MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Konuyla ilgili Üçüncü Bölüm

 

3690. Ebu Said el-Hudrl, kendisinden nakledildiğine göre bir rüya görmüş, rüyasında Sad suresini yazdığını görmüş. Secde ayetine ulaşınca, divit, kalem ve her şeyi önünde hazır bulmuş ve hemen secdeye kapanmış. Kendisi der ki: Sonra ben, bunu Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlattım ve Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ondan sonra hep o ayette secde etti.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3691. Ebu Said el-Hudri bildiriyor: Uyuyan kimsenin gördüğü gibi ben de (rüyamda) kendimi bir ağacın altında gördüm. Sanki ağaç Sad suresini okuyordu. Secde ayetine gelince, secdeye kapandı ve secdede "Allahım! Bu secdeme karşılık beni bağışla! Allahım! Bu secdeme karşılık benden bir günahımı sil! Bana sana şükretme duygusu ver. Kulun Davud'un secdesini kabul ettiğin gibi, bunu da benden kabul buyur" diye dua etti. Sabah olunca Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gidip bunu kendisine anlattım. "Ebu Said sen de secde ettin mi?" diye sordu. Ben "Hayır" deyince "Ama secde etmek, ağaçtan çok sana yakışır" buyurdu. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sad suresini okudu. Secde ayetine gelince, (secdeye gitti ve) secdesinde, aynen ağacın secdesinde okuduklarını okudu.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Fakat Taberani'nin ifadesinde "Ağaç ‘‘Allahım! Bu secdeme karşılık bana bir sevap yaz’‘ diye dua etti" cümlesi de geçmiştir. Kalanı ise aynıdır. Senedinde ismi geçen Yeman b. Nasr hakkında Zehebı "meçhul" demiştir.

 

 

 

3692. Mesruk'un bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud): "Bu, yalnız bir peygamberin tövbesinin anlatımıdır" der ve söz konusu ayette secde etmezdi. Yani, Sad suresindeki secde ayetinde.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ravileri güvenilir olup Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3693. Ebu Hureyre'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Sad suresinde(ki secde ayetinde) secde etmiştir.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta, ayrıca Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Amr hakkında tenkit bulunmakla beraber, hadisi hasen derecesindedir.

 

 

 

3694. Osman b. Affan'dan nakledildiğine göre o, Sad suresinde(ki secde ayetinde) secde etmiştir.

 

*Hadisi Abdullah b. Ahmed rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3695. Hz. Ali demiştir ki: Farz secde dört yerdedir: Elif Lam Mİm. Tenzilü's-secde, Ha Mİm es-Secde, Necm suresi ve bir de "İkra' bismi rabbik'' suresi.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Haris zayıftır.

 

 

 

3696. Abdurrahman b. Yezid ve Abdurrahman b. el-Esved'in naklettiğine göre Abdullah b. Mes'üd "Ha Mim. Tenzilün mine'rrahmani'r-rahim" süresinin ilk ayetinde secde ederdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3697. Ebü Hureyre bildiriyor: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında Necm süresi yazılırken secde ayetine ulaşıldığında, (Peygamber) secdeye gitti. Onunla beraber biz de secde ettik. Divit ve kalem de secde ettiler.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3698. İbn Ömer anlatmaktadır: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında üç kez namaz kıldım ve farz namazda secde ayeti okudu.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Cabir el-Cu'fi, hakkında tenkit bulunmakla beraber Şu'be ve Sevrl tarafından güvenilir kabul edilmiştir.

 

 

 

3699. Ebü Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ve Müslümanlar Necm süresinde secde etmişlerdir. Yalnız Kureyş'ten iki kişi secde etmemiştir. Onlar bu şekilde davranmakla şöhret olmak istemişlerdir.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de ve ayrıca Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3700. Hz. Aişe bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necm süresini okudu. Secde ayetine ulaşınca secde etti.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Abdurrahman b. Bişr hadisi münker biridir.

