MECMAU

ZEVAİD

- -

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hasta Ziyareti

 

3760. - Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hasta ancak, üç gün sonra ziyaret edilir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsa'ta rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Nasr bin Hammaad metruktür. Bir grup ta onun zayıf olduğunu belirtmiştir. ibn Adı ise şöyle demiştir: "Zayıf olmasına rağmen hadisi yazılır."

 

 

 

3761. Enes b. Malik bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kardeşlerinden (ashabından) birini üç gün göremediği zaman, onu sorardı. Şayet o civarlarda değil ise kendisine dua ederdi. O mıntıkada ise ona uğrar misafir olurdu. Yok, eğer o kişi hasta ise onu ziyaret ederdi. Nitekim Ensar'dan bir kişiyi üçüncü günde göremeyince onu sordu. Kendisine: "Ey Allah'ın Elçisi! Onu kendi haline bıraktığımız vakit boş kabak misali yukardan ne koysan aşağıdan aynısını çıkartıyordu" dediler.

 

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kardeşinizi ziyaret etmeyi ihmal etmeyin" buyurdu.

Nihayet Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte o hastayı ziyarete gittik. Giden kişiler arasında Hz. Ebu Bekir ve Hz. Ömer de vardı. Hasta zatın yanına geldiğimizde kendisinin gerçekten de anlatıldığı gibi ağır hasta olduğunu gördük.

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Kendini nasıl hissediyorsun?" diye sorunca o kişi: "Yediğim her şeyi aym şekilde çıkarıyorum" karşılığını verdi. Efendimiz (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki neden?" diye sorunca adam dedi ki: "Ey Allah'ın Elçisi! Sana uğramıştım, baktım ki akşam namazım kılıyorsun, ben de seninle kıldım. Namazda da Kiria suresini okuyordun. Ben de şöyle dua ettim: Ey Allahım! Azabı hak ettiğim yanlışlarım varsa onların cezasını ahiret yerine dünyada ver. İşte senin de gördüğün bu olayla karşılaştım."

 

Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Çirkin bir şey istemişsin. Yüce Allah'dan sana hem dünya, hem de ahirette güzellikler verip ateşin acısından seni korumasını isteseydin daha iyi etmez miydin?"

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona bu şekilde dua edip kendisinin de bu şekilde dua etmesini emretti. Hemen akabinde adam zincirlerden kurtulmuşçasına ayağa kalktı.

 

Yanından ayrılınca Hz. Ömer: "Ey Allah'ın Elçisi! Hastayı ziyaret etmemiz için biraz önce bizlere teşvikte bulundun, bunun sevabı var mıdır?" diye sordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ise şöyle buyurdu:

"Bir Müslüman, evinden bir hasta Müslüman kardeşini ziyaret etmek için çıkarsa ortasına (göbeğine) kadar rahmete dalmış olur. Hastanın yanında oturursa rahmet hem onu, hem hastayı kuşatır. Hasta Allah'ın Arş'ının gölgesinde onu ziyaret eden kişi ise kutsiyetinin (korumasının) gölgesindedir. Üstelik Yüce Allah meleklerine şöyle der: "Bakın bakalım hastayı ziyaret edenler onun yanında ne kadar durdular? İki sağım arasındaki zaman dilimi miktarı kadar durdularsa melekler: ‘‘İki sağım arasındaki zaman dilimi miktarı kadar durdular’‘ derler. Yüce Allah meleklerine şöyle der: ‘‘Hasta ziyaret eden kulum için, bin yıl boyunca gündüzleri oruçla, geceleri de namaz ve ibadetle geçirmiş gibi sevap yazıp kendisine de hiçbir hata ve günahını yazmadığımı haber verin.’‘" Yüce Allah meleklerine şöyle der: "Bakın bakalım hastayı ziyaret edenler onun yanında ne kadar durdular?" Melekler de, o kişiler bir vakit (saat) kaldıysalar: ‘‘Ey Rabbimiz! O kişiler bir vakit (saat) kaldılar’‘ derler. Allah da: ‘‘Onun için on bin sene yazın. Şayet daha önce ölürse cennete girer. Şayet yaşarsa ona hiçbir günah yazılmayacaktır. Şayet sabah ise akşama kadar yetmiş bin melek onun bağışlanmasını ve cennetin bahçesinde olmasını isteyecek, vakit akşam ise yetmiş bin melek sabaha kadar bağışlanmasını ve cennetin bahçesinde olmasını dileyecek.’‘"

 

*Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Bu hadisin senedinde bulunan Abbad bin Kesır, salih bir ravidir. Ancak hadis konusunda zayıftır. Gafletinden dolayı metruktür.

