

 

*Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup Ahmed'in ravileri, Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6939. İmran b. Husayn anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e kabilemden birkaç kişiyle birlikte gelip ondan eşyalarımızı yüklemek için deve vermesini taleb ettim. İki kere: "Vallahi yanımda sizi üzerinde taşıyacak (deve) yoktur" buyurdu. Fakat daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) develeri bize gönderdi. Biz de yüklerimizi develere yükledik. Yola koyulunca arkadaşlarıma: "Ben, bu develerin bize bereketli olacağını düşünüyorum. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizi yükletmemeye dair yemin ettikten sonra bizi yüklenmemiz için bize develeri verdi" dedim. Hemen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına geri döndük. Ona yemini hatırlatınca şöyle buyurdu:

"Ben yeminimi unutmadım. Lakin bir şey üzerine yemin edip de o şeyden daha hayırlısını gördüğüm de daha hayırlı olan şeyi yapar, yeminimin kefaretini de öderim."

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de tamamını, el-Mu'cemu'l-evsat'ta bir kısmını rivayet etmiş olup ravilerden Said b. Zerbı zayıftır.

 

 

 

6940. İmran b. Husayn'dan rivayet edildiğine göre Ebu Musa, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip ondan yükünü yüklemek için binek istedi. Ravi hadisin devamını zikretti.

 

*Ravilerden ibrahım b, Muhammed b. Irk'ı, Zebebı zayıf görmüştür.

 

 

 

6941. Ebu'd-Derda anlalıyor: Allah, Resulüne ganimet olarak bir miktar deve ihsan etmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onları dağıttı. Ebu Musa, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ya Resulallah! Bana (da deve) ver" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hayır" buyurdu. Ebu Musa bu isteğini üç defa tekrarlayınca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Vallahi yapamam" buyurdu. Geriye hörgüçleri beyaz olan dört tane deve kalmıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Ey Ebu Musa! Bunları al!" buyurunca Ebu Musa şöyle karşılık verdi: "

 

Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in başına (unutma gibi) bir hatanın gelmiş olmasından korkunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hiç şüphesiz ben, yemin edip de yemin ettiğim şeylerden başkasını daha üstün görürsem yeminimin kefaretini verir, daha üstün olan şeyi yerine getiririm. "

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir,

 

 

 

6942. Muaviye b. el-Hakem es-Sülemi anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ya Resulallah! Ben bir şey üzerine yemin edip sonra da pişman olan (cayan) biriyim" deyince, şöyle buyurdu: "Her kim, bir şey üzerine yemin eder de ondan başkasını daha hayırlı görürse, o kişi daha hayırlı olanı yerine getirsin, yaptığı yemininden dolayı da kefaret versin."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Senedinde tanımadığım bir ravi bulunmaktadır.

 

 

 

6943. Abdurrahman b. Uzeyne'nin, babasından bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim, bir şey üzerine yemin eder de ondan başkasını daha hayırlı görürse, o kişi daha hayırlı olanı yerine getirsin, yemininden dolayı da kefaret versin. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerden Abdurrahman D. Uzeyne güvenilir biridir. Diğer ravileri, Sahlh'in ravileridir.

 

 

 

6944. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim, bir şey üzerine yemin eder de ondan başkasını daha hayırlı görürse, daha hayırlı olanı yerine getirsin. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerden Müslim b.

Halid ez-Zenci'yi ibn Hibban ve başkaları güvenilir kabul ederken, Ahmed ve başkaları zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

6945. Abdullah b. Hasan'ın bildirdiğine göre Ümmü Seleme, azat edilmeyi isteyen bIr kölesi hakkında yemin ederek: "Ben, bunu azat edersem, Allah beni ebedi olarak cehennemden azat etmesin" diye yemin etti. Allah'ın dilediği bir süre bekledikten sonra şöyle dedi: "Sübhanallah, halbuki Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işitmiştim: "Her kim bir şey üzere yemin eder de ondan başkasını daha hayırlı görürse yemininden dolayı kefaret verdikten sonra daha hayırlı olanı yerine getirsin." Ümmü Seleme bunun üzerine köleyi azat ettikten sonra yemininden dolayı kefaret verdi.

 

*Hadis Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kişilerdir. Fakat Abdullah b. Hasan, Üm mü Seleme'den hadis işitmemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yemin-i lağv (Kasıtsız Olarak Söylenmiş Yemin)