 

 

 

3701. Amr el-Cinni anlatmaktadır: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydım. Necm süresini okudu ve secde etti. Onunla beraber ben de secde ettim.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde tanınmayan raviler vardır. Yine Osman b. Salih'in de sahabeden herhangi birine yetiştiğini sanmıyorum. Doğrusunu en iyi Allah bilir.

 

 

 

3702. İbn Ömer'den nakledildiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'de Necm süresini okudu ve secde etti. Onunla beraber insanlar da secdeye kapandılar. Öyle ki kimisi yerden alnına bir şey kaldırıp ona secde ediyor, kimisi de önündeki adamın sırtına secde ediyordu.

 

*Ben derim ki: Konuyla ilgili Sahlhu'l-Buhari'de de ibn Ömer'den farklı ifadelerle bir hadis geçmiştir ..

Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Mus'ab b.

Sabit'i ibn Hibban ve başkası güvenilir kabul ederken, Ahmed b. Hanbel ve başkası zayıf görmüştür.

 

 

 

3703. İbn Mes'üd, kendisinden nakledildiğine göre, halka Necm süresini okuduğu zaman secde ederdi. Eğer bunu namazda okursa hemen rükü ve secdeye giderdi. .

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Ancak Muhammed b. Sırin'in ibn Mes'ud'dan hadis işittiğini sanmıyorum.

 

 

 

3704. Abdurrahman b. Avf demiştir ki: Ben [on kerep Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "İza's-semaün şekkat" süresini okuduğunda, secde ederken gördüm.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Ebi Leyla hakkında tenkit vardır. Ayrıca Ebu Seleme de babasından hadis işitmemiştir.

 

 

 

3705. Safvan b. Assal'dan nakledildiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "İza's-semain şakkat" süresini okuduğunda secde etmiştir.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Yahya b.

Ukbe b. Ebi'I-Ayzar son derece zayıftır.

 

 

 

3706. Her ikisi de sahabeden olan Abdullah b. Amir es-Sümali ile Haccac b. Amir es-Sümali'den nakledildiğine göre onlar, Ömer b. elHattab, ile sabah namazım kılarken ''İza's-semain şakkat'' süresini okumuş ve bu yüzden secde etmiştir.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak

değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

3707. Esved b. Yezid demiştir ki: Ben, Abdullah (b. Mes'üd) ve Ömer'i veya onlardan yalnız birini "İza's-sema inşakkatıl süresini okuduğunda secde ederken gördüm.

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Aynı hadisi yine Abdullah b. Mes'ud'dan da tereddütsüz bir ifadeyle rivayet etmiştir. Fakat ravilerinden Leys b. Ebi Süleym hakkında tenkit vardır.

 

 

 

3708. Alkame'nin bildirdiğine göre Abdullah b. Mes'üd, Necm süresini ve "İkra bismi rabbikellezi halakıl süresini okuduğunda secde edermiş.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravi lerid irler.

 

 

 

3709. İbn Mes'üd demiştir ki: Kim A'rM, Necm ve "İkra bismi rabbikellezi halak" sürelerini okursa, isterse rüku'ya gider ve bu yeterlidir. İsterse secde eder, sonra kalkıp sürenin tamamını okur ve sonra rükü ve secde eder. 

 

 

 

3710. Yine İbn Mes'üd'dan şu sözü nakledilmiştir: Kim A'rM, Necm, "İkra bismi rabbikellez! halak", "İza's-sema inşakkat" veya Beni İsrail süresini okursa, isterse son ayeti okuduğunda rüküa gider ve rükü secdesi onun için yeterlidir. Eğer direkt secdeye giderse, (namazın devamında) ona başka bir süre daha eklesin.

 

*iki rivayeti de Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Ne var ki senetlerinde ibrahım ile ibn Mes'ud arasında kopukluk vardır.

 

 

 

3711. İbn Mes'üd'dan yine şu sözü nakledilmiştir: Eğer secde ayeti sürenin son ayeti ise, dilersen rüküya gidersin, dilersen secde edersin.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

3712. İbn Mes'üd der ki: Eğer secde sürenin son ayetinde ise istersen rükü yap veya secde et; zira secde rükü ile beraberdir.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yürürken Secde Ayeti Okumak