MECMAU

ZEVAİD

BAYRAMLAR

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Bayram Namazına Çıkmak

 

3217. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazına hem kendi gider, hem de ailesini götürürdü.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Haccac b. Ertat hakkında tenkit vardır. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridirler .

 

 

 

3218. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre ergenlik çağına gelmiş genç kızlar Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) için bayram namazlarında haremlerinden çıkıp (namazgaha) giderlerdi.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3219. Abdullah b. Revaha'nın kız kardeşinin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her kuşak sahibine (bayram namazı için namazgaha) çıkmak farzdır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve "Yani, bayram namazlarında" ilavesiyle Ebu Ya'la, ayrıca el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde tabiin neslinden ismi zikredilmeyen bir kadın vardır.

 

 

 

3220. Müminlerin annesi Hz. Aişe bildiriyor: Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kadınlar bayram namazına giderler mi?" diye sordum. "Elbette, giderler" buyurdu. "Ya henüz ergenlik çağına girmiş genç kızlar?" diye sordum. "Evet, gidebilirler. Eğer giyecek elbisesi yoksa, arkadaşının elbisesini giyip gitsin" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muti b. Meymun hakkında ibn Adı: "Mahfuz olmayan iki hadisi bulunmaktadır" derken, ibnü'I-Medınl güvenilir olmadığını söylemiştir.

 

 

 

3221. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadınlar mecbur kalmadıkça dışarı çıkamazlar. Yani, hizmetçileri yoksa çıkabilirler. Bayram namazları; Ramazan bayramı ve kurban bayramı namazları bunun dışındadır. Yolda da ancak kenardan yürüyebilirler.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Seyyar b.

Mus'ab hadisi metruk biridir.

 

 

 

3222. Utbe b. Abdillah b. Amr demiştir ki: Bana babam dedemden şu sözü nakletti: Ben bir bayram günü Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanındaydım. "Bana Ensar'ın efendisini çağırın" buyurdu. Ubey b. Ka'b'ı çağırdılar. Ona: "Ubey! Hemen namazgaha gidip arasını temizlet. İnsanlara da söyle, (namazgaha) çıksınlar" buyurdu. Ubey kapıya kadar gitti. Sonra dönüp "Ya Resulallah! Kadınlar da çıkacaklar mı?" diye sordu. "Ergenlik çağına gelmiş genç kızlar, adet gören kadınlar da insanlarla birlikte bu çağrıya icabet etsinler" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen

Yezıd b. Şeddad el-Hinai meçhuldür. Aynı şekilde Utbe b. Abdillah b. Amr b. el-As da meçhuldür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram Namazlarına Bir Yoldan Gidip, Başka Bir Yoldan Dönmek