MECMAU

ZEVAİD

CUMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hutbeyi Ayakta Okumak ve iki Hutbe Arasında Oturmak

 

3137. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü ayakta hutbe verir, sonra oturur, sonra tekrar kalkarak bir hutbe daha okurdu.

 

*Hadisi Ahmed b, Hanbel, Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Taberani'nin ravileri güvenilir ravilerdir1

 

 

 

3138. Bezzar'ın naklettiği bir rivayete göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü iki hutbe verir ve aralarında otururdu.

 

*Taberani'nin ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3139. Saib b. Yezid'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günü iki hutbe verir, aralarında otururdu.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde zikri geçen ibn ishak müdellistir.

 

 

 

3140. Musa b. Talha anlatmaktadır: Osman'ın minber üzerinde ayakta hutbe verdiğine tanık oldum. Muaviye'nin ise oturarak hutbe verdiğini gördüm. Muaviye hutbesinde dedi ki: "Dikkat edin. Ben bu konudaki sünneti (geleneği) bilmiyor değilim. Fakat yaşım ilerledi, kemiklerim eridi / inceldi ve sizin işleriniz arttı. Bu yüzden bazı işlerinizi oturarak görmek istedim. Sonra kalkıp sünnetten nasibimi alacağım."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Kays b. er-Rabı'yi Şu'be ve Sevri güvenilir kabul ederlerken, başkaları zayıf saymışlardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hatibin Bir Şeye Dayanması