MECMAU

ZEVAİD

ORUÇ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sahur Hakkında

 

4839. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim oruç tutmak isterse biraz (da olsa) bir şeyler yesin. "

 

*Ahmed, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. isnadında yer alan şaibeli Abdullah b. Muhammed b. Akil'in hadisi hasendir.

 

 

 

4840. Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sahur yemek berekettir. Bir yudum suyla da olsa onu ihmal etmeyin. Sahur yapanlara Yüce Allah ile merhamet melekleri dua ederler. "1

 

*Ahmed rivayet etmiştir. isnadında yer alan Ebu Rifa'a'nın güvenilir veya zayıf olduğunu söyleyen kimseye rastlayamadım. Bunun dışındakiler Sahih ricalidir.

 

 

 

4841. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bir yudum suyla da olsa sahur yapın. "

 

*Ebu Ya'la, rivayet etmiştir. isnadında yer alan Abdulvahid b. Sabit el-Bahili zayıftır.

 

 

 

4842. İbn Ömer dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Sahur yapanlara Yüce Allah ile merhamet melekleri dua ederler."

 

*Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet ederek şöyle demiştir: "Bunu sadece Yahya b. Yezıd el-Havlanı rivayet etmiştir." Derim ki: Bu kişinin biyografisini verene rastlayamadım.

 

 

 

4843. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabının birinden rivayet edildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahur yapan kişilere dua etti.

 

*Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiştir. isnadında yer alan Abdullah b. Salih'i Abdulmelik b. Şuayb b. el-leys tevsık etmiş; imamlar ise zayıf değerlendirmesinde bulunmuşlardır.

 

 

 

4844. Saib b. Yezid'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hurma ne güzel bir sahurluktur." Bir de dedi ki: "Yüce Allah, sahur yapanlara merhamet etsin. "

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Yezıd b. Abdilmelik en-Nevfeli zayıftır.

 

 

 

4845. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Üç grup vardır ki helalolması şartıyla yediklerinden sorumlu tutulmayacaklardır: Oruçlu kişi (iftar açarken), sahur yapan kişi ve Yüce Allah yolunda cihad eden kişi. "

 

*Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiştir. isnadında yer alan Abdullah b. ismet, Ebu's-Sabbah'dan rivayet etmiştir. Her ikisi de meçhuldür.

 

 

 

4846. Ebu Said el-Hudrınin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sahur yapınız. Zira sahurda bereket vardır."

 

*Ahmed ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. isnadında yer alan Muhammed b. Ebi Leyla ve Atiyye'nin her ikisi de şaibelidir. Hadisleri ise hasendir.

 

 

 

4847. İbn Abbas anlalıyor: Ömer b. el-Hattab birisini bana göndererek beni sahura davet edip şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahuru: "Mübarek (bereketli) gıda" diye isimlendirdi.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. isnadında yer alan Muhammed b. ibrahim Ebu Ma'mer'in kardeşidir. Bu kişi, Muhammed b. ibrahim b. Ma'mer b. elHasan Ebu Bekr el-Huzeli'dir. Musa b. Harun el-Hammal dedi ki: "Doğru sözlüdür (yani hadis uydurması mümkün değildir), fena sayılmaz."ibn Main'e Ebu Ma'mer hakkında soru sorulunca: "Onun gibilerin araştırılmalarına gerek yok. O ve kardeşi hadis erbabındandır" şeklinde cevap vermiştir. Bunun dışındakiler Sahlh ricalidir.

 

 

 

4848. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Mübarek yemeği (gıdayı) bizlere yaklaştır." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bununla sahuru kastetmişti ve galiba (yediği) sadece iki hurmadan ibaretti.

 

*Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

4849. Utbe b. Abd ve Ebu'd-Derda dediler ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Gecenin sonunda sahur yapın." Ayrıca şöyle derdi: "O, mübarek bir gıdadır."

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Cubare Muğallis zayıftır.

 

 

 

4850. Selman dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Şu üç şeyde bereket vardır: Cemaat, tirid ve sahur,"

 

*Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. imam Zehebl, isnadında yer alan Ebu Abdillah el-Basri hakkında: "Durumu bilinmiyar" yorumunu yapmıştır. Bunun dışındaki ravileri güvenilir kimselerdir.

Derim ki: inşallah Yiyecekler kitabında, Tiridbölümünde Ebu Hureyre'nin hadisinde gelecektir.

 

 

 

4851. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hurma, ne kadar güzel bir sahurdur."

 

*Bezzar rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir. 

