MECMAU

ZEVAİD

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hac ve Umrenin Iptali

 

5429. İbn Abbas'ın azatlısı Kureyb bildiriyor: İbn Abbas'a: "Ey Ebu'l-Abbas! Senin ‘‘Beraberinde Mekke'de kesilmek üzere kurbanı olmayan kişi hac yapmış sayılmaz. Kişi bu şekilde gider de Beytullah'ı da tavaf ederse umre yapmış sayılır. Ancak hacı olan kişi Mekke'de kesilmek üzere hazırladığı kurbanlık ile gidip te aynı tavafı yapacak olursa o takdirde hem umre, hem de hac yapmış olur’‘ sözüne karşılık insanlar başka şeyler söylüyorlar ne dersin?"

İbn Abbas şu karşılığı verdi: Yazıklar olsun, nasıl böyle bir şey dersin!! Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabıyla beraber sadece hac için çıkmışlarken Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara, yanında Mekke'de kesilmek üzere kurbanı olmayanların, Beytullah'ı tavaf ettikten sonra umre yapmış olarak ihramdan çıkmalarını emrettiğinde içlerinden bir adam ona şöyle demişti: "Ya Resülallah! Bu, hacdır; başka bir şey değildir." Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adama:

"O, hac değil, bilakis umredir" buyurmuştu.

 

*Derim ki: Bu hadis Sahih'de daha kısa metinle yer almıştır.

Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

5430. İbn Ömer bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabıyla birlikte hac niyetiyle telbiye getirerek Mekke'ye vardı. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yanında Mekke'de kesilmek üzere getirdikleri kurbanı olmayan kişiler isterlerse bunu umreye çevirsinler." Birisi: "Ya Resülallah! İçimizden biri yıkanması gerektiği halde Mina'ya gidebilir mi?" diye sorunca: "Evet" buyurdu. Bunun üzerine bazıları tütsü yakmak ve kokulanmak suretiyle ateş yaktılar. O esnada Hz. Ali de Yemen'den gelmişti. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: Neye (umreye mi, hacca mı) niyet ettin?" diye sorunca o: "Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) neye niyet ettiyse, ben de ona niyet ettim" karşılığını verdi. Ravh'ın rivayetinde şu ek yer alır: "Yanımızda senin için de bir kurban var" buyurdu.

 

Humeyd der kİ: Bu hadisi Tavus'a bildirince: "Halk ta böyle yapmaktalar" karşılığını verdi. Affan'ın rivayetinde şu ilave yer almışlır: "O halde sen bunu umre olarak yap."

 

*Derim ki: Bu hadis Sahih'de kısa metinle yer almıştır.

Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

5431. Benı bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabı yola koyuldular ve hac için ihrama girdik. Mekke'ye geldiğimizde: "Haccınızı umreye dönüştürün" buyurunca oradakiler: "Ya Resulallah! Haccadiye niyet edip ihrama girdik, bunu umreye nasıl çevirebiliriz?" karşılığını verdiklerinde: "Size yapmanızı emrettiğim şeyi yapın" buyurdu. Onlar tekrar lafı uzatınca sinirlendi ve daha sonra da Hz. Aişe'nin yanına kızgın bir şekilde girdi. Aişe validemiz yüzünden onun kızgın olduğunu anlayınca: "Seni kızdırana Allah da öfkelensin!" dedi. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Bir şeyemrettiğim halde buna uyulmuyorsa nasıl kızmayayım ki!'',

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiştir, Ravileri Sahlh ricalidir.

 

 

 

5432. Ma'kıl b. Yesar anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac yaprınştık. Aişe validemizin özellikle ihram için giydiği giysiyi çıkarttığım görünce Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Neyin var?" diye sordu. O da: "Bize senin ihramdan çıktığın ve eşlerine de ihramdan çıkmaları emri verdiğin haberi geldi" diye cevap verince şöyle buyurdu: "Yanında Mekke'de kesilmek üzere kurbanı olmayanlar ihramdan çıktılar.

Ancak bizlerin yanlarında kurbanlarımız olduğundan Arafat'tan ininceye kadar ihramdan çıkmayacağız."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Abdullah b. Ebi Hamıd metruktur .

 

 

 

5433. Sehl b. Huneyf der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte hac niyetiyle yola koyulduk ve telbiye getirdik. Mekke'ye geldiğimizde ise onu umreye çevirmemizi emretti.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

5434. Urve b. Zübeyr'den rivayet edildiğine göre o, İbn Abbas'a giderek: "Ey İbn Abbas! İnsanları yanlış yönlendiriyorsun" diye çıkıştı. İbn Abbas: "Ey Urvecik! Söyle bakalım nasıl yanlış yönlendiriyormuşum?" deyince Urve şu karşılığı verdi: "Bir insan hac veya umre niyetiyle ihrama girdikten sonra gelip de tavaf yaptığında onun artık ihramdan çıkmış olduğunu idda ediyorsun. Halbuki Ebu Bekr ve Ömer bundan sakındırırlardı."

 

Bunun üzerine İbn Abbas dedi ki: "Yazıklar olsun! Sana göre o ikisinin görüşleri mi daha isabetlidir, yoksa Yüce Allah'ın Kitab'ındaki ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı ve ümmetine gösterdiği mi daha doğrudur?" Urve: "O ikisi Yüce Allah'ın Kitab'ım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in uygulamasını senden de, benden de daha iyi biliyorlardı" karşılığını verdi. İbn Ebi Muleyke ekledi: Urve bu şekilde onunla tarhştı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. isnadı hasendir.

 

 

 

5435. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in sahabisi olan Abdullah b. Hilal el-Müzeni şöyle dedi: "Bizden sonra, hacca niyet ettikten sonra kimse onu umreye çeviremez."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de ve "Abdullah b. Abd el-Müzenı" ibaresiyle Bezzar rivayet etmiştir. isnadında yer alan Kesır b. Abdillah el- Müzenı metraktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Umrenin Hacca Katılması