MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Amelin Az ve Devamlı Olması

 

3560. İbn Abbas bildiriyor: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azatlı bir cariyesi vardı. Gündüz oruç tutar, gece ise ibadet ederdi. Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun gündüz oruç tutup gece ibadet ettiği söylendiğinde şöyle buyurdu:

ffMuhakkak ki her amel için bir zindelik ve canlılık devresi vardır. Bu zindelik ve canlılık devresini gevşeklik takip eder. Kimin gevşeklik devresi benim sünnetimle sonuçlanırsa, o kimse doğru yola girer. Kimin de gevşeklik devresi kendisini farklı yere götürürse, o kimse sapıtır. ''

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

3561. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Muhakkak ki siz (ibadetten) usanmadıkça, Allah (ecir vermekten) usanmaz'' buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Halid b. ilyas metruktur.

 

 

 

3562. İbn Abbas ve Aişe'nin bildirdiklerine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün Mescid'e girdi. Derken kendisinden Kurlan okuması sebebiyle arı vızıltısı gibi bir ses duyulmaya başladı. Buyurdu ki: "İslam'ın sınırları mutlaka genişleyecektir. Sonra bir fetret / gevşeklik devresi yaşanır ki bu gevşeklik devresinde aşırılık ve bid'ate kayanlar cehennemliktirler. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Müseyyeb b. Şerik zayıftır.

 

 

 

3563. Ca'de b. Hübeyre anlatmaktadır: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdülmuttalib oğullarına ait bir azatlının hiç uyumayıp namaz kıldığı, oruçsuz gün geçirmeyip hep oruç tuttuğu anlatıldı. Bunun üzerine şöyle buyurdu:

"Ben ise hem namaz kılar, hem de uyurum. Bazen oruç tutar, bazen tutmam. Her amelin bir zindelik ve canlılık dönemi vardır. Her canlılığında bir gevşeklik devresi vardır. Kimin gevşeklik devresi sünnetle neticelenirse, o kimse doğru yolu bulmuştur. Kimin de gevşeklik devresi başka şekilde sonuçlanırsa sapıtmış demektir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3564. Ebu Umame'nin naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Gücünüzün yettiğince ibadet edin. Zira siz bıkmadıkça, Allah bıkmaz" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Bişr b. Numeyr zayıftır.

 

 

 

3565. İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ancak gücünüzün yettiği amelleri yapmalısınız. Zira siz (ibadet etmekten) usanmadıkça Allah (ecir vermekten) usanmaz" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

3566. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Muhakkak ki nefis çabuk bıkar ve hiç biriniz nefise ne zaman bıkkınlık geleceğini bilemez. Bu sebeple herkes gücünün yettiği kadar ibadet etmeye baksın ve o ibadetine devam etsin; zira Allah nezdinde amellerin en sevimlisi, az da olsa devamlı olanıdır. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Carud b. Yezıd metruktur.

 

 

 

3567. Hz. Aişe bildiriyor: Ben bir gece Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namaz kılarken gördüm ve hemen kalkıp arkasına durup onun namazına uyarak namaz kıldım. Kıyamı kısa tutup oturdu. İki kısa rekat kıldıktan sonra selam verdi. Sonra kalkıp iki rekat namaz daha kıldı. Sonra bana duyuracak şekilde yüksek sesle selam verdi. Sonra bana dönerek üç kere: "Gücünün yeteceği ameli yap" buyurdu.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden ibn Lehl'a hakkında tenkit vardır.

 

 

 

3568. Abdullah b. Amr bildiriyor: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında ibadet konusunda aşırı titizlik gösteren bir topluluktan bahsedildi. Bunun üzerine buyurdu ki: "Bu, İslam'ın gerektirdiği bir şey ve onun dinamikliğidir. Her dinamizmin bir. de gevşeklik dönemi vardır ki kimin gevşeklik dönemi itidalle sonuçlanırsa, ne iyi. Kimin de gevşeklik dönemi isyan la sonuçlanırsa, işte asıl helak olanlar onlardır. "

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de ve Ahmed b. HanbelI rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri güvenilir kimselerdir. ibn ishak da "Bana Ebu'z-Zübeyr bildirdi ki" ifadesini kullanmıştır. Böylece tedlis şüphesi ortadan kalkmıştır.