 

 

 

********

Bölüm

********

 

4852. Hz. Ali b. Ebi Talib anlatıyor: Alkame b. Ulase, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelince kendisine bir kelle getirilmesini emretti ve onunla beraber yemeye başladı. Bilal gelip: "Namaz, ey Allah'ın Resulü!" diyerek namaza çağırdığı halde yemeğe devam ettiler. Bilal geri giderek bir müddet Mescid'de bekledikten sonra tekrar gelip:

"Vallahi de namaz vakti geldi, Ya Resulallah!" deyince Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yüce Allah, Bilal'e merhamet etsin. O olmasaydı neredeyse, güneşin doğuşuyla bulunduğumuz anın arasının uzatılacağını (imsak vaktinin geç olmasını) ümit ediyorduk." Hz. Ali ekledi: Bilal şayet yemin etmiş olmasaydı, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Cibril O'na: "Elini sofradan çek!" deyinceye kadar yemeye devam ederdi.

 

*Bezzar rivayet etmiştir. isnadında yer alan Sevvar b. Mus'ab zayıftır.

 

 

 

4853. Alkame b, Suheyl es-Sekafİ dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelen heyetteydim. Bizim için, Muğira b. Şu'be'nin evinin yanında bir çadır kurdurdu. Bilal ise birbirimizi ayan beyan gördüğümüz bir durumdayken bizlere (yemek getirerek) oruçlarımızı açtırıyordu, Vallahi biz de bunun sadece aramızda olduğu fikrine kapılmıştık ve Bilal'e: "Ey Bilal! Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orucunu açtı mı diye soruyorduk?" O da bize: "Evet, canımı elinde tutan Yüce Allah'a yemin olsun ki sizlerin yanına Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) orucunu açtıktan sonra geldim" diyordu. Yine Bilal, bizlere sahurla geldiği vakİtte biz ısınırken, çadırın örtüsünü açtığında yemeğimiz (dışarıdan gelen ışıkla) aydınlanıyordu.

 

*Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet ederek şöyle demiştir: Alkame b. Süfyan, Abdülkerım'den, o da Alkame'den rivayet etmiştir. Ancak adı Abdulkerım olup ta sahabeden hadis duyan birini hiç işitmedim. Bunun dışındaki ricali güvenilir kimselerdir.

 

 

 

4854. Bilal anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek kendisine namazı(n vaktini) haber verdim -Ebu Ahmed'in rivayetinde burada imsak ezam kastedilmektedir.- Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de bir bardak su isteyerek onu içti ve sonra da bana ikram etti. Daha sonra ise namaz kılmak üzere Mescid'e gitti. Ayrıca (geceleyin uyumadığı için) abdest almadan oruca niyet etmiş oldu.

 

*Derim ki: Hadis, aslında da böyledir. Galiba ateşte pişirilmiş bir şeyler yediğinder dolayı (su isteyip içmiştir.)

Ahmed ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiştir.

 

 

 

4855. İmam Ahmed, Bilal'in şu sözünü nakletmiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelerek kendisine namazı haber verdim, kendisi oruç tutmak istiyordu. Su içip sonra da suyu bana uzattı ve namaza gitti.

 

*Ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

4856. BilaTin İmam Ahmed'de yine şöyle bir rivayeti vardır: Bilal, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına, ona namazı haber vermeye geldiğinde onu evinin mescid edindiği yerinde sahur yaparken buldu.

 

*iyad'ın azatlısı olan Şeddad, Bilal'e yetişmemiştir.

 

 

 

4857. Enes dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bak bakalım, Mescid'de kim varsa çağır." Bunun üzerine ben de Mescid'e- girdim ve Ebu Bekr ve Ömer'in orada olduğunu görünce ikisini de davet ettim. Derken hemen bir şeyler getirerek önüne koydum. O yiyince, onlar da yediler ve daha sonra da çıktılar. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara sabah namazını kıldırdı.

 

*Bezzar rivayet etmiştir. isnadı hasendir.

 

 

 

4858. Ebu'z-Zubeyr dedi ki: Cabir'e oruç tutmak isteyip te su kasesi elindeyken ezanı duyan kişinin ne yapması gerektiğini sorunca Cabir şu karşılığı verdi: "Biz de bu konuyu konuşurken Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "İçmeye devam etsin."

 

*Ahmed rivayet etmiştir. isnadı hasendir.

 

 

 

4859. Enes dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Bilal'in ezanı sakın sizin sahur yapmanıza engelolmasın. Çünkü onun gözlerinde bir sorun var. "

 

*Ahmed rivayet etmiştir. isnadı hasendir. Aynı şekilde Ebu Ya'la da rivayet etmiştir.

 

 

 

4860. Yine Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bilal geceden ezan okuyor; siz İbn Ümmi Mektum ezan okuyuncaya kadar rahatça yiyip içiniz. "

 

*Bezzar rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

4861. Habib b. Abdirrahman dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile hac yapmış olan halamın şöyle dediğini işittim: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"İbn Ümmi Mektum, geceden ezan okuyor; siz Bilal ezan okuyuncaya kadar rahatça yiyip içiniz." Böylece biri iner, biri çıkardı ki, biz de kendisine: "Biraz bekle de sahurumuzu tamamlayalım" şeklinde takılırdık.

