MECMAU

ZEVAİD

BUYU (TİCARET)

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Şarap ve Parası

 

6400. Abdülvahid el-Bünam anlatıyor: İbn Ömer'le beraberdim. Yanına bir adam geldi. "Ya Ebu Abdirrahman! Ben içerisinde üzüm bulunan şu bahçeleri aldım. Hepsini üzüm olarak satmaya gücümüz yetmiyor. O yüzden bir kısmını (şarap yapılması için) 'sıkıyoruz" dedi. İbn Ömer: "Şarabın parasını mı bana soruyorsun?" diye sordu ve ardından şöyle anlattı:

Sana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'den duyduğum bir hadisi bildireyim. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber oturuyorduk. Birden başını semaya doğru kaldırıp aşağı indirdi ve (yerde) eliyle bir çizgi çizerek şöyle buyurdu: "İsrailoğullarına yazıklar olsun!" Hz. Ömer, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ya Resulallah! ‘‘İsrailoğullarına yazıklar olsun!’‘ sözünüz bizi korkuttu" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine şöyle buyurdu: "Sizin üzerinize bu konuda bir korku yoktur. Onlar, kendilerine hayvanın iç yağı(nı yemek) haram kılınınca bunu eritip sattılar ve parasını yediler. Şarabın parası da size haram kılınmıştır. "

 

*Ben derim ki: Ebu Davud'da, şarabın parasının yasaklanması konusunda ibn Ömer'den rivayet edilen başka bir hadis vardır.

Hadisi Ahmed, el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir. Abdülvahid, Sahih'in ravisi değildir. Bununla beraber ibn Hibban kendisini güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

6401. Keysan, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in döneminde şarap ticareti yapıyordu. Tulumlardaki şaraplarla beraber Şam'dan (Medine'ye) dönmüştü; Onlarla ticaret yapmak niyetindeydi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelip: "Ya Resulallah! Sana yeni şarap getirdim" deyince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şarap (artık) haram kılındı, satıması da haram kılındı" buyurdu. Bunu duyan Keysan, derhal tulumlarm yanına gitti ve ayaklarıyla onları devirip şarapları yere akıttı.

 

*Hadisi Ahmed, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravilerden Nafi' b. Keysan mestUrdur. (Yani hakkında adalet ve cerh konusunda net bir açıklama yoktur) Taberanl'nin rivayetindeki ifade şöyledir: "Öyleyse Yahudilere satsam olmaz mı?" diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Şarabı satan, içen gibidir.''

 

 

 

6402. Abdurrahman b. Ğanm'ın bildirdiğine göre (Temim-i) Dari, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e her sene bir tulum şarap hediye ederdi. Şarabın haram kılındığı sene geldiğinde yine bir şarap tulumu getirmişti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ona bakınca güldü ve şöyle buyurdu: "Senden sonra haram kılındığını öğrenmedin mi?" Dari: "Peki bunları satıp da parasından istifade etsem olmaz mı?'' deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Allah, Yahudilere lanet etsin;, Allah, Yahudilere lanet etsin; Allah, Yahudilere lanet etsin. Kendilerine haram kılınan koyun ve inek iç yağlarını gidip erittiler, paraya çevirip (satıp) bununla yiyecekleri şeyleri satın aldılar. Şarap haramdır, ücreti de haramdır. Şarap haramdır, ücreti de haramdır. ''

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiştir. Ravilerden olan Şehr'in hadisi hasendir. Kendisi hakkında bazı tenkitler yapılmıştır.

 

 

 

6403. Bu hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de Abdurrahman b. Canın kanalıyla Temim ed-Dari'den şöyle rivayet etmiştir: K'endisi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e her sene bir büyük tulum şarap hediye ederdi. İçkinin haram kılındığı yılolunca da O'na bir büyük tulum şarap hediye edince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güldü ve: "Artık o haram kılındı" buyurdu. Temim bunun üzerine: "Peki onu satabilir miyim?" diye sorunca Allah'ın Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun satın alınması da, parası da haramdır" buyurdu.

 

*Hadisin isnadı muttasıl ve hasendir.

 

 

 

6404. Cabir anlatıyor: Bir adam, Hayber'den Medine'ye şarap taşır, MÜslümanlara satardı. Bir süre sonra Hayber'den mal yüklenip geldi. Malları Medine'ye getirdi. Müslümanlanian bir adam onunla karşılaştı. Adam ona: "Ey falan! Artık şarap haram kılındı" dedi. Bunun üzerine Hayber'li adam, şarapları yere indirip bir tümseğe götürüp üzerini bezle örttükten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına vardı ve:

"Ya Resulallah! Şarabın haram kılındığı haberi bana ulaştı!" dedi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Evet" buyurdu. Adam: "Peki şarapları satın aldığım adama geri verebilir miyim?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Geri verilmesi doğru olmaz" buyurdu. Adam: "Peki beni koruyup gözeten birine bunları hediye etsem olur mu?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yine: "Hayır" cevabını verdi. Adam tekrar: "Bunlarda benim evimdeki yetimler için mal-mülk var" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İki denizin malları bize geldiğinde yanımıza gel. Denizden gelenlerin mallarından yetimlerine bedelolarak bir şeyler verelim" buyurdu ve sonrasında Medine ahalisine seslendi. Ravi devamla şöyle anlattı: Bir adam: "Ya Resulallah! Kaplarından istifade etsek olur mu?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Tulumları yere indirin'' buyurdu. Tulumlarm hepsi döküldü, nihayet vadinin ortası şarapla doldu.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Taberani'nin el-Mu'cemu'l-evsat kitabında bu hadisten aynı anlamda bir bölüm bulunmaktadır. Hepsinin isnadında Ya'kub el-Kummı ve Isa b. Cariye bulunmaktadır. ikisi de şaibeli ravilerdir.