 

 

 

3762. Ali bin Ömer bin Ali, babasından, o da dedesi (Hz. Ali'den) bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hasta ziyaretinin en güzeli ve sevabı bolalanı hafif alanıdır, taziye ise bir defa yapılır. "

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir. Kanımca, ibn Ebi Fudeyk, Hz. Ali'den bir şey işitmemiştir.

 

 

 

3763. İbn Abbas dedi ki: " Hastanın ilk gün ziyaret edilmesi sünnettir, daha sonraki ziyaretler ise tetavvudur."

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ancak rivayetteki "Daha sonraki ziyaretler ise tetavvudur" ifadesinin yerine "Daha fazla ziyaretler ise tetavvudur" ifadesini kullanmıştır. Bezzar ise rivayetinde "Daha fazla ziyaretler ise nafiledir" ifadesini kullanmıştır. Rivayet senetlerinden birinde bulunan Ali bin Urve zayıf ve metruktur. Bir diğer senetteki Nadr Ebu Amr'ın hadisi ise hasendir.

 

 

 

3764. Ebu Davud bildiriyor: Enes bin Malik'in yanına gidip ona şöyle dedim: "Ey Ebu Hamza! Yerin uzak, biz ise seni ziyaret etmek istiyoruz." Bunun üzerine o, kafasını kaldırıp dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i şöyle işittim: "Hastayı kim ziyaret ederse etsin rahmetin içine dalmıştır. Hastanın yanında oturduğunda ise rahmet onu kuşatır." Bunun üzerine dedim ki: "Ey Allah'ın Elçisi! Bu, hastayı ziyaret eden sağlam kişiyedir, peki ya hastaya ne vardır?" Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Onun da günahları dökülür" buyurdu.

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Taberani ise el-Mu'cemu's-sağıy ve şu fazlalıkla el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. "Kul üç gün hastalandığı zaman günahlarından annesinden doğduğu günkü gibi arınmış olarak sıyrılir. "

Bu senetteki Ebu Davud çok zayıftır. Taberanl'nin isnadındaki ibrahım bin el-Hakem b. Eban ise zayıftır.

 

 

 

3765. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hasta ziyaretçisi rahmetin içine dalmıştır." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca ellerini şu şekilde ön ve arkaya koymak suretiyle beline koyup: "Onun yanında oturursa rahmet onu kuşatır" diye ekledi.

 

*Hadisi, imam Ahmed ve Taberani rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Ali bin Yezıd ve ondan rivayet eden Ubeydullah bin Zahr, her ikisi de zayıftır.

 

 

 

3766. Ka'b b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Kim hastayı ziyaret ederse rahmete gark olmuştur. Yanında oturup ta bu rahmetin kendisine şefaatçi olmasını niyaz edecek olsa, Allah'ın dilemesi halinde o rahmet sayesinde şefaat olunursunuz. " .

 

*Hadisi, imam Ahmed Müsned'inde; Taberani ise el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'lkebıy'de rivayet etmiştir. Hadisin isnadı hasendir.

 

 

 

3767. Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hastayı ziyaret eden kişi oturuncaya kadar rahmete dalan gibidir, onun yanına oturduğunda ise, rahmet onu kuşatıp sarmıştır. "

 

*Hadisi, imam Ahmed ve Bezzar rivayet etmiştir. imam Ahmed'in rivayetindeki ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

3768. İbn Abbas demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hasta ziyaretinde hastanın başucuna otururdu.

