MECMAU

ZEVAİD

CUMA

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Gusletmek, Güzel Koku Sürünmek vs. Gibi Cumanın Hakkı Olan Davranışlar

 

3038. Ebu Eyyub el-Ensari bildiriyor: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Kim Cuma günü yıkanır, yanında varsa güzel koku sürünür, en güzel elbiselerinden giyinir, sonra çıkıp mescide vararak dilediği kadar namaz kılar, kimseye eziyet vermez ve namazını bitirene kadar konuşmazsa, onun bu hareketi, diğer cumaya kadar işleyeceği günahlarına kefaret olur" Diğer bir rivayette ise "Sonra sükunetle çıkıp mescide varırsa" ifadesi geçmiştir.

 

*iki rivayeti de Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir1

 

 

 

3039. Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Cuma günü yıkanır, sonra en güzel elbiselerini giyinerek, varsa güzel koku sürünür, sonra sükunetle Cuma namazına gider, kimsenin omzuna basmadan, kimseyi rahatsız etmeden kendisine takdir edildiği kadar namaz kılar ve imam namazdan ayrılana kadar (mescitte) beklerse, iki Cuma arasındaki günahları bağışlanır."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani, Harb b. Kays kanalıyla Ebu'd-Derda'dan rivayet etmiştir. Ancak Harb, Ebu'd-Derda'dan hadis işitmemiştir.

 

 

 

3040. Ata el-Horasani demiştir ki: Nübeyşe el-Hüzeli Resülullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak şöyle derdi: "Eğer bir Müslüman Cuma günü yıkanıp sonra kimseye rahatsızlık vermeksizin mescide giderse, eğer imam'ın henüz hutbeye çıkmadığını görürse, dilediği kadar namaz kılar; imamın hutbeye çıktığını görürse, oturup onu dinler ve imam namazını ve sözlerini bitirene kadar sessiz durur. Onun böyle davranması yalnız o cumasına kadarki bütün günahlarının bağışlanmasına vesile olmaz, aynı zamanda peşinden gelen cumaya kadarki günahlarına da kefaret olur."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in hocası hariç, ravileri Sahih'in ravileridirler. ibn Hanbel'in hocası da güvenilir ravidir.

 

 

 

3041. Abdullah b. Amr b. el-As'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim (Cuma günü) (başını) iyice yıkayarak gusleder 1, erkenden yola çıkıp vaktinde (namaza) gelir, (minbere) yakın durup, hutbeyi dinlerse, attığı her adıma karşılık bir yıllık ibadet ve oruç sevabı kazanır" buyurmuştur.

 

*Ben derim ki: Konuyla ilgili Abdullah b. Amr'ın bundan başka Ebu Davud tarafından nakledilmiş iki hadisi daha bulunmaktadır.

Buradaki hadisi ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3042. Ebu Said'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi abdest alır, abdestini güzel alır, sonra Cuma namazına gelir ve imam namazdan ayrılıncaya kadar boş konuşmaz ve cahilce davranmazsa, bu yaptığı o Cuma ile diğer Cuma arasındaki günahlarına kefaret olur. Cuma günü içinde öyle bir saat vardır ki, mümin bir kimse o saate denk getirip Allah'tan bir şey dilerse, mutlaka Allah onu kendisine verir. Farz namazlar da, aralarında içlenen günahlara kefarettirler."

 

*Ben derim ki: Hadisi Ebu Davud muhtasar olarak nakletmiştir.

Hadisi bu şekliyle ise Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve " ... isterse bir miktar namaz kılarsa, bu cumadan diğer cumaya kadar ve üç gün de fazlasına kadarki günahları bağışlanır" ilavesiyle el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiştir. Senedinde yer alan Atıyye hakkında çok tenkit vardır.

 

 

 

3043. İkrime'den rivayet edildiğine göre bir adam İbn Abbas'a:

"Cuma günü gusletmek farz mı?" diye sordu. İbn Abbas da şöyle cevap verdi:

Hayır. Ben size guslün başlangıcını anlatacağım. İnsanlar muhtaç bir halde idiler. Yün elbise giyerler di. Hurma ağaçlarını, yük hayvanlarıyla taşıdıkları sularla sularlardı. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mescidi dar ve alçak tavanlı idi. İnsanlar yün elbise içinde namaza gittiler ve terlediler. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) minberi sadece üç basamaktan ibaret alçak bir minberdi. Bu yüzden insanlar yün elbise içinde terlediler, ter kokuları -yün kokusu- etrafa yayıldı, birbirlerinden rahatsız olmaya başladılar. Nihayet kokuları minber üzerindeki Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) burnuna kadar yayılınca Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Ey insanlar! Cuma namazına gelirken, yıkanın. Sizden her biriniz, eğer yanında varsa, en güzel kokudan sürünsün" buyurdu.

