MECMAU

ZEVAİD

- -

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hastanın Yaşadıkları

 

3808. Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Periyodik olarak günlük amelleri işlemek suretiyle her gün yapması gereken amelleri amel defterine kaydettiren mümin hastalandığında, melekler şöyle derler: ‘‘Ey Rabbimiz! Falanca kulunuzu hapsettin’‘ Yüce Allah şöyle buyurur: ‘‘İyileşince veyahut ölünceye kadar periyodik olarak günlük amellerini kendisinin hesabına geçirin’‘".

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Taberani ise el-Mu'cemu'l-evsat ve elMu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ayrıca senedinde yer alan ibn Lehia hakkında kelam var.

 

 

 

3809. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bedeninde herhangi bir rahatsızlık olan her mümin için Yüce Allah muhafaza meleklerini çağırarak şunu emreder: Ahdime uygun olarak, kulumun hesabına, normalde yapmış olduğu güzel şeyleri, gece gündüz yine yapmaya devam ediyormuş gibi yazın. "

 

*Hadisi, imam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. Ayrıca, Taberani de el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. imam Ahmed'in rivayetindeki kişiler Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3810. Abdullah b. Amr'dan rivayet edildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kul, ibadetlerini gerektiği gibi güzel bir şekilde yerine getiren bir kişi ise, hastalandığı zaman, onunla ilgilenen meleğe şöyle denir: Kendisi iyileşinceye veya onu kendime katıncaya (yani ölünceye) kadar normalde ne amel işliyor idiyse aynen yaz."ı

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. isnadı hasendir.

 

 

 

3811. Ebu'l-Eş'as es-San'ani şöyle anlatıyor: Dimaşk'ta (Şam'da) bir mescide gitmiştim. Yanımda Ravah'ı da götürmüştüm. Bu arada Şeddad bin Evs el-Enscirı ve Suncibihi ile karşılaştım. Onlara dedim ki: "Yüce Allah üzerinizden rahmetini eksik etmesin, nereye gidiyordunuz?" Onlar da: "Şuracıkta Mısırlı bir hastayı ziyarete gidiyoruz" karşılığını verdiler. Ben de onlara takıldım ve adamın yanına girdik. Ona: "Nasıl sabahladın (geceyi nasıl geçirdin?" diye sorduklarında o: "Allah'ın nimetiyle sabahladım" deyince Şeddad ona şöyle dedi:

 

Günahlarının affedilmesinden, hatalarının bağışlanmasından dolayı seni müjdeler ve kutlarım. Zira ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle dediğini işittim:

"Yüce Allah şöyle buyuruyor: Mümin kullarımdan bir kulumu herhangi bir belayla imtihan ettiğim zaman, o da buna karşılık bana hamd ederse, (meleklerime derim ki:) ‘‘Sapasağlamken kendisine nasıl sevap yazıyor idiyseniz şimdi de aynısını yapın’‘." 

 

*Hadisi, imam Ahmed tahric etmiştir. Taberani de el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Hepsinin rivayeti, ismail bin Ayyaş an Raşid es-San'ani kanalıyladır. Bu kişi, Şamlıların dışındaki rivayetlerinde zayıftır.

 

 

 

3812. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Yüce Allah, Müslüman kullarından bir kulunun bedenini, herhangi bir belayla imtihan ettiği zaman, meleğine şöyle buyurur:

Daha önce yapmış olduğu salih amelleri aynen eskisi gibi yaz. Şayet iyileştirirsem yıkanıp temizlenmiş olur. Yok, eğer bundan dolayı canını alırsam bu (belalhastalık), onun için rahmet ve bağışlanma vesilesi olur."

 

*Hadisi, imam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ricali güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3813. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir kul hastalandığında, Yüce Allah koruyucu meleğine, onun yaptığı kötü işleri yazmamasını emreder. Yaptığı güzel şeylerin ise on katını yazmasını emreder. Ayrıca sapasağlamken yaptığı güzel şeyleri de hastayken yapmadığı halde yapmış gibi yazmasını emreder. ''

 

*Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Ayrıca senedinde yer alan Abdul-A'la b. Ebi'I-Musavir zayıftır.

 

 

 

3814. Utbe b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Mümin ile onun hastalıktan kaynaklanan endişesi hayrete şayandır.

Hastalıktan dolayı kazanacaklarını bir bilse tüm zamanın hastalıkla geçmesini arzu ederdi." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) daha sonra başını semaya kaldırarak gülümsedi. Soruldu ki: "Ey Allah'ın Elçisi! Neden başını semaya kaldırıp güldün?" Buyurdu ki:

"İki meleğe hayret ettim. Bu ikisi Mescid'de bulunan bir kişiyi aradıkları halde bulamayınca geri dönüp şöyle dediler: ‘‘Ey Rabbimiz! Falanca kulunun gece gündüz yapmış olduğu şeyleri yazıyorduk, ancak gördük ki kendisini iplerinden biriyle engellemişsin.’‘ Yüce Allah şöyle buyurdu: ‘‘Kulumun gece gündüz yaptıklarını yazın, hiçbir eksik te olmasın. Onu engellediğim zamanın mükafatını ben veriyorum. Kendisine, önceden yaptıklarının aynısı (nın sevabı yapmayı sürdürüyor gibi) vardır.’‘"

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmıştır. Ayrıca Bezzar bunu kısa metinle tahrıc etmiştir. Ayrıca senedinde yer alan Muhammed b. Humeyd çok zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hastalığın Bol Sevabı