MECMAU

ZEVAİD

AV VE HAYVAN BOĞAZLAMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Düğün Yemeğinde Yapılanlar

 

6142. Sehl b. Said anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Safiyye yanına geldiği zaman düğün yemeği tertipledi. Ben de: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in düğün yemeğinde ne vardı?" diye sordum. "Sadece hurma ve kavut vardı" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup, ravilerden Abdülhamid b. Süleyman zayıftır. Güvenilir kabul edenlerde olmuştur.

 

 

 

6143. Cabir anlatıyor: Safiyye binti Huyey, (gelin olarak) Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in çadırına girince, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında insanlar vardı. Ben de bana pay düşsün diye orada hazır bulundum. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cübbesinde bir buçuk müd acve hurması olduğu halde dışarı çıkarak şöyle buyurdu: ''Annenizin düğün yemeğinden yiyin."

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6144. Hz. Aişe'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hannnlarından biri için iki müd arpayı düğün yemeği olarak verdi.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

6145. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), hannnlarından biri için düğün yemeği tertipledi. Yemekte bir miktar keşkek vardı.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravilerden Cervel hakkında Zeheb'i: Saduk (dürüst)tür"; ibnü'I-Med'in'i ise: "Münker hadisler rivayet ederdi" değerlendirmesinde bulunmuştur.

 

 

 

6146. Enes diyor ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ümmü Seleme için hurma ve tereyağından oluşan düğün yemeği verdi.

 

*Ben derim ki: Enes'in, Sahih'te Safiyye için düğün yemeği verildiği rivayeti yer almıştır. Burada ise Ümmü Seleme'ye düğün yemeği geçmektedir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

6147. Cabir b. Abdillah anlatıyor: Ali b. Ebi Talib ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızı Hz. Fatıma'nın düğününde bulunduk. Onların düğününden daha güzel bir düğün görmedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bize kuru üzüm ve hurma hazırlamışlı. (Hazırlanan ikramlardan) yedik. Fatıma'nın düğün gecesinde yatağı, koç postundandı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri Müslim b. Halid ez-Zenci zayıftır. Güvenilir kabul edenlerde vardır.

 

 

 

6148. Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sahabisi olan Ebu Useyd, bir kadınla evlenmişti. Düğününe Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i çağırdı. Karısı yanımıza gelin olduğu halde geldi. Bize geceden şıfasını yapıp süzmüş olduğu hurma hoşafından ikram etti.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir. 

 

 

 

6149. Esma binti Umeys anlatıyor: Ninen Hz. Fahma, de den Hz. Ali'ye nikahlandırılmıştı. Onun döşeğinin ve yastığının içi (hurma) lif(i) idi. Hz. Ali, Fatıma için düğün yemeği tertipledi. O zamanda ondan daha üstün düğün yemeği tertipleyen olmamıştı. Hz. Ali, zırhını yarım arpa karşılığında bir Yahudiye rehin bırakmıştı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup, ravileri Avn b.

Muhammed b. el-Hanefiyye'nin (yani Esma'nın hadiseyi anlattığı kişinin) biyografisini yazana hiç rastlamadım.

 

 

 

6150. Şehr b. Havşeb'ten rivayet edildiğine göre kendisi bir gün Beni AbdilI-Eşhellin kadınlarından biri olan Esma binti Yezid b. es-Seken'in yanına gitti. Esma, ona yemek hazırlayıp önüne koydu. Fakat Şehr:

"Canım istemiyor" dedi. Bunun üzerine Esma şöyle anlattı:

Ben, Aişe'yi Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) içın süsledim ve sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim. Aişe'nin yüzünü açması için Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i çağırdım. Geldi ve Aişe'nin yanına oturdu. Büyük bir bardak süt getirildi. Allah'ın Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), sütten içtikten sonra Aişe'ye uzattı. Aişe başını eğdi ve utandı. Bunun üzerine Aişe'yi azarlayarak: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini tut!" dedim. Böyle dememin ardından Aişe, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini tuttu ve biraz sütten içti. Sonra Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yaşıtma da ver!" buyurdu.

Bunun üzerine ben: "Ya Resülallah! Bilakis (önce) siz alın (bardağı) ondan için, sonra bana elinizle bardağı verin" dedim. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bardağı alıp içtikten sonra bana verdi. Bardağı alıp oturdum ve sonra dizlerimin üstüne koydum. Daha sonra, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in içtiği yere değsin diye, dudaklarımı bardağın etrafında gezdirmeye başladım. Sonra Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), yanımdaki kadınlara hitaben: "Onlara da ver (içsinler)" buyurdu. Kadınlar: "Canımız istemiyor" dediler. Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Açlığı ve yalanı bir araya getirmeyin. Şimdi canım istemiyor demekten vaz geçecek misin?" Ben de: " Anacığım! Bir daha asla böyle yapmayacağım" dedim.

