MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yolculuk Sırasında iki Namazın Birlikte Kılınması (Cem)

 

2961. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mustalık oğulları gazvesine çıktığı zaman iki namazı cem etmiştir.

 

 

 

2962. Bir başka rivayete göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında iki namazı cem etmiştir.

 

*Her iki rivayeti de Ahmed b. Hanbel nakletmiş olup ravilerinden Haccac b. Ertat hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2963. Yine aynı zattan nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yorucu bir yolculuğa çıkınca akşam ile yatsı namazlarını cem edermiş.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdülkerim b. Ebi'I-Muharik zayıftır.

 

 

 

2964. Ebu'z-Zübeyr anlatmaktadır: Cabir'e: "(Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam ile yatsı namazlarını cem eder miydi?" diye sordum. "Evet. Mustalık oğulları gazvesine çıktığımız zaman cem etmişti" dedi.

 

*Ben derim ki: Serif'de cem yaptığı ile ilgili Ebu Davud ve başkaları tarafından Cabir'den nakledilmiş bir hadis daha vardır. Yukarıdaki hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2965. Hz. Aişe! den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında öğle namazını geciktirip ikindi namazını ileri alırdı (yani, vaktin başında kılardı). Yine, akşam namazını geciktirip yatsıyı ileri alırdı.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Muğıre b. Ziyad'ı ibn Main, ibn Adı ve Ebu Zür'a güvenilir kabul ederlerken Buhari ve başkaları zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

2966. İbn Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında iki namazı cem ederdi.

 

*Hadisi Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup Ebu Ya'la'nın ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

2967. Ebu Hureyre'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında iki namazı cem ederdi.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Muhammed b. Eban el-Cu'fı zayıftır.

 

 

 

2968. Abdullah b. Mes'ud'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam ile yatsı namazlarını cem ederdi; akşamı vaktin sonuna kadar tehir eder, yatsıyı da vaktin öncesinde kılardı.

 

*Ben derim ki: Konuyla ilgili Sahıh'te de ibn Mesu'd'dan farklı ifadelerle nakledilmiş bir hadis yer almıştır.

Yukarıdaki hadisi ise Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Malik en-Neha'ı zayıftır.

 

 

 

2929. Huzeyme b. Sabit'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) akşam ile yatsı namazını tek kametle üç ve iki rekat olarak kılmıştır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş ve eklemiş: "Bu hadisi Yahya b. Said el-Ensarı, Şu 'be, Züheyr ve başkaları Adı b. Sabit kanalıyla Abdullah b. Yezıd'den, o da Huzeyme'den, o da Ebu Eyyub'dan rivayet etmiştir. Gaylan ve Cabir el-Cu'fi onlara muhalefet ederek hadisi Huzeyme'den nakletmişlerdir. Fakat doğrusu hadis, Ebu Eyyub'un rivayetidir. Aynı hadisi Sevrl de Cabir kanalıyla Adı'den, o da Abdullah b. Yezıd'den, o da Ebu Eyyub'dan rivayet etmiştir.

 

 

 

2970. Abdullah b. Yezid el-Ensari, Huzeyme b. Sabit'ten şöyle nakletmiştir: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber tek kametle (iki namaz) cem edilerek namaz kıldım.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Kays b. er-Rabı'yi Şu'be ve Sevrl güvenilir kabul ederken bazı kimseler zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

2971. Ebu Said (el-Hudri)'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) öğle ile ikindi arasını ve akşam ile yatsı arasını cemetmiştir. Akşamı geciktirip yatsıda acele ederek iki namazı cem halinde kılmıştır.

 

*Hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet eden Taberani, Muhammed b. Abdilvehhab el-Harisı'nin teferrüd ettiğini belirtmiştir. Aynı hadisi Bezzar da muhtasar olarak "Yolculukta iki namazı cem ederdi" şeklinde rivayet etmiş ve "Hadisi Ebu Eyyub'dan naklini yalnız bu tarikle bilmekteyiz" diye açıklama yapmıştır. Muhammed b. Abdilvehhab ibadetiyle meşhur güvenilir bir ravidir. Ben derim ki: Kalan ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2972. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yorucu bir yolculuğa çıkmış ve gölge dönmeden önce bineğine binmişse, ikindinin ilk vakti girinceye kadar öğleyi geciktirir, sonra inip her iki namazı birlikte (cemederek) kılardı. Sonra şafak kaybolmak üzere olduğu ana kadar akşamı geciktirir, sonra inip akşam ile yatsıyı birlikte kılardı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Ma'şer Nüceyh, hakkında çok tenkit bulunmakla birlikte bazıları tarafından güvenilir kabul edilmiştir.

 

 

 

2973. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk halindeyken, eğer yola çıkmadan önce Güneş batı yönüne doğru dönmüşse, öğle ve ikindi namazlarını cem ederek kılardı. Eğer Güneş dönmeden önce yola çıkmışsa, bu iki namazı ikindi vaktinin başında cem ederdi. Aynı şeyi akşam ve yatsı namazlarında da yapardı.

 

*Ben derim ki: Aynı hadisi Ebu Davud muhtasar olarak rivayet etmiştir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak kabul edilmişlerdir.

 

 

 

2974. Hafs'ın naklettiğine göre Enes, yolculukta iki namazı cem etmek istediği zaman öğleyi son vaktine kadar geciktirir, ikindiyi ise ilk vaktinde kılardı. Yine akşam namazını vaktinin sonunda kılar, yatsıyı ise vaktinin başında kılardı. Derdi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculukta iki namazı bu şekilde cem ederdi.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibn ishak güvenilir olmakla beraber müdellistir.

 

 

 

2975. Muaz b. Cebel anlatmaktadır: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte Tebuk gazvesine çıktık. Öğle ile ikindi namazlarını cem etmeye başladı; öğle namazını vaktinin sonunda, ikindiyi ise vaktinin başında kılardı. Sonra yola devam edip akşam namazını, şafak kaybolmayacak şekilde vaktinin sonunda, yatsıyı ise şafak kaybolduğu anda, vaktinin başında kılardı. Tebuk'e yaklaştığında: "Yarın inşallah Tebuk'te konaklayacağız. Bizden önce subaşını kimse kapmasın" buyurdu. Muaz demiştir ki: Suyun yanına ilk varan bendim. Baktım ki iki adam bizden önce suya varmış. Onlarla birlikte iki kırba doldurduk, su bulandı. Sonra Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelince: "Ben sizi, bizden önce suya kimse gitmesin diye bundan menetmedim mi?" buyurdu. Sonra o iki kırbayı istedi ve onları suya geri boşalttı. Sonra Allah'a dua etti ve su taştı. Sonra da: "Mutiz! Eğer ömrün uzun olursa, bütün bu yerlerin bahçelerle dolduğunu görebilirsin" buyurdu.

 

*Ben derim ki: Hadis farklı ifadelerle Sahih ve başka kaynaklarda da geçmiştir.

Bu şekliyle ise Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş ve: "Bunu, ibn Sevban'dan Gusn b. ismail'den başkası rivayet etmemiştir. Ayrıca Muhammed b. Galib hadisin rivayetinde teferrüd etmiştir" açıklamasını yapmıştır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazları Cem Etme Müddeti