MECMAU

ZEVAİD

ZEKAT

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Infak Hakkında

 

4679. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kulun mutlaka üç tane dostu vardır. Bu dostların biri şöyle der: İnfak ettiğin senindir. Harcamadığın ise senin değildir. İşte bu kişinin malıdır."

 

*Derim ki: Bu hadisin tamamı inşallah Zühd kitabında gelecek.

Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ricali güvenilir kişilerdir.

Ancak bazıları hakkında konuşuldu.

 

 

 

4680. Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Yüce Allah, kendilerine hem bir sürü mal, hem de servet verdiği iki kulunu diriltip birine şöyle der: "Ey falan oğlu falan!" O kişi de: "Buyur ey Allahım!’‘ karşılığını verir. Yüce Allah ona: "Ben sana bol bol mal mülk ve çoluk çocuk vermedim mi?" diye sorunca o da: "Tabiı ki verdin ey Rabbim" der. "Peki, sana verdiklerimi nasıl değerlendirdin?" diye sorunca o kişi şöyle cevap verir:

"Geçim sıkıntısı çekerler korkusuyla çocuğuma bıraktım" der. Yüce Allah buyurur ki: "Sen gerçekleri bilebilseydin az güler, çok ağlardın. Şunu iyi bilki kendisinden endişelenip te korktuğun şeyi onların üzerlerine indirdimı onlara musallat ettim. "

Yüce Allah bu kez diğer kişiye şöyle sorar: "Ey falan oğlu falan!" O kişi de:

"Buyur ey Allahım!" der. Yüce Allah ona: "Ben sana bol bol mal mülk ve çoluk çocuk vermedim mi?" diye sorunca o: "Tabiı ki verdin ey Rabbim" der. "Peki, sana verdiklerimi nasıl değerlendirdin?" diye sorar Yüce Allah. O kişi ise şöyle cevap verir: "Senin 'razı alacağın şekilde harcadım ve benden sonra da oğluma senin adaletini ve onu yalnız bırakmayacağın inancını aşıladım." Bunun üzerine Yüce Allah: "Sen gerçekleri bilebilseydin az ağlar, çok gülerdin. Şunu iyi bil ki kendilerine aşıladığın inanç ve güvenceyi onların üzerlerine indirdim. "

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu's-sağır'de rivayet etmiştir. İsnadında yer alan Yusuf b. es-Sefer zayıftır.

 

 

 

4681. İbn Abbas anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün elinde bir parça altınla insanların arasına gelip Abdullah b. Ömer'e dedi ki: "Muhammed öldüğü zaman bunlar yanında olursa Rabb'ına ne der?" sonra oradan ayrılmadan onu paylaştırıp Uhud dağım işaret ederek şöyle buyurdu: "Muhammed'in dostlarının şu dağ kadar altın ve gümüşleri ashabının olsa ve bunların hepsini Yüce Allah yolunda infak etseler ve ellerinde bir dirhem bıraksalar bu dahi hoşuma gitmez. "

 

İbn Abbas şöyle devam ediyor: Nitekim Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ruhunun alındığı gün, ne bir altın, ne bir gümüş, ne de köle veya cariye gibi bir şeye sahipti. Yani hiçbir şeye sahip değildi. Hatta zırhım Yahudilerden bir adama, otuz sa (ölçek) arpa karşılığında rehin olarak bırakınıştı. Kendisi ve ailesi bununla kannlanm doyuruyorlardı.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ricali -senetteki kişiler güvenilir kişilerdir.

 

 

 

4682. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resuhıllah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud dağına dönerek şöyle buyurmuştur: "Canımı elinde tutan Yüce Allah'a yemin olsun ki, şu Uhud dağı, Muhammed'in ailesinin sahip olacağı altına dönüşse de bunların hepsini infak etsem ve sadece iki dinar kalsa bu beni üzer. Ancak üzerimde bulunan iki dinar borç müstesna. "ı

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir. imam Ahmed de rivayet etmiştir.

 

 

 

4683. Semure b. Cundub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Ben (beytülmalın bulunduğu) bu odaya girmeye yelteniyorum, fakat onda malolur da onu infak etmeden bana ölüm gelir endişesiyle girmiyorum. "2

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. iSAadı hasendir.

 

 

 

4684. Semure b. Cundub'un bildirdiğine gÖre ResU'luHalı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bizlere şöyle buyururdu: "Vallahi şu Uhud dağının hepsi bana ait altın olsa ben, bunları benden sonrakilere miras olarak bırakmaktan hoşlanmam. "1

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında zayıflık vardır.