 

 

 

6405. Cabir'den rivayet edildiğine göre Sakif kabilesinden bir adam, haram kılındıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tulum şarap hediye etti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), tulumun yarılmasını (ve şarabın dökülmesini) emretti. Derhal tulum ikiye yarıldı (ve şarap döküldü) Adam: "Satılmasını emretseydin (olmaz mıydı?)" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şarabın içilmesini haram kılan, satışını da haram kılmıştır.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de Mikdam b. Davud'dan rivayet etmiştir.

Mikdam b. Davud ise zayıf biridir.

 

 

 

6406. Temim ed-Dar! anlatıyor: Haram kılındıktan sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tulum şarap hediye edilmişti. Tulum Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirilince: "Şarap haram kılındı" buyurdu. Bunun üzerine orada bulunanlardan biri: "Şarapları satsalar da paralarını fakir Müslümanlara verseler (nasılolur?)" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), derhal emir verdi ve şaraplar Medine vadilerinden bir vadiye döküldü. Sonrasında şöyle buyurdu: "Allah, Yahudilere lanet etsin. Hayvanların iç yağları onlara haram kılındı. Fakat onlar yağlarını satıp parasını yediler."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerden Eş'as b. Seyyar güvenilir biridir. Diğer taraftan şaibelidir.

 

 

 

6407. Amir b. Rabia anlatıyor: Ebu Temam adlı Sakif kabilesinden bir adam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), e: "Ya Resulallah! Parasını infak edeyim mi?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona:

"Şarabını içilmesini haram kılan, parasını da haram kılmıştır" cevabını verdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6408. Abdullah b. Mes'ud diyor ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şaraba ve içene, içenlere takdim edene, (şarap amacıyla üzümünü) sıkana, suyunu çıkartana, taşıyana, kendisine taşınan kişiye, satana, satın alana ve parasını yiyene lanet etmiştir."

 

*Hadisi Bezzar, el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravilerden isa b.

Ebı isa el-Hannat zayıftır.

 

 

 

6409. Hasan'dan rivayet edildiğine göre Osman b. Ebi'ı-As'ın azatlısı karda ortak olacakları, ticaretini yapacakları bir mal vermesi hususunda Osman'a istekte bulundu. Osman, ona 20 bin dirhem verdi. O da bununla şarap alıp Ubulle'ye götürdü. Bunun üzerine Osman hemen onun yanına gidip şaraplarla dolu olan küp, tulum ne varsa bırakmayıp hepsini kırdı ve şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şaraba, içene, müşterisine, satıcısına, sıkana ve taşıyana lanet etmiştir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş ve şunları da eklemiştir: "Suyunu çıkarana, kendisine taşınan kişiye ve ücretini yiyene (de lanet etmiştir.)" Ravilerden Abdullah b. isa el-Hazzaz zayıf biridir.

 

 

 

6410. Osman b. Ebi'ı-As'dan rivayet edildiğine göre onun azatlı kölesi şarap satın alıp onunla kar etmişti. Bunun üzerine Osman b. Ebi'ı-As ona şöyle dedi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), şarabı yasaklamış, (satıp) parasını da yemeyi haram kılmıştır."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

6411. Abdullah b. Amr diyor ki: "Allah, şaraba, (o maksatla üzümü) sıkana, içene, içenlere takdim edene, satıcısına, müşterisine, taşıyana, kendisine taşınan kişiye ve parasını yiyene lanet etmiştir."

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerden Leys b. Ebi Süleym güvenilir biridir; fakat tedlis yaptığı bilinmektedir.

Ben derim ki: Bu türden hadisler içecekler kitabında gelecektir.

 

 

 

6412. Amir b. Rabia'dan rivayet edildiğine göre kendisi, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e bir tulum şarap hediye edince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Ey Amir! Senden sonra şarabın haram kılındığını bilmiyor musun?" diye sordu. Bu defa Amir: "Peki, şarabı Yahudilere satsam olur mu, ya Resulallah?" diye sorunca Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şarabı satan, içen gibidir, hemen onu dök!" buyurdu.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Senedinde geçen Yezıd b. Sinan er-Ruhavı zayıftır.

 

 

 

6413. İbn Abbas diyor ki: "Şarabın haram kılındığını bildiren ayet inince sahabe: "Ya Resulallah! Satsak olmaz mı?" deyince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "İçilmesini haram kılan, satışını da haram kılmıştır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

6414. Ümmü Süleym diyor ki: Şarabın haram kılındığını bildiren ayet inince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bir münadiye şöyle seslenmesini emretti: "İyi dinleyip, dikkat edin! Şarap haram kılındı, onu satmayın ve satın almayın. Yanında azıcık bile şarap bulunan hemen onu döksün."

Ebu Talha: "Ey köle! Testiyi indir ve içindeki şarabı dök" dedi.

Sonrasında herkes şaraplarını döktü. O günlerde insanların taze hurma ile kuru hurmadan başka şarap yaptıkları (ham maddeleri) yoktu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerden Velid b. Muhammed el-Muvakkarı zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Isyankarlara Üzüm Satan Kişi Hakkında