 

 

 

3569. Ebu Umame bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün Osman b. Maz'un'un evinden çıktı ve kapının önünde durarak şöyle buyurdu:

"Kuhayle neyin var? Neden böyle pejmürde bir haldesin? Osman burada değil mi?" diye sordu. O da: "Evet, burada. Ama şu şu günden beri hiç yatağa yatma dı. Gündüzleri oruç tutuyor, oruçsuz gün geçirmiyor" dedi. Bunun üzerine: "Ona söyle benim yanıma gelsin" buyurdu. Sonra Osman gelince hanımı (Peygamber'in mesajını) kendisine iletti. O da hemen O'nun yanına gitti. Kendisini Mescid'de buldu ve geçip karşısına oturdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzünü ondan çevirdi. Osman bunu görünce ağlamaya başladı ve "Sana benimle ilgili bir şikayet ulaştığını öğrendim!!" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sen gündüzleri oruç tutuyor, geceleri ibadet ediyor, yatağa hiç yatmıyormuşsun, doğru mu?" diye sordu. Osman: "Ben bunu sevap kazanmak için yaptım!!" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şu karşılığı verdi: "Gözlerinin hakkı var, bedeninin hakkı var, eşinin hakkı var. Bazen oruç tut, bazen tutma. (Gece) hem uyu, hem ibadet et. Eşinle de (cinsel) ilişki kur. (Bil ki) Ben bazen oruç tutar, bazen tutmam. Hem uyurum, hem namaz kılarım ve hem de kadınlarla (cinsel) ilişki kurarım. Kım benim sünnetime (adetime) uyarsa, doğru yolda olur. Kim de benim sünnetimden ayrılırsa, sapıtır. (Yine bil ki) Her amelin bir zindelik dönemi vardır. Her zindeliğin de bir gevşeklik anı vardır. Eğer bu gevşeklik anı, gafletle neticelenirse, bu bir felakettir. Eğer gevşeklik anı farzlara sarılmakla neticelenirse, artık sahibine hiçbir şey zarar vermez. Bu sebeple sen ancak gücünün yettiği ameli yapmaya bak. Ben kolaylık dini Haniflikle gönderildim. Rabbine ibadeti kendine ağırlaştırma; zira sen, ömrünün ne zaman biteceğini bilemezsin. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Ali b. Yezıd zayıftır.

Ben derim ki: Evlilik bölümünde bu meyanda daha başka hadisler gelecektir.

 

 

 

3570. Abdullahb. Mes'ud der ki: "Bu geceyle yarışmayın; çünkü siz asla ona galip gelemezsiniz. Sizden biri eğer uyuklarsa, hemen yatağına gitsin. Bu, onun için daha sağlıklıdır."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3571. Mesruk bildiriyor: Abdullah (b. Mes'ud) (ders halkasından) kalkınca biz ondan sonra otururduk. Böylece insanlar kıraatlerini pekiştirirlerdi. Sonra biz kalkarken namaz kılardık. Bu davranışımız İbn Mes'ud'un kulağına gitmiş ve yanına girdiğimizde bize şöyle çıkıştı:

"Sizler insanları -aziz ve celil olan- Allah'ın sorumlu tutmadığı bir ibadetten mi sorumlu tutuyorsunuz. Namaz kılıyorsunuz, sonra da kalkıp bu namazın insanlara farz olduğunu söylüyorsunuz. Eğer mutlaka kılacaksanız, bunu evlerinizde yapın."