 

 

 

4685. Sehl b. Sa'd anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yedi tane dinarı vardı ve bunları Hz. Aişe validemizin yanına bırakmıştı. Hastalandığı zaman: "Ey Aişe! Altınları Ali 'ye gönder" buyurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu sözünden sonra bayılınca Aişe validemiz, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile meşgulolmuş ve onun yanından ayrılamamıştı. Hatta bunu defalarca söylemiş; ancak her konuşma sonrası baygınlık geçirdiğinden Hz. Aişe, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile meşgulolduğundan buna fırsat bulamamıştı. Nihayet Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onu Hz. Ali'ye gönderdi, o da onları sadaka olarak dağıttı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) pazartesi akşarm ölüm döşeğinde geceledi. Hz. Aişe arkadaşlarından birine lambayı gönderek: "Lambamıza koymak üzere bir tabak yağ hediye etmenizi rica ediyorum; zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sabaha kadar ölümle pençeleşti" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ricali Sahılı ricalidir. Derim ki: Zühd kitabında inşallah benzer hadisler gelecek.

 

 

 

4686. Said b. Amir b. Hizyem anlatıyor: Hz. Ömer'e onun evinde hiçbir şeyi bırakıp saklamadığı haberi ulaşmış. Bunun üzerine Ömer kendisine onbin (dirhem) gönderince o da bu paraları alıp keselere koydu. Hanımı ona: "Bunları nereye götüreceksin?" diye sorunca: "(Bunları çalıştırıp) bize daha fazlasını verecek olana götürüyorum" dedi. Kendisine de çok az bir miktar ayırdı. Nihayet ayırdıkları da bitip tükenince hanımı ona: "Hadi bakalım, işletmeleri için paraları verdiğin şu arkadaşlarına git te karlarından biraz al" deyince o da onları savunup eşini oyalamaya başladı. Ancak bu iş uzayınca şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle derken işittim:

"Şayet (Cennet hurilerinden) bir huri parmaklarından bir tanesini açacak (çıkaracak) olsa can sahibi herkes, onun kokusunu duyardı. Üstelik ben sizleri onlara tercih ediyorum. Ama vallahi de hayır, sizleri onlara tercih etmektense onları sizlere tercih ediyorum. "1

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir. Cennetin Vasıfları kitabında başka tarikleri de vardır.

 

 

 

4687. Malik ed-Dar'dan rivayet edildiğine göre Ömer b. Hattab dörtyüz dirhemi bir keseye koyup hizmetçiye dedi ki: "Bunu alıp Ebu Ubade b. el-Cerrah'a götür, sonra da evini bir müddet gözetle bakalım ne yapacak?" Hizmetçi de keseyi altp ona götürdü ve kendisine şöyle dedi: "Müminlerin emiri, bu keseyi bir takım ihtiyaçlarınızı görmeniz için size yolladı." Bunun üzerine O da: "Yüce Allah bu yardımının karşılığını kendisinin karşısına çıkarıp merhameteylesin" dedikten sonra cariyesini yanına çağırıp şöyle dedi: "Şu yedi dirhemi falanca kişiye, şu beş 'tanesini filanca kişiye, şu beşini ise falanca ... " şeklinde bitinceye kadar paylaşhrarak dlağıttı. Bunun üzerine hizmetçi geri dönüp te gördüklerini Hz. Ömer'e anlatınca Muaz b. Cebel'e verilmek üzere, aynısından bir kese daha hazırlamış olduğunu gördü.

 

Hz, Ömer hizmetçiye yine: "Bunu alıp Maaz b. Cebel'e götür, sonra da evini bir müddet gözetle bakalım ne yapacak?" Hizmetçi de keseyi alıp ona götürdü ve kendisine şöyle dedi: "Mu'mimlerin emiri, bu keseyi bir takım ihtiyaçlarınızı görmeniz içm size yolladı." Bunun üzerine o da: ''Yüce Allah ona merhamet eylesin, bu yardımının karşılığını önüne çıkarsın!" dedikten sonra cariyesine: ''Falancanın evine şu kadar, filancanın evine şu kadar.... götür'' şeklinde dağıtınca Muaz b. Cebel'in hanımı: ''Vallahi biz ihtiyaç sahipleriyiz, bizlere de ver'' diye çıkıştı. Bezin içinde iki dinar'dan başkası kalmayınca o iki dinarı da eşine verdi.

Bunun üzerine hizmetçi geri dönerek gördüklerini Hz. Ömer'e anlatınca sevinçle şöyle dedi: "Onlar birbirlerinin kardeşleridir."

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Malik ed-Dar'ın kim olduğu hakkında bir bilgim yok. Bunun dışındakiler güvenilirdir.

 

 

 

4688. Amr b. Hayyan et-Ta! dedi ki: Rafi b. Umeyre es-Senbes! kendisinin hem Cumada, hem de yatarken giydiği bir elbisesinden başka elbisesi olmamasına rağmen, üç mescid halkının, hays denilen yiyecek ve içecek ihtiyacını karşılardı. 

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. isnadında yer alan Amr b.

Hayyan'ın kim olduğu hakkında bir bilgim yok.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Stok Yapmak (Karaborsa) Hakkında