MECMAU

ZEVAİD

BAYRAMLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayram Namazı Öncesi ve Sonrasında Namaz Kılmak

 

3230. Eyyub bildiriyor: Enes b. Malik ve Hasan'ın bayram günü imam henüz (namazgaha) çıkmazdan önce namaz kıldıklarını, Muhammed b. Sırın'in ise gelip oturduğunu ve namaz kılmadığını gördüm.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiştir. Taberani ise el-Mu'cemu'l-kebır'de "Enes dört reklit namaz kılardı" ifadesiyle rivayet etmiştir. Ebu Ya'la'nın ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

3231. İbn Sirin ve Katade'nin naklettiğine göre İbn Mes'ud, bayram namazı sonrasında dört veya sekiz rekat namaz kıldığı halde öncesinde hiç kılmazdı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de sahih ve fakat mürsel senetlerle rivayet etmiştir.

 

 

 

3232. Ebu Mes'ud demiştir ki: "Bayram günü imamın (namazgaha) çıkmasından önce namaz kılmak sünnete uygun değildir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

3233. Faid Ebu'l-Verka demiştir ki: Ben, bir bayram günü Abdullah b. Ebi Evfa'yı Cebban'a götürdüm. "Beni minbere yakın bir yere götür" dedi. Dediği gibi yaptım. Hemen oturdu, ne öncesinde, ne de sonrasında namaz kılmadı. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de ne (bayram namazı) öncesinde, ne de sonrasında namaz kıl(dır)madığını belirtti.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Faid metruktur.

 

 

 

3234. İbn Sirin'in bildirdiğine göre İbn Mes'üd ve Huzeyfe insanları imamın bayram namazına çıkmasından önce namaz kılmaktan menederlerdi -veya dedi ki- namaz kılarken gördüklerini oturturlardı.

 

*Hadisi Taberani, birkaç senetle el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup bir kısmında "Bana bildirildi ki ibn Mes'ud ve Huzeyfe ... " rivayet sıygası kullanılmıştır. Hadis, senedi sahih olmakla birlikte mürseldir.

 

 

 

3235. Abdülmelik b. Ka'b b. Ucre bildiriyor: Bayram günü Ka'b b. Ucre ile beraber namazgaha gittim. Ka'b oturup imamın gelmesini bekledi ve imam bayram namazını bitirene kadar başka hiç namaz kılmadı. İnsanlar ise adeta oluk oluk mescide akın ediyorlardı. Ben:

"Şunları görmüyor musun?" dedim. "Bu bir bidattır ve sünnetin terkidir" karşılığını verdi.

Diğer bir rivayette ise şöyle geçmiştir: "Şu gördüklerimizin çoğu, kabalık ve cahilliktir. Şüphesiz (kıldığımız) bu iki rekat bu günün duasıdır. Ta ki, şu namaz seni çağırana kadar."

 

*Her iki rivayeti de Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de nakletmiş olup ravilerinden " Abdülmelik'i ibn Hibban güvenilir raviler hakkındaki kitabında zikretmiştir.

 

 

 

3236. Amr b. Hureys'in azatlısı Velid b. Seri bildiriyor: Bir bayram günü Müminleri emiri Ali b. Ebi Talib ile birlikte (namazgaha) çıktık. Ashabından bazıları: "Ey müminlerin emiri! Bayram günü namaz öncesi ve sonrasında kılınan (nafile) namazlar hakkında ne dersin?" diye sordular. Cevap vermedi. Sonra başka bir topluluk geldi ve -öncekilerin sorduklarının- aynısını sordular. Onlara da cevap vermedi. Nihayet namaz mahalline vardık ve cemaate namazı kıl dır dı. (Birinci rekatta) yedi, (ikinci rekatta) beş kere tekbir aldı. Sonra insanlara hutbe irat etti. Sonra hutbeden inerek hayvanına bindi. Bunu gören cemaat: "Ey Müminlerin emiri! Şu insanlar namaz kılmaya devam etmektedirler?" deyince: "Ne yapabilirim? Siz bana sünnet olanı sordunuz mu ki? Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazı öncesi ya da sonrasında başka namaz kılmamıştır. Öyleyse isteyen kılar, isteyen kılmaz. Siz benden, namaz kılmakta olan bir topluluğu bundan men etmemi mi bekliyorsunuz. Ben bunu yaparsam, o zaman namaz kılan bir kulu engelleyen kişi durumuna düşerim" dedi.

 

*Hadisi rivayet eden Bezzar "Hadis Ali'den yalnız bu senetle rivayet edilmektedir" açıklamasını yapmıştır. Ben derim ki: Senedinde tanınmayan raviler vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram Namazını Ezansız ve Kametsiz Kılmak