MECMAU

ZEVAİD

HAC

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Kabe'nin Içinde Namaz Kılmak

 

5744. İbn Abbas der ki: Bana Kabe'ye Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem. ile beraber giren Fadl b. Abbas'ın anlattığına göre: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiği zaman orada namaz kılmayıp secdeye kapandıktan sonra iki direk arasında oturup dua etti.

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

5745. İbn Abbas'dan bildirdiğine göre Fadl b. Abbas ona şunu haber verdi: Kendisi Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile Kabe'ye girdiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde namaz kılmadı. Ancak dışarı çıktığında (yere inip) Kabe'nin kapısının yanında durup iki rekat namaz kıldı.

 

*Hadisi imam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani mana olarak rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

5746. Fadl b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Kabe'nin içinde ayakta durup tesbih ve tekbir getirerek Yüce Allah'a dua edip bağışlanma diledi. Ne rüku yaptı, ne de secde.

 

*Hadisi imam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiştir. Ravileri -ahih ricalidir.

 

 

 

5747. İbn Abbas der ki: Kabe'nin içinde namaz kılmaktan hoşlanmıyorum. Onun içinde namaz kılan kişi, mutlaka bir takım şeylere sırtını dönmüş sayılır. Kardeşimin (Fadl'ın) bana anlattığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oraya girdiğinde iki direk arasında secdeye kapanmış. Daha sonra kalkıp dua etmiş ve namaz kılmamış.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan ibn ishak isimli ravi, güvenilir olması yanında müdellistir.

 

 

 

*****************************************

Kabe'nin Içinde Namaz Kılmak (A)

****************************************

 

5748. İbn Abbas der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girip iki direk arasında namaz kıldı. Daha sonra Kabe'den çıkıp Hicr ve Kabe'nin kapısı arasında da iki rekat namaz kıldıktan sonra: "Kıble budur" buyurdu. Daha sonra tekrar içeri girip namaz kılmadan sadece dua etti.

 

*Derim ki: Ravinin Sahih'deki ifadesi ise sadece şöyledir: "O girip dua etti ve namaz kılmadı."

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Ebu Meryem isimli kişi, tabii'nin küçüklerinden rivayet etmiştir. Kendisini tanımıyorum. Bunun dışındaki kişiler tevsık edilmiştir. içlerinde şaibeli olan da vardır.

 

 

 

****************************************

Kabe'nin Içinde Namaz Kılmak (B)

****************************************

 

5749. Osman b. Talha'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinde iki rekat namaz kıldı. (Namazı) içeriye girildiğinde hemen karşında direklerin arasında (kıldı).

 

*Hadisi İmam Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Ahmed'in ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

5750. Ebu'ş-Şa'sa anlatıyor: Hac için geldiğimde Kabe'nin içine girdim. İki direğin arasına geldiğimde ilerliyerek duvara yanaştım. İbn Ömer de yamma gelip dört rekat namaz kıldı. Namazı kılınca kendisine şöyle dedim: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin neresinde namaz kılmıştı?" Şu karşılığı verdi: "Usame b. Zeyd'in bana söylediği kadarıyla şurada namaz kılmış." Bunun üzerine ona: "Peki kaç rekat kıldı?" diye sordum. Dedi ki: "İşte bundan dolayı kendimi hep kınamışımdır. Bir ömür boyu onunla kalmama rağmen ona kaç rekat kıldığım sormadım. Bir dahaki yıl yine hacca gittim. Gelip daha önce onun namaz kıldığı yerde durdum." İbnü'z-Zübeyr gelip itekleyerek beni çekilinceye kadar sıkıştırdı ve sonra da orada dört rekat namaz kıldı.

 

*Hadisi imam Ahmed rivayet etmiştir. Ayrıca Taberani de el-Mu'cemu'l-kebır'de manasıyla rivayet etmiştir. Ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

5751. Abdullah b. Ebi Muleyke'nin bildirdiğine göre Muaviye, Mekke'ye geldiğinde Kabe'ye girerek İbn Ömer'i çağırttı ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nerede kıldı?" diye sordu. "Kapının karşısındaki iki direk arasında kıldı" cevabını verdi. Bunun üzerine İbnü'z-Zübeyr gelip kapıyı kırarcasına çalınca kendisine açıldı. Bunun üzerine Muaviye'ye şöyle dedi: "Sen, benim de onun gibi bu konuyu bildiğimi. bilmiyor muydun? Biliyordun ancak kıskandığın için bana sormadın."

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

5752. Ebu Hureyre anlatıyor: Mekke'nin Fethi günü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Osman b. Talha'nın annesine, Kabe'nin anahtarlarını kendisine göndermesi için haberci yolladı. Kadın ise: "Asla! Lat ve Uzza'ya yemin ederim ki onu sana yollamayacağım" dedi. Bunun üzerine birisi: "Ondan zorla alacak birini yolla" dedi. Bunun üzerine oğlu şöyle dedi: "Ya Resulallah! Annem henüz küfrün etkisindedir; beni gönderin de onu sana getireyim." Böylece gidip annesine şöyle dedi: "Anneciğim! Bu verilen emir diğer ricalara benzemez. Şayet itaat etmez'sen öldürülürsün." Bunun üzerine annesi anahtarı çıkarıp oğluna verince o da koşarak varıp Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e yaklaştığı bir anda, aniden ayağının takılıp tökezlemesi üzerine anahtar elinden fırlayıverdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) elbisesiyle ona eğilip aldıktan sonra da kapıya gidip açtı. Daha sonra da Ka'be duvarlarının yanında iki direk arasında iki rekat namaz kıldı.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir. isnadında yer alan Zeyd b. Avf zayıftır.