 

*Ben derim ki: Hadisin bir kısmı Sahih'te geçmiştir.

Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3044. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından Ensarlı bir zatın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her Müslümanın Cuma günü yıkanıp ağzını misvaklaması, eğer ailesinde (evinde) varsa güzel koku sürünmesi bir vazifedir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

3045. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Cuma günü (başını) yıkayıp yıkanırsa, sonra imamın hutbesini duyacak şekilde yakın oturur, imam hutbeye çıkınca onu dinler ve onunla birlikte namazı kılıncaya kadar sessiz durursa, attığı her adıma karşılık kendisine bir yıllık ibadet ve oruç sevabı yazılır. "

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ata b. Aclan yalancının tekidir.

 

 

 

3046. Sevban'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Her Müslümanın misvak kullanması, Cuma günü yıkanması ve eğer varsa ailesinin kokusundan sürünmesi bir vazifedir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Yezıd b. Rabia'yı Buhari ve Nesai zayıf görürlerken ibn Adı: "Sakıncasız olmasını umarım" demiştir.

 

 

 

3047. Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Sizden her kim, ey Müslümanlar topluluğu! Cumaya gelecekse, yıkansın. Eğer koku bulabilirse, ondan sürünmesinde bir zarar yoktur. Ama muhakkak misvak kullanın" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Muaviye b. Yahya es-Sadefl hakkında çok tenkit vardır.

 

 

 

3048. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Cuma günlerinden bir Cuma: "Ey Müslümanlar topluluğu! Bu öyle bir gündür ki, Allah onu size bayram kıldı. Öyleyse o günde yıkanın ve mutlaka misvak kullanın" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu's-sağır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

3049. Büreyde'nin naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Cuma namazına gelecekse, yıkansın" buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiştir.

 

 

 

3050. Yine Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta Büreyde'den şöyle nakletmiştir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) haftada bir gün -yani, cuma , günü- yıkanmamızı emretti.

 

*iki rivayetin senedinde zikri geçen Zekeriya b. Yahya hakkında Ukayli: "Hadisine mütabaat yapılmamıştır" derken Zehebı: "Kendisinden ceyyid hadis rivayet edilmiş" demiştir. ibn Hibban da onu güvenilir raviler hakkındaki kitabında zikrederek "Bazen hata yapardı" demiştir.

 

 

 

3051. Hz. Aişe'nin naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Cuma namazına gelecekse, yıkansın" buyurmuştur.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Abdülvahid b. Meymun Ebu Hamza'yı Buharı ve Darekutnı zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

3052. Cabir'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Cuma günü yıkanmak her ergen için bir görevdir" buyurmuştur.

 

**Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Abdullah b. Muhammed b. Said b. Ebi Meryem son derece zayıftır.

 

 

 

3053. Abdullah b. Mes'üd demiştir ki: "Cuma günü yıkanmak sünnettir."

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

3054. İbn Ömer demiştir ki: "Cuma günü yıkanmak sünnettir."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Bahr elBekravı hakkında Ahmed b. Hanbel: "insanlar hadisini atmaktadıriar" derken bazıları:

"Hadisi yazılır" demiştir. Ayrıca ibn Main ve başkaları da kendisini zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

3055. Abdullah b. ez-Zübeyr'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim Cuma namazına gelecekse, yıkansın" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibrahım b. Yezıd'den maksat, sanırım, el-Huzı'dir; çünkü onun tabakasında yer almış ve tabiilerden rivayette bulunmuştur. Ancak metruktur.

 

 

 

3056. Sehl b. Huneyf'in naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Misvak kullanmak ve yıkanmak, Cuma gününün hukukundandır. Kim güzel koku bulursa, ondan sürünsün" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Yezıd b. Iyaz yalancının tekidir.

 

 

 

3057. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cuma günü yıkanın. Zira kim Cuma günü yıkanırsa bu, o cumadan diğer cumaya kadar ve üç gün de fazladan günahlarına kefaret olur" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Süveyd b. Abdilazız'i Ahmed b. Hanbel, ibn Main ve başkaları zayıf görürlerken, Duhaym ve başkası güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

3058. Ebu Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Cuma namazı, hemen peşinden gelen cumaya kadar ve üç gün de fazladan günahlara kefaret olur; çünkü aziz ve celil olan Allah ‘‘Kim bir iyilik yaparsa, ona onun on misli sevap vardır’‘[En'am, 160] buyurur."