 

*Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Rivayetindeki kişiler Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

3769. Abdurrahman b. Avf'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Hastayı ziyaret eden, cennetin bahçesindedir. Ziyaret eden kişi hastanın yanında oturursa rahmet onu kuşatır. "

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Salih bin Musa el-Talhi zayıf olduğundan hadis imamları kendisini zayıflıkla tanımlamışlardır. ibn Adiy şöyle demiştir: "Bu kişi bile bile yalan söylemeyenlerdendir."

 

 

 

3770. Amr bin Hazm dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu işittim: "Kim hastayı ziyaret ederse rahmete gark olmuştur. Yanında oturup ta bu rahmetin kendisine şefaatçi olmasını niyazda bulunur. Yanından kalkıp girdiği yerden çıkıncaya kadar rahmete garkolmaya devam eder.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir.

Senedinde bulunan kişiler güvenilir kişilerdir.

 

 

 

3771. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hastayı ziyaret eden kişi, rahmete dalan gibidir. Onun yanına oturduğunda ise o, rahmete batmış rahmet te onu sarıp kuşatmıştır.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Senette bulunan kişiler güvenilir kişilerdir.

 

 

 

3772. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hastayı ziyaret eden kişi, rahmete dalan gibidir, onun yanına oturduğunda ise, artık rahmete batmış ve rahmet onu sarıp kuşatmıştır. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu's-sağir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta, rivayet etmiştir.

Senedinde bulunan kişilerden Taberani'nin hocasının dışındakiler güvenilir kimselerdir. Taberani'nin bu hocasını hiç duymadım, tanımıyorum.

 

 

 

3773. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hastayı ziyaret eden kişi, rahmete dalan gibidir, onun yanına oturduğunda ise, artık rahmete batmış ve rahmet onu sarıp kuşatmıştır. Onu sabah ziyaret etmişse o günün sabahından akşamına kadar, akşam ziyaret etmişse, akşamdan sabaha kadar bin tane melek o kişinin affedilmesi için dua ederler. "

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e: "Ya Resulallah! Bu söyledikleriniz ziyaret eden kişi içindir. Peki, hastaya bir şey var mıdır?" diye sorulunca: "Bunun birçok katı vardır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Muhammed bin Abdilmelik el-Ensari'nin hiçbir yerde zikredildiğini duymadım.

 

 

 

3774. Zir bin Hubeyş bildiriyor: Safvan bin Assal el-Muradi'nin yanına gitmiştik; bize: "Normal bir ziyaret mi?" diye sordu. Biz: "Evet dedik." Bunun üzerine şöyle devam etti: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Müslüman kardeşini ziyaret eden kişi, onun yanından ayrılıncaya kadar rahmete dalmış gibidir. Hasta bir mümini ziyaret eden kişi ise onun yanından ayrılıncaya kadar cennet bahçelerine girmiş kimse gibidir. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Abdula'la b. Ebi'I-Musavir adlı kişi zayıftır.

 

 

 

3775. Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Bir kişi, hasta olan mümin bir kardeşini ziyaret ederse, beline kadar rahmete dalmıştır." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ayrıca elini omzuna koyup: "Onun yanına oturursa rahmet onu kuşatır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Muaviye b. Yahya es-Sadefı zayıftır.

 

 

 

3776. Cübeyr bin Mut'im bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i, hasta olan Said bin el-As'ı ziyaret edip onun ağrıyan yerine bezi ısıtıp koyduğunu gördüm.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Muhammed bin Dab hadiste zayıftır.

 

 

 

3777. Cübeyr bin Mut'im dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına şöyle buyururdu: "Benu Vakıf mahallesindeki Basir (gören kişi) hasta olduğundan ziyaretine gidelim. " Halbuki o kişinin gözleri görmezdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemıı'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Muhammed bin Yunus el-Hammal zayıftır. Zannedersem lazı Müsned'de "Ziyaret edelim" şeklindeydi. işte bundan dolayı bu hadisi "iyilik ve Sıla" kitabında da zikrettim.

 

 

 

3778. Ebu Hureyre anlatıyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), ashabdan hasta olan ve ağrısı bulunan bir adamı ziyarete gitti. Ben de onunla gittim. Bir eliyle onun elini avuçlayıp diğer elini de onun alnına koydu. Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu hareketi, ziyaretin eksiksiz olarak yerine getirilmesinden sayıyordu. Ayrıca buyurdu ki:

"Yüce Allah şöyle buyurdu: Ateşimi mümin kuluma musallat ederim.

