MECMAU

ZEVAİD

CUMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Korku Namazı

 

3194. Cabir bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) korku namazı kılmadan önce altı gazve yapmıştı. çünkü korku namazı (hicretin) yedinci senesinde meşru kılınmıştı.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden ibn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

 

 

3195. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Savaş esnasında çarpışma anında namaz, herhangi bir yöne doğru kılınacak bir rekattan ibarettir. Bu, çarpışma halindeki kişi için yeterlidir" buyurmuştur. Sanırım bir de: "Bunu yapar, daha fazlasını yapmazsa (bu yeterlidir)" dedi.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Abdurrahman b. el-Beylemani oldukça zayıf biridir.

 

 

 

3196. Hz. Ali korku namazını Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak şöyle anlatmıştır: İnsanlara emir verdi, silahlarını üzerlerine aldılar. Bir grup arkalarında yüzlerini düşman cephesine doğru dönerek bekledi. Başka bir grup ise gelip onunla (Sallallahu aleyhi ve Sellem) birlikte namazı kıldı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara bir rekat kıldırdı. Sonra bunlar, namaz kılmamış olan grubun yerine geçtiler. Namaz kılmamış grup gelerek Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasına durdular. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlara da bir rüku, iki secde yaptırdı. Sonra selam verdi. O selam verince düşman karşısında durmakta olan grup kalkıp hep birlikte tekbir aldılar ve Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdikten sonra bir rüku ve iki secde daha yaparak namazı tamamladılar.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Haris zayıftır.

 

 

 

3197. İbn Abbas anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gazvelerinden birine çıkmıştı. Asfan'da Müşriklerle karşılaştı. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle namazını kılıyordu. Müşrikler onun ve ashabının rüku edip secdeye gittiklerini görünce aralarında: "Üzerlerine ani bir baskın yapsak. Onlar daha sizi fark etmeden üzerlerine çullanırsmız" diye konuşmaya başladılar. İçlerinden biri ise: "Onların başka bir namazları daha var ki, onu aileleri ve mallarından daha fazla severler. Onun vakti gelinceye kadar sabredin. O zaman toptan üzerlerine saldırırız" diye teklif etti. Bunun üzerine aziz ve celil olan Allah: "(Ey Muhammed!) Cephede sen de onların (müminlerin) arasında bulunup da onlara namaz kıldırdığın vakit .. "[Nisa, 102] ayetini indirdi.

Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı kılacağı zaman müminler de onunla beraber hep birlikte tekbir aldılar. Sonra Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükua gitti. Onunla beraber onlar da rükua gittiler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdeye gidince, arkasındaki ilk saf onunla beraber secdeye gitti. Onların arkasında duranlar ise, yönlerini düşmana doğru dönerek ayakta beklediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdesini tamamlayıp kıyama kalkınca ikinci saf secdeye gitti. Sonra kıyama kalktılar. Sonra Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hemen arkasındaki ilk saf geri çekildi. Diğerleri öne gelerek Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hemen arkasına durdular. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rükua gidince, onunla beraber hep birlikte rükua gittiler. Sonra rükudan başını kaldırdı. Onunla beraber onlar da başlarını kaldırdılar. Sonra secdeye gitti. Onunla beraber hemen arkasında duranlar da secdeye gittiler. İkinci saf ise yönlerini düşmana doğru dönerek ayakta beklediler. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdesini tamamlayınca oturdu. Hemen arkasında duranlar da oturdular. Arka saf secdeye gitti. Müşrikler onlara bakıp bir kısmını secde ederken, bir kısmını ayakta beklerken görünce, "Niyetimizden haberdar olmuşlar" dediler.

 

*Ben derim ki: Hadis farklı ifadelerle Sahih ve başka kaynaklarda da geçmiştir.

Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Nadr b. Abdirrahman'ın zayıflığı konusunda görüş birliği edilmiştir.

 

 

 

3198. Ebu'ı-Aliye er-Riyahi bildiriyor: Ebu Musa, İsfehan'da evindeydi. O gün halk büyük korku içinde değildi. Fakat Ebu Musa insanlara dinlerini ve Peygamber'lerinin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sünnetini öğretmek istedi. Bu amaçla onları iki saf yaptı. Bir grup silahlarını alıp yüzlerini düşmana karşı dönerek beklediler. Diğer grup da arkalarında durdu. Ebu Musa hemen arkasındaki gruba bir rekat kıldırdı. Sonra onlar geri geri çekilerek diğerlerinin yerlerine geçtiler. Diğerleri de aralarından geçerek Ebu Mu'sa'nın arkasına geçtiler. Ebu Musa onlara diğer rekatı kıldırıp selam verdi. Sonra hem arkasındakiler hem de diğerleri birer rekat daha kıldılar. Sonra birbirlerine selam verdiler.

Böylece imam iki rekatı fasılasız birlikte kılarken cemaat rekatları birer birer kılıp tamamladı.

 

*Hadisi Taberan!, el-Mu'cemu'l-kebır'de ve benzerini el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup el-Mu'cemu'l-kebıy'in ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

3199. Zeyd b. Sabit bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yalnız bir kere korku namazı kıldırdı. Ne daha önce, ne de ondan sonra bize bir daha (korku namazı) kıldırmadı.

 

*Ben derim ki: Korku namazının kılınışıyla ilgili Zeyd'in Nesa! tarafından nakledilmiş bir hadisi daha vardır.

Hadisi Taberan!, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravilerinden Yahya elHimman! hakkında tenkit vardır. Bununla birlikte Ahmed b. Hanbel tarafından güvenilir olarak da değerlendirilmiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Bayram Namazlarında Tekbir