MECMAU

ZEVAİD

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Arafat ve Müzdelife'den Dönüş

 

5559. Misver b. Mahrame der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'ta Yüce Allah'a hamd ve sena ederek bizlere şöyle bir konuşma yaptı: "Şirk koşanlar ve putperestler, güneş, adamların başlarındaki sarıkları andırırcasına dağların başında bir seviyeye ulaştığında, bu yerden hareket ederlerdi. Biz ise güneş battıktan sonra hareket ediyoruz." Onlar, el-Meş'aru'l-haram denilen yerden güneş açıktayken ayrılırlardı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

5560. Ebu Bekr es-Sıddık'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) güneş batınca Arafat'tan, güneş doğunca da Müzdelife'den ayrılır dı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Çoğunluk, isnadında yer alan Vakıdl'yi zayıf addetmiştir.

 

 

 

5561. Meysere el-Eşcai'nin bildirdiğine göre o, Abdullah b. Ömer ile hac yapmış ve Arafat'ta da birlikte vakfe'ye durmuşlardır. Kendisine şöyle demiş: "Ey Meysere! Dağa dayan (ondan ayrılma)." Ben de onun dediğini yaptım. İnsanlar Arafat'tan aşağıya inmeye başlayınca ben de devemi almaya giderken bana: "Koşmadan biraz hızlı olarak dikkatlice yürü" dedi. Dağın yamaç kısımlarına gelince: "Ey Ebu Abdirrahman! İneyim mi?" diye sordum. O da: "Yürüyerek in, ey Meysere!" dedi. Müzdelife'ye ulaştığımızda kalkıp ezan okudu ve daha sonra akşam namazını kıldı. Daha sonra da yatsı namazını kıldı. Daha sonra sabah vakti gelince birinci yaptığını aynı şekilde yaptıktan sonra şöyle dedi:

" Müşrikler, güneş, adamların başlarındaki sarıkları andırırcasına dağların başında bir seviyeye ulaşmadan, Arafat'tan hareket etmezler di. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise ancak güneş battıktan sonra hareket ederdi. Müşrikler Müzdelife'deyken: "Subeyr dağı aydınlandı’‘ demeden ve güneş, adamların başlarındaki sarıkları andırırcasına dağların başında bir seviyeye yükselmeden ayrılmazlardı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise güneş doğmadan önce ayrılırdı."

 

*Derim ki: Bu hadisin Sahih'de bir kısmı vardır.

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. isnadında yer alan Cafer b.

Meysere el-Eşcai zayıftır.

 

 

 

5562. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Arafat'tan, imam (halife) hareket etmeden hareket etmeyin, ayrılmayın."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. isnadında yer alan ibn Lehıa isimli ravinin hadisi hasendir. Bunun dışındakiler Sahıh ricalidir.

 

 

 

5563. Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Hz. Osman'ın halifeliği zamanında Abdullah b. Mes'ud ile birlikte hacca gitmiştik. Arafat'ta vakfe'ye durduğumuz bir vakitte: "Güneş battı" dedik. Abdullah b. Yles'ud şöyle dedi: "Müminlerin lideri (halife) şu anda ayrılırsa çok isabetli davranmış olacak." Bilemiyorum Osman'ın oradan ayrılması mı daha önceydi, yoksa Abdullah b. Mes'ud'un sözü mü daha önceydi? İnsanlar süratle orayı terkettiler ve Abdullah b. Mes'ud bu hıza itiraz etmedi. Nihayet Müzdelife'ye vardık. .. (Hadis devam ediyar)1

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

5564. İbn Abbas anlatıyor: Hızlıca Arafat'tan ayrılma işini ilk Bedeviler başlattılar. İnsan topluluklarının dış taraflarında durur ve sapa, okluk ve nalınlarını asarlardı. İnsanlar dağılmaya başladığında onlar da geri çekilir ve çıkan gürültü ve patırtıdan dolayı izdiham yaşanırdı. Hatta bundan dolayı Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in devesinin toynaklarının kamına değdiği görüldü. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ey insanlar! Sakin olun. Ey insanlar! Sakin olun!"

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

5565. Abdullah b. Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Arafat'tan ayrılırken (şiirsel bir ifade ile) şöyle buyuruyordu: "Hıristiyanlığın tam tersine, Biz yürümekteyiz ağır bir yükle. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Asım b. Ubeydillah zayıftır. Taberani şöyle demiştir: Bence isnadındaki Ebu'r-Rabı es-Semman bu hadisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e nisbet etmekle yanılmıştır; çünkü ibn Ömer'den meşhur olarak rivayet edildiğine göre o, Arafaftan ayrılırken "Hıristiyanlığın tam tersine, biz yürümekteyiz ağır bir yükle" şeklinde bir şiir söylemiştir.

 

 

 

5566. Abdurrahman b. Yezid bildiriyor: Abdullah b. Mes'ud ile Arafat'tan döndük. Müzdelife'ye gelince Hz. Osman vakfe yaptı. Aydınlık olmaya başlayınca Abdullah b. Mes'ud dedi ki: ''Müminlerin emiri (Osman) şu anda hareket ederse isabet eder.'' Abdullah b. Mes'ud sözünü henüz tamamlamıştı ki Hz. Osman harekete geçti.

 

*Derim ki: imam Ahmed uzun bir metinle rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

5567. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Müzdelife'de vakfe yapmış ve ortalık tamamen aydınlamp güneş doğmadan oradan hareket edip ayrılmıştır.

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. isnadında yer alan Zem'a b. Salih tevsık edilmiştir; ancak yine de zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Arafat ve Müzdelife'de Vakfe'nin Üstünlüğü