MECMAU

ZEVAİD

- -

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

istirca' ve istirca' Yapılan Durumlar

 

3943. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Ümmetime herhangi bir musibet esnasında diğer ümmetlerden hiçbirine verilmeyen bir şey verilmiştir ki o da ‘‘İnna lillahi ve inna ileyhi raciun’‘ (Biz Yüce Allah'tan geldik, yine ona döneriz, sözüdür)"

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravilerinden Muhammed b.

Halid et-Tahhan zayıftır.

 

 

 

3944. İbn Abbas, Yüce Allah'ın "Onlar ki, kendilerine bir musibet isabet ettiği zaman, ‘‘Biz Allah içiniz ve nihayet ona döneceğiz’‘ derler. işte onlar için Rableri tarafından mağfiret ve rahmet vardır. Hidayete erenler onlardır" ayeti hakkında şunu söylemiştir:

Yüce Allah, bu ayetiyle şunu haber vermektedir: Mümin bir kul herhangi bir musibet karşısında kendini kaybetmeyip istirca ederse (yani "İnna lillahi ve-inna ileyhi racilin" derse) kendisine üç şey bahşedilir: Yüce Allah tarafından huzur; merhamet ve doğru yolda sebat."

Nitekim Restdullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Her kim musibet esnasında istirdi ederse Yüce Allah onun o acısını ve gözyaşını siler. Sonunu hayırlı eyleyip, kendisinden sonra razı olacağı bir nesil bahşeder."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ravilerinden Ali b. Ebi Talha zayıftır.

 

 

 

3945. İbn Abbas dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Ölümün bir dehşet anı vardır. Bir kardeşinizin ölüm haberi size ulaştığında: ‘‘Allah'tan geldik, Allah'a dönüyoruz’‘ ve Şüphesiz biz Rabbimize çevriliyoruz. Ey Allahım! Onu iyilerden say; kitabını illiyinden eyle; geride kalanlarını iyilerden eyle! Allahım! Onun sayesinde bizleri sevap kazanmaktan mahrum etme; ondan sonra da bizi fUnelerden koru!’‘ deyin."

 

*Hadisi Taberan" el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Kays b. er-Rab, el-Esed, hakkında kelam var.

 

 

 

3946. Hüseyin b. Ali dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Herhangi bir Müslüman erkek veya kadın bir musibete uğrasa, daha sonra bunun üzerinden hayli vakit geçmiş te olsa o musibeti anarken yeniden istirca ederse Yüce Allah da, o musibet anında istirdi ettiği için verdiği sevabı tekrar o kuluna verir. "

 

*Hadisi Taberan" el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Ravilerinden Hişam b. Ziyad Ebu'I-Mikdam zayıftır.

 

 

 

3947. Ebu Umame dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile giderken ayakkabısının (sandaletinin) ipi kopunca "İnna lillahi ve-inna ileyhi raciun" buyurdu. Bunun üzerine bir adam ona: "Bunu şu kopan ayakkabı ipi için mi söyledin? " diye sorunca Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Bu da bir musibettir" diye cevap verdi.

 

*Hadisi Taberan" el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Senetteki Ala b. Kesır metruktur.

 

 

 

3948. Ebu Umame dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sandaletinin başparmak ile yanındaki parmak arasına geçen kısmı olan ip kopunca istirdi etti (ancak büyük musibetlerde söylenen" İnna lillahi ve-inna ileyhi raciun" sözünü söyledi). Bunun üzerine: "Ey Allah'ın elçisi! Musibet mi var?" diye sorduklarında O, şöyle cevap verdi: "Müminin başına gelen hoşlanmadığı her şey musibettir. "

 

*Hadisi Taberani zayıf bir isnatla rivayet etmiştir.

 

 

 

3949. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Birinizin ayakkabısının ipi koparsa dahi istirdi etsin, zira bu da musibetlerdendir."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir. isnadındaki Bekr b. Huneys zayıftır.

 

 

 

3950. Şeddad b. Evs'den de aynı hadis rivayet edilmiştir.

 

*Derim ki: Bu hadisi yine Bezzar, Ebu Hureyre'nin hadisinden sonra rivayet etmiştir. Şeddad'ın rivayet ettiği hadisin isnadındaki Harice b. Mus'ab metruktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Musibetini Gizleyen Kişi