 

*Hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3572. Ebu't-Tufeyl Amir b. Vasile'den nakledildiğine göre bir adam bir topluluğa rastladı ve kendilerine selam verir, onlar da selamım aldılar. Yanlarından geçip uzaklaşınca, içlerinden biri: "Ben, Allah için bu adama buğzediyorum" dedi. Mecliste bulunanlar: "Vallahi senin bu söylediğin ne çirkin bir sözdür. Vallahi bunu kendisine muhakkak söyleyeceksin" deyip onu kınadılar. Sonra içlerinden birine: "Kalk ey falan, bunu ona haber yer!" dediler. Elçileri adama yetişip onun söylediğini kendisine haber verdi. Adam da doğruca Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına giderek: "Ya Resulallah! Ben içlerinde falan kimsenin de bulunduğu Müslümanların bir meclisine rastladım. Kendilerine selam verrdim. Selamımı aldılar. Yanlarından geçip uzaklaştığımda içlerinden biri bana yetişip falan kimsenin benim hakkkmda ''Vallahi ben, Allah için bu adama buğzediyorum'' dediğini haber verdi. Ey Allah'ın Resulü! Onu çağırıp sor. Niçin bana bugzediyormuş?" diye şikayette bulunur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de adamı çagırıp kendisine bu kişinin söylediklerini sordu. Adam itiraf ederek ''Ben dedilderini söyledim ya Resulallah" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Peki ona niçin buğzediyorsun?" diye sordu. Adam: çünkü ben onun komşusuyum ve onu iyi tanırım. Vallahi onu, salih ve fadr herkesin kıldığı şu farz namazlardan başka hiçbir namazı kılarken görmedim" dedi. Diğeri: "Ya Resulallah! Sor bakalım, farz namazları vaktinden sonraya bıraktığımı, ya da rüku ve secdesini eksik yaptığımı görmüş mü?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sordu. Adam: "Hayır, görmedim" dedi ve ekledi: "Yine, salih ve fadr herkesin oruç tuttuğu şu ayın dışında onu hiç oruç tutarken görmedim." Diğeri: "Ya Resulallah! Sor bakalım, o orucu hiç eksik tutmuş muyum ya da bir şeyini eksik yapmış mıyım?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de sordu. Adam:

"Hayır, eksik yapmadı" dedi ve ekledi: "Yine, onu salih ve fadr herkesin verdiği şu zekattan başka ne bir dilenciye bir şey verirken, ne de Allah yolunda malından bir şey infak ederken gördüm." Diğeri yine: "Ya Resulallah! Sor bakalım, hiç zekatımdan bir şey gizlemiş ya da hak sahibine hakkını eksik vermiş miyim?" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de sordu. Adam: "Hayır, yapmadı" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Haydi kalk. Bilemiyorum. Belki de o senden daha hayırlıdır!" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Hadis daha evvel geçmişti. Fakat bu rivayet daha iyi ve ravileri, Muzaffer b. Müdrik hariç, Sahih'in ravileridirler. Muzaffer de sağlam bir ravidir.

 

 

 

3573. Vasile b. el-Eska' anlatmaktadır: Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına asık suratlı, şaşı, kısa boyunlu, çarpık ayaklı, siyah tenli, solak, çelimsiz, eğri bacaklı bir adam gelerek: "Ya Resulallah! Bana, Allah'ın üzerime farz kıldıklarını bildir" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisine Allah'ın farzlarını bildirince: "Allah'a söz veriyorum ki hiç bir farza ilave bir şey yapmam" dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Niçin?" diye sorunca şöyle dedi: "Çünkü o beni asık suratlı, şaşı, siyah tenli, solak, çelimsiz ve eğri bacaklı olarak yarattı" dedikten sonra dönüp gitti. Peşinden Cebrail geldi ve: "Ey Muhammed! O Rabbini kınayan kişi nerede? O, cömert bir Rabbi kınadı, Rabbi de onu memnun etmek istedi" dedi ve ekledi: "Ona söyle ki kıyamet günü Cebrail suretinde dirilmek seni memnun etmez mi?" Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona birini göndererek: "Sen cömert bir Rabbi kınadın. O da seni memnun etmek istedi. Kıyamet günü Cebrail suretinde dirilmek seni memnun etmez mi?" diye haber yolladı. Adam da: "Elbette memnun eder, . ya Resulallah!! Allah'a söz veriyorum ki, bedenim Aziz ve Celil Allah'ın razı olacağı her neye tahammül ederse, muhakkak onu yerine getireceğim" diye cevap yolladı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Ala b. Kesır el-leysı son derece zayıf biridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Sabaha Kadar Uyumak