Böylelikle bu, onun ahiretteki nasibinden sayılır."

 

*Derim ki: ibn Mace bunu özet olarak rivayet etmiştir. Senette bulunan Abdurrahman b. Yez'id b. Temım zayıftır.

 

 

 

3779. Selman dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastalığımdan dolayı beni ziyaret etti; tam çıkmak üzereyken şöyle buyurdu: "Ey Selman! Yüce Allah sıkıntını gidersin; günahlarını affetsin; hayatının sonuna kadar dinini ve bedenini koruyup gözetsin."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Amr bin Halid el-Kuraş'i zayıftır.

 

 

 

3780. Hz. Aişe bildiriyor: Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir hastayı ziyaret ettiğinde, elini ağrıyan yere bırakıp daha sonra da: "Yüce Allah'ın adıyla bir sorun kalmaz" derdi.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedindeki kişiler güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3781. Enes bin Malik anlatıyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çok ateşi olan bir Bedevinin ziyaretine gitmişti. Ona şöyle dedi: "(Bu hastalığın ve halin) temizlenme ve günahlardan arınmadır." Bedevi ise şöyle dedi: "Bilakis bu (hastalığım ve halim) yaşlı bir insanı kabre sürükleyip kanımı kaynatan bir ateştir." Bunun üzerine Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) adamın yanından kalkarak orayı terketti.

 

*Hadisi, imam Ahmed rivayet etmiştir. Senedindeki kişiler güvenilirdir.

Derim ki: Şurahb'ı'l'in, hastalık ateşine sabredip mükafat uman kişi bölümündeki rivayeti bundan daha net olarak gelmektedir.

 

 

 

3782. Abdullah bin Ömer ve Ebü Hureyre'den rivayet edildiğine göre ikisi şöyle demişlerdir: "Kim, Müslüman bir kardeşinin herhangi bir ihtiyacını gidermek için gayret sarf edip çabalarsa, Yüce Allah yetmiş beş bin melekle onu gölgelendirir. Ona dua ederler. Kişi kardeşine yardım etme işini bitirinceye kadar rahmetin içinde gibidir. O, kardeşine yardım etme işini bitirince, Yüce Allah yardımı yapana bir hac ve umre yapmış gibi sevap yazar. Kim, hasta olan Müslüman bir kardeşini ziyaret ederse Yüce Allah yetmiş beş bin melekle onu gölgelendirir. Kaldırdığı her adım için bir sevap yazılırken indirdiği her adım için de bir günahı silinip affedilir ve oturacağı yere oturuncaya kadar makamı yüceltilir. Oturmasından kalkıp evine gitmesine kadar, rahmetin içinde olup rahmetle kuşatılmıştır."

 

*Hadisi Taberan'ı', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Cafer b. Meysera el-Eşcai hadiste zayıftır.

 

 

 

**********

Bölüm

**********

 

3783. Avf bin Malik'in bildi!diğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Hastayı ziyaret edin, cenazelere de katılın."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Hadisin senedinde bulunan Yezıd b. iyad zayıftır.

 

 

 

3784. Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Beş şey vardır ki kim bunlardan birini yaparsa Allah'ın güvencesindedir. Hastayı ziyaret eden; cenazeyle birlikte çıkan; gazi olan; yöneticiye hak ettiği övgü ve uyarıyı yapan; bir de evinde oturup insanlara zarar vermeyen ve onların zararlarından korunan kişi. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Senette bulunan ibn Lehia hakkında söylentiler vardır. Senetteki diğer kişiler ise güvenilirdir.

 

 

 

3785. İbn Abbas dedi ki: Bir adam Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in yanına gelince ona: "Nasıl sabahladınız?" diye sorunca O da cevaben: "Çok şükür hastası olmayan, cenazesi kalkmayan bir toplumla sabahladık" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiştir. isnadı hasendir.

Derim ki: Orucun Fazileti konusunda Ebu Hureyre'nin hadisinde bu konuya tekrar değinilecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ziyareti Gerektirmeyen Hastalıklar Bölümü