MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Gecenin Başında, Sonunda ve Uyumadan Önce Vitir Kılmak

 

3474. Ebu Mes'ud Ukbe b. Amr'dan nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başında, ortasında ve sonunda vİtir kılardı.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Taberani "(Kişi) bunlardan hangisine uyarsa, isabet etmiş olur"ilavesini zikretmiştir1

 

 

 

3475. Sa'd b. Ebi Vakkas'dan nakledildiğine göre o, yatsı namazını Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'inde kılar, sonra bir rekat vitir kılar, buna ilave yapmazdı. Kendisine "Sen yalnız bir rekat vitir kılıyor, başka kılınıyor musun, ey Ebu İshak?" denince, "Doğru. çünkü ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ‘‘Uyumadan önce vitir kılan kimse, akıllı kimsedir’‘ buyururken işittim" derdi.

 

*Derim ki: Buhari hadisten "Sa'd'ı bir rekat vitir kılarken gördüm" kadarını rivayet etmiş, gerisini zikretmemiştir.

Bu şekliyle ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. 

 

 

 

3476. Hz. Ali demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) beni vitir namazı kılmadan uyumaktan menetti.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Abdullah b. Şebıb zayıftır.

 

 

 

3477. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekir'e: "Vitri nasıl kılıyorsun?" diye sordu. "Gecenin başında kılıyorum" deyince "Tedbirli ve akıllısın" buyurdu. Sonra Ömer'e: "Ey Ebu Hafs! Vitri nasıl kılıyorsun?" diye sordu. O ise: "Gecenin sonunda kılıyorum" dedi. Ona da: "Güçlü ve inayete mazharsınıf buyurdu.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravilerinden Süleyman b. Davud el-Yemamı son derece zayıftır.

 

 

 

3478. Ukbe b. Amir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ebu Bekir'e: "Vitri ne zaman kılıyorsun?" diye sordu. "İkişer rekat, ikişer rekat olarak kılıyor, sonra yatmadan önce (tek rekat olarak) vitir kılıyorum" dedi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Tedbirli bir müminsin" buyurdu. Ömer'e "Vitri nasıl kılıyorsun?" diye sordu. O ise "İkişer rekat, ikişer rekat olarak kılıp uyuyorum. Sonra gecenin sonunda kalkıp vitir kılıyorum" dedi. Ona ise "Güçlü bir müminsin" buyurdu.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

 

 

3479. Ukbe b. Amr ve Ebu Musa'nın naklettiklerine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bazen gecenin başında, bazen de gecenin ortasında vitir kılardı ki Müslümanlara kolaylık / genişlik olsun.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde hadisi zayıf olan bir ravi yer almıştır.

 

 

 

3480. Süveyr b. Ebi Fahite'nin, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Ebu'l-Hattab adında bir zattan naklettiğıne göre o, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vitri sormuş. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Ben gece yarısı vitir kılmayı severim. Kuşkusuz bu vakitte Yüce Allah en üst semadan en alt (dünya) semaya inerek ‘‘Var mı bir şey dileyen? Var mı bağışlanmak isteyen? Var mı dua eden?’‘ diye seslenir. Sonra tan ağarınca tekrar (en üst semaya) yükselir" buyurmuş.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup Süveyr zayıftır.

 

 

 

3481. Alkame bildiriyor: Bir adam Abdullah (b. Mes'udra gelerek "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman vitir kılardı? Bana söyle" dedi. Abdullah da: "Geceden, akşam namazından beri geçtiği süre kadar bir süre kaldığı anda (yani tam ortasında)" dedi. Sonra kıraatini sordular. "Hane halkına duyuracak kadar (sesliydi)" karşılığını verdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Cafer b. Muhammed b. Hasan'ı tanımıyorum.

 

 

 

3482. Esved b. Hilal der ki: Şahadet ederim ki Abdullah b. Mes'ud'u şöyle seslenirken işittim: "Vitir iki namaz arasında; sizin ‘‘ateme’‘ dediğiniz yatsı ile sabah namazı arasında kılınır. Bu süre içinde her ne zaman vitir kılarsan, güzeldir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3483. Abdü Hayr bildiriyor: Mescitte idik. Derken Hz. Ali gecenin sonunda yanımıza çıkageldi ve "Vitri soran kişi nerede?" diye sordu. Hepimiz etrafında toplandık. Dedi ki: "Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecenin başında vitir kıldı, gecenin ortasında vitir kıldı ve bu saatte vitir kıldı. Son olarak o bu vakitte vİtir kılmaya başlamıştı ki o sırada ruhunu teslim etti."

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Şeybe zayıftır.

 

 

 

3484. Hz. Ali b. Ebi Tinib, kendisinden nakledildiğine göre, İbnü'tTeyyili ilk tanın ağarması sırasında ezan okurken dışarı çıkar ve "Bu vakit, vitir için ne güzel bir vakittir" der, "Andolsun, aydınlandığı zaman sabaha"[Tekvir 18] ayetini böyle izah ederdi.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Hasan b. Ebi Cafer el-Cu'fi metruktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Vitir Kıldıktan Sonra Namaz Kılmak