 

 

 

5753. Abdurrahman b. Safvan anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'yi fethedince, evim yol üzerinde olması sebebiyle, kendi kendime: "Elbiselerimi giyeyim" dedim ...

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'nin içinden çıkınca beraber olduğu kimseye: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nerede namaz kıldı?" diye sordum. "İki rekat namazı, ortadaki direğin sağ tarafında kıldı" cevabını verdi.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir. Ayrıca bu rivayette Ömer b. el-Hattab iki rekat namaz kıldığı geçmektedir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

5754. İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Osman b. Şeybe ve Bilal olmak üzere Kabe'ye girdi. Ben de kalabalığı yararak insanların arasından kapıya kadar ulaştığımda onun çıkışına rastgeldim. Her ikisine de: "Nasıl yaptı?" diye sorunca dediler ki: "İki direğin arasında iki rekat namaz kıldı."

 

*Derim ki: Bilal'in hadisi Sahih'de yer almıştır.

Hadisi Bezzar rivayet etmiştir. isnadında yer alan Cabir el-Cu'fi şaibeli olmakla birlikte güvenilirdir.

 

 

 

5755. Enes bin Malik'e: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'ye girdiğinde nerede namaz kıldı?" şeklinde soru sorulduğunda şöyle dedi:

"İki direğin arasında."ı

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu's-sağır'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Isa b. Raşid es-Sekafl şaibelidir .

 

 

 

5756. İbn Ömer der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında BilaL Osman ve Usame olmak üzere  girdi. Kapı üzerlerine kapandı Ben de gelip orada yere oturdum. Bir süre beldedikten sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kabe'den çıkınca ben de merdivenlerden yukarı çıkıp içeri girdim ve: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nerede namaz kıldı?" diye sordum .. "işte şurada" dediler. Maalesef onlara: "Kaç reka± kıldı?" diye sormakaklıma gelmedi.

 

*Derim ki: Bilal'in hadisi Sahlh'de yer almıştır.

Hadisi Taberani.. el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

5757. Abdurrahman b. ez-Zeccac bildiriyor: Şeybe b. Osman'a: "Ey Ebu Osman! Bazıları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Kabe'ye girdiğini, ancak orada namaz kılmadığını idda ediyorlar; sen ne dersin?" zdiye sorunca şu karşılığı verdi: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki direk arasında iki rekat namaz kıldıktan sonra direklere karnını ve sırtını sürdü."

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Abdurrahman b. ez-Zeccac isimli kişinin biyografisini verene rastlayamadım.

 

 

 

5758. MusMi b. Şeybe, babası Şeybe'den bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)  (girip iki rekat namaz kıldı ve orada bir takım resimler görünce şöyle buyurdu: "Ey Şeybe! Bu resimleri benim adıma hallet (yok et)!" Bu iş Şeybe'ye ağır gelince İranlı bir adam ona: "İstersen onları zafiranla yağlayıp boyayarak kapatabilirsin'' dedi. O da öyle yaptı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Musati isimli ravinin biyografisini verene rastlayamadım.

 

 

 

5759. Musafi el-Hacebi, babasından, o da dedesinden, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in, Kabe'nin içindeki orta direğin arkasında iki rekat namaz kıldığını görmüş. Kabe'de ise üç tane direk vardır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında tanımadığım biri vardır .

 

 

 

5760. Ala b. el-Ahdar el-İeli er-Ram, Misma' adında teşrifatçı bir ihtiyardan bildiriyor: Bu ihtiyar, benim orta direğin arkasında namaz kıldığımı görünce şöyle dedi: Babamın rivayet ettiğine göre dedem, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i, o direğin arkasında namaz kılarken görmüş)

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan tanımadığım bir grup vardır.

 

 

 

5761. Abdurrahman b. Safvan bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve ashabını görünce aralarından iki kişinin arasına girip: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)  girdiğinde ne yaptı?" diye sorunca şöyle dediler: "Sağ tarafındaki iki direk arasında iki rekat namaz kıldı."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

5762. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e aynı zamanda Hz. Peygamber'e biat etmiş olan Şeybe'nin cariyesi Ümmü Osman binti Süfyan'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Şeybe'yi çağırıp kapıyı açtırmış. İçeriye girdiğinde ise rüku yapmış ve alnını yer koymuş.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

Derim ki: Medine'nin faziletleri kısmının Mescid-i Haram'da ve başka yerlerde namaz kılmak bölümünde inşallah gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kabe ve Çevresinde Yanlış Işler Yapmaktan Sakinmak