 

 

 

4862. Yine başka bir rivayette ise: "İbn Ümmi MektUm ezan okuyunca rahatça yiyip içiniz" şeklinde geçmiştir.

 

*Derim ki: Nesal'de kısa metinle geçmiştir.

Ahmed rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

4863. Şeyban'dan rivayet edildiğine göre o, erkenden Mescid'e giderek Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in odalarına yakın bir yere oturmuş. Onun sesini işitince de: "Ebu Yahya. sen misin?" deyince o da: "Evet" cevabını vermiş. Bu defa Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "İçeri gir!" deyince o da içeriye girdiğinde Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yemek yediğini görmüş. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona:

"Gel sen de yemek ye!" buyurunca o: "Ya Resulallah! Oruç tutmak istiyorum" demiş. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Ben de oruç tutacağım, müezzinimizin gözünde sorun olduğu için ezanı vaktinden önce okudu" buyurmuş.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. isnadında yer alan Kays b. er-Rabi'yi Şu'be ve Sevrı güvenilir kabul etmişlerdir. Kendisi şaibelidir.

 

 

 

4864. Sehl b. Sa'd dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle derken işittim: "Bilal geceden ezan okuyor; siz İbn Ümmi Mektum ezan okuyuncaya kadar rahatça yiyip içiniz." (Kör olan) İbn Ümmi Mektüm, kendisine "Sabaha ulaşİm, sabah vakti yaklaşh" denilmeden ezan okumazdı.

 

*Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

4865. Abdullah b. Ömer anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gece yanındaki bir toplulukla birlikte sahur yapmıştı. Alkame b. Ulase el-Amiri de onun yanına gelince ona bir kelle getirilmesini emretti. Bilal namaza çağırmak üzere gelince: "Yavaş ol Bilal, Alkame sahur yapıyor" buyurdu.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan şaibeli Kays b. er-Rabi'yi Şu'be ve Sufyan es-Sevri güvenilir kabul etmişlerdir.

 

 

 

4866. Amir b. Matar dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile sahur yapıp sonra da kalkıp namaz kıldık.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

4867. Selman'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bilal, sakın sahurunuzu yapmanızı engellemesin. O ezanı, sizlerin uyanık olanınıza namazı hatırlatmak; uyuyanınızı da uyandırmak için okur. "

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Sehl b. Ziyad, Ebu Hatim'e göre güvenilirdir. Zarar vermeyecek bir eleştiriye de tabi tutulmuştur.

 

 

 

4868. Zeyd b. Sabit dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle dedi:

"Bila! geceden ezan okur. Onun için İbn Ümmi MektUm ezan okuyuncaya kadar yiyip içebilirisiniz. "

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Yezid b. iyad, metruktur.

 

 

 

4869. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bilal ezan okuyuncaya kadar yiyip içebilirsiniz."

 

*Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

4870. Hubeyb b. Abdirrahman dedi ki: Bana Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile hac ibadetini yapmış olan halam dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bila! geceden ezan okur. Bu nedenle İbn Ümmi Mektum ezan okuyuncaya kadar yiyip içebilirsiniz." Böylece biri iner, biri çıkardı. Biz de kendisine: "Biraz bekle de sahurumuzu tamamlayalım" şeklinde takılırdık.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Nesai bu raviden şöyle rivayet etmiştir: "ibn Ümmi MektOm, ezan okuduğu karanlık vakitte, sahur yemeğinden yiyip içebilirisiniz.

Taberani'nin ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

4871. Ebu Huzeyfe'nin azatlısı Salim'den rivayet edildiğine göre o, bir Ramazan gecesi Hz. Ebu Bekr'le terasta birliktelerdi. Ona gelip: "Ey Müminlerin halifesi! Yemeyecek misiniz?" diye sorunca iki defa eliyle işaret etti. Üçüncü defa olunca: "Yemeğini getir bakalım" dedi. Daha sonra da yemeği yiyip iki rekat namaz kıldıktan sonra Mescid'e geçince namaz kılındı.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahıh ricaHdir.

 

 

 

4872. Matir eş-Şeybani dedi ki: Abdullah (b. Mes'ud) ile sahur yemeği yiyip (mescide geçince hemen) kamet getirildi ve namaz kılındı.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahıh ricalidir.

 

 

 

4873. Amr b. Hureys dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı iftar konusunda insanların en çabuğu, sahur konusunda ise en yavaş kişileriydiler.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

 

 

4874. Amr b. Meymun dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı iftar konusunda insanların en çabuğu, sahur konusunda da en yavaş kişileriydiler.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri Sahih ricalidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Iftarda Acele Edilmesi ve Sahurun Ise Geciktirilmesi