 

*Ben derim ki: Bu hadisin bir kısmı, ibn Mace'de yer almıştır.

*Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberan! buna benzer ibarelerle rivayet etmiş ve şu ilaveyi yapmıştır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), kadınlardan birinde altın bir bilezik gördü ve ona: "Ey falan! Allah'ın o bilezik yerine ateşten bir bileziği sana takması hoşuna gider mi?" diye sordu. Bunun üzerine biz, derhal o bileziği çıkarıp attık. Şu ana kadar o bileziğin nerede olduğunu bilmiyoruz. Daha sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizden birinize gümüşten bir inci -yahut diğer bir rivayette- bilezik edinmesi kafi gelir. Sonra bir miktar zafiran alır ve onu su ile karıştırıp o inci (veya bilezik) üzerine sürersen aynı altın gibi olur. "

Ebu Davud, bilezik kıssasını oldukça kısaltılmış olarak rivayet etmiştir. Ravilerden Şehr hakkında tenkit yapmıştır. Ama hadisi hasen derecesindedir.

 

 

 

6151. Esma binti Umeys anlatıyor: Aişe'nin arkadaşıydım. Onu (gerdeğe) hazırlayıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına götürdüm. Benimle beraber kadınlar. da vardı. Vallahi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanında ikram edecek bir bardak sütten başka hiçbir şey yoktu. Sütten biraz içip bardağı Aişe'ye uzattı. Kızcağız bundan utandı. Biz, Aişe'ye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in elini geri çevirme, onu al!" deyince, Aişe utanarak bardağı aldı ve sütten içti. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha sonra Aişe'ye: "Arkadaşlarına da ver!" buyurdu Biz: "Canımız istemiyor" dedik. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine: "Açlığı ve yalanı bir araya getirmeyin" buyurdu. Ben dedim ki: "Ya Resulallah! Bizim canımızın çektiği bir şey hakkında ‘‘Canımız istemiyor’‘ dediğimizde bu da yalan sayılır mı?" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): " Yalan, yalan olarak yazılır; hatta yalancık bile yalancık olarak yazılır" cevabını verdi.

 

*Hadis Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ravilerden Ebu Şeddad, Mücahid'den rivayet etmiştir. Ebu Şeddad'dan rivayette bulunanlar ise ibn Cüreyc ile Yunus b. Yezid'dir. Geri kalan ravileri Sahıh'in ravileridir. Ancak mevcut bilgilerimize göre Esma binti Umeys, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Hz. Aişe ile evlendiğinde Habeşistan yurdunda kocası Cafer ile beraberdi. Doğru olanı onun Esma binti Yezıd olmasıdır. Allah en doğrusunu bilendir. Ayrıca hadisi Taberanl, el-Mu'cemus'sağir'de rivayet etmiş olup isnadı zayıftır.

 

 

 

6152. Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey Ebu Hureyre! Bir koyunla bile olsa düğün yemeği ver."

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravilerden Abdullah b. el-Müemmel'i ibn Hibban güvenilir kabul etmiş ve şöyle demiştir: "Hata eden biridir." ibn Main ise bir rivayette güvenilir, diğerinde ise zayıf kabul etmiştir. Diğer imamlar ise zayıf addetmiştir. Diğerleri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

6153. Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Abdurrahman b. Avf, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelmişti. (Başını) altn rengi (kokulu) bir boya ile boyamıştı. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona; "Bu boya da neyin nesi? Yoksa damat mı oldun?" diye sorunca Abdurrahman: "Evet" dedi. "Düğün yemeği verdin mi?" diye tekrar sorunca, "Hayır" dedi. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunun üzerine ona çekirdek ağırlığında altın attı ve şöyle buyurdu: "Bir koyunla bile olsa düğün yemeği ver. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravilerden Abdurrahman b. Ebi Bekr b. Ebi Müleyke zayıftır.

 

 

 

6154. Enes b. Malikiten rivayet edildiğine göre Abdurrahman b. Avf, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelmişti. Üzerinde altın sarısı (kokulu) boya izi vardı. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Mehyem" diye sordu. -Bu sözcük, kişiye hatırını sormak için kullanılan bir kelimedir.- Abdurrahman: "Ya Resülallah! Evlendim" karşılığını verdi. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ne (kadar mehir) üzerine" diye sorunca, "Çekirdek ağırlındaki altın üzerine" cevabım verdi. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona şöyle buyurdu: "Bir koyunla bile olsa düğün yemeği ver. "

Enes der ki: Biz, çekirdek ağırlığındaki altım, dört dinar (yaklaşık 15 gram altın) olarak tespit ettik.

 

*Ben derim ki: Bu hadis, çekirdeğin kıymeti kısmı hariç Sahih'te mevcuttur.

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, ravilerden Kasım b. Ma'n hakkında biyografi yazan birine rastlamadım.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Düğün Yemeğine Davet ve Davete Icabet