MECMAU

ZEVAİD

KURBAN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayram Namazından Önce Kurban Kesen Hakkında

 

5981. Abdullah b. Amr'dan rivayet edildiğine göre bir adam, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e gelip şöyle dedi: "Babam kurbanı bayram namazının kılınmasından önce kesti." Bunun üzerine Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Babana de ki (önce) namaz kılsın, sonra (kurbanını) kessin" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup, ravilerden Huyey b. Abdillah el-Mearifi'yi, ibn Main ve başkaları güvenilir kabul ederken, Ahmed ve başka kimseler zayıf addetmiştir. Taberani'nin geri kalan ravileri Sahıh'in ravileridir. 

 

 

 

5982. Cabir b. Abdullah'tan rivayet edildiğine göre bir adam, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bayram namazını kıldırmadan önce bir yaşında yavru bir keçi kesti. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ona:

"Bu (kurban) senin dışında başka hiç kimse için geçerli olmaz" buyurdu. Ardından, namaz kılıncaya kadar kurbanın kesilmesini yasakladı.

 

*Ben derim ki: Cabir'in bundan başka, namazdan önce kurban kesimini yasaklayan bir hadis daha vardır.

Hadisi Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup, ikisinin de ravileri Sahıh'in ravileridir. 

 

 

 

5983. Ebu Bürde b. Niyar anlatıyor: Bayramda, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'le beraber hazır bulundum. Ben (bayram) namazına kılmaya giderken eşim kurban(lık olarak aldığım hayvan)ın peşinden gitti ve onu kesti. Etinden yemek yaptı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bize (bayram) namazını kıldırınca namazdan çıkıp eşimin bulunduğu yere doğru gihneye başladım. Eşim, pişirdiği yemeği getirdiği: Ona: ''Bu (yemek) nereden (geldi) ki?" diye sordum. ''Bu, seni kurbanın. Onu kestik. Geldiğinde ondan yemen için yemek hazırladık'' cevabını verdi. Eşime: ''Vallahi bunun uygun bir hareket olmamasından korkuyorum" dedim. Bu durumu gidip Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e anlattım. Bana şöyle buyurdu: ''Kurban'ın olmadı. İbadetlerimizi bitirmeden önce kurbanını kesen kişinin kurbanı olmaz. (Git bir daha) kurban kes. " Gidip bir yaşını doldurmuş bir kurbanlık aradım, ama bulamadım. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gittim ve: ''Vallahi, ya Resulallah! Müsinne (bir yaşını doldurmuş kurbanlı küçükbaş hayvan) aradım, ama bulamadımu dedim. Bunun üzerıne Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Git yavru koyun (kuzu) ara ve (bulduğunda) onu kurban et" buyurdu. Böylece Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), koyundan yaşı küçük olanı kurban olarak kesmesi hususunda Ebu Bürde'ye ruhsat tanıdı. Ebu Bürde de (daha sonraları) müsinne bulamadığı zaman yaşı dolmuş koyunu kurban olarak keserdi.

 

*Hadisi Ahmed rivayet etmiş olup, ravileri güvenilir kimselerdir. 

 

 

 

5984. Ebu Cuhayfe bildiriyor: Bir adam, Kurban bayramı gününde, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), bayram namazını kıldırmadan önce kurban kesti. Bunun üzerine Restılullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Senin için bu, kifayet etmez" buyurdu. Adam: "Ya Resulallah! Yanımda yaşını doldurmuş koyun var (onu kessem olur mu)?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Senin için kifayet eder ama, senden sonra (ki başka kişiler için) kifayet etmez. "

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de buna benzer lafızlarla rivayet etmiş olup, hepsinin ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

5985. Ebu Hureyre'den rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kurban bayramı günü şöyle buyurdu: "Her kim kurbanını kesmişse -zannediyorum ki ‘‘namazdan önce’‘ ifadesini kullandı- kurbanını tekrar kessin. "

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup, ravilerden Bekr b. Süleyman el-Basri'yi, Zehebı güvenilir kabul etmiştir. Kendisinden, bir cemaat hadis rivayet etmiştir. Geri kalan ravileri, güvenilir kabul edilen kimselerdir.

 

 

 

5986. Sehl b. Ebi Hasme anlatıyor: Ebu Burde b. Niyar kurbanı seher vaktinde (bayram namazından önce) kesti. Kurbanını kestikten sonra bu durumu Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim (bayram) namazından önce .(kurbanını) keserse o, kurban olmamıştır. Kurban, ancak namazdan sonra kesilendir. Git ve (bir daha) kurban kes." Ebu Bürde, "Ya Resulallah! Kurban olarak kesecek hiçbir şey bulamadım. Sadece yanımda bir yaşını doldurmuş keçiler var" deyınce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Git ve onu kes; ayrıca, bu ruhsat, senden sonra hiç kimse için söz konusu değil.'' buyurdu.

 

*Hadisi Taberan'ı', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Zehebı der ki: "Bu ravinin hadisi münkerdir." Taberani onun başka bir hadisini daha zikreder. En iyisini Allah bilir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kurban Kesme Vakti Ne Zaman Sona Erer?