 

*Taberani'nin el-Mu'cemu'l-kebir'de naklettiği bu hadisi Muhammed b. ismail b.

Ayyaş babasından rivayet etmiştir ki Ebu Hatim onun babasından hiçbir şey işitmediğini belirtir.

 

 

 

3059. Selman anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Selman! Cuma günü nedir, bilir misin?" diye sordu. Ben de: "O günde Allah ebeveyni birleştirdi" dedim. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Hayır. Fakat sana Cuma gününü anlatacağım. Herhangi bir Müslüman (o gün) güzelce yıkanır, en güzel elbiselerini giyinir, varsa, ailesinin kokusundan sürünür, yoksa suyla yetinerek mescide gider, imam hutbeye çıkıp namazını kılıncaya kadar sessizce beklerse, haksızlığa bulaşmadığı sürece bu hareketi o Cuma ile diğer Cuma arasındaki günahlarına kefaret olur ve bu bütün ömür boyunca böyle devam eder gider. "

 

*Ben derim ki: Nesai hadisin bir kısmını rivayet etmiştir.

Hadisi bu şekliyle Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

3060. Selman bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana: "Selman!

Cuma günü nedir, bilir misin?" dedi. Ben de: "Allah ve Resulü daha iyi bilir" dedim ve aynı konuşma üç kez tekerrür etti. Sonra: "Selman! Cuma günü atan veya ebeveyn'in bir araya getirildi" buyurdu .....

 

*Ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

3061. Atik Ebu Bekir es-Sıddik ve İmran b. Husayn'ın naklettiklerine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Cuma günü yıkanırsa, bütün günahları ve kusurları bağışlanır. (Mescide doğru) yürümeye başladığında, attığı her adıma karşılık kendisine bir iyilik / sevap yazılır. Namazdan çıktığında ise iki yüz yıllık amel (sevabı i)le mükafatlandırılır. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Dahhak b. Humre'yi ibn Main ve Nesai zayıf görürlerken, ibn Hibban onu güvenilir raviler hakkındaki kitabında zikretmiştir.

 

 

 

3062. Ebu Bekir es-Sıddik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Cuma günü yıkanırsa, bütün günahları ve kusurları bağışlanır. Cuma namazına gitmek üzere yürümeye başladığında, attığı her adıma karşılık kendisine yirmi yıllık amel yazılır. Cuma namazını bitirdiğinde ise iki yüz yıllık amel (sevabı) ile mükafatlandırılır."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abbad b. Abdissamed Ebu Ma'mer'i Buharı ve ibn Hibban zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

3063. Ebu Umame'nin naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kuşkusuz Cuma günü yıkanmak, bütün günahları saçların diplerinden aşağı akıtıp götürür" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

3064. Abdullah b. Ebi Katade anlatmaktadır: Bir gün babam yamma girdi. Ben ise Cuma günü için yıkamyordum. "Cünüplük sebebiyle mi, yoksa Cuma için mi yıkamyorsun?" diye sordu. "Cünüplük sebebiyle" dedim. Dedi ki: Öyleyse başka bir gusül daha aL. Zira ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Kim Cuma günü yıkanırsa, diğer Cumaya kadar pak kalır" buyururken işittim.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Harun b. Müslim hakkında Ebu Hatim "gevşektir" derken, Hakim ve ibn Hibban kendisini güvenilir kabul etmişlerdir. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

3065. İbn Ömer'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Cuma günü yıkanır, sonra en güzel kokusundan sürünür, en güzel elbisesini giyinir, sonra (namaza) gider, kendisi yerinden kalkmadıkça iki kişinin arasını ayırmaz ve imam hutbesini bitirinceye kadar sessiz durursa, iki Cuma arasındaki günahları üç gün de fazlasıyla bağışlanır."

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Muhammed b. Abdirrahman b. Revvad zayıftır.

 

 

 

3066. Evs b. Evs'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Cuma günü sabah kalkar, (başını) yıkar ve yıkanır, erkenden çıkıp (mescide) yürür, bir bineğe binmez ve (minbere) yakın durup boş konuşmazsa, attığı her adıma karşılık kendisine oruç ve namaz gibi iyi amellerinden bir amel (sevabı) yazılır."

 

*Ben derim ki: Sünen'lerde Evs'den buradakinin benzeri bir hadis nakledilmiştir. Senedinde ismi geçen Salih el-Gudani"nin biyografisini yazanı görmedim. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

(Cuma Günü) Yalnız Abdest Almakla Yetinmek