MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yolculuk Sırasında Namazları Tam Kılmak

 

2950. Abbad b. Abdillah b. ez-Zübeyr anlatmaktadır: Hac ziyaretinde bulunmak üzere yola çıkan Muaviye bize (Medine'ye) geldi. Birlikte Mekke'ye vardık. Bize öğle namazını iki rekat olarak kıldırdıktan sonra Darü'n-Nedve'ye gitti. Hz. Osman ise Mekke'ye geldiğinde namazı tam olarak kılmış; öğle, ikindi ve yatsı namazlarını dörder rekat olarak kıldırmıştı. Mina ve Arafat'a gittiğinde ise namazı kısaltırdı. Hac ibadetini bitirip Mina'da ikamet ettiği zaman ise, yola çıkıncıya kadar namazı tam kılardı. Muaviye bize öğle namazını iki rekat kıldırınca Mervan b. el-Hakem ve Amr b. Osman kalkıp onun yanına vararak "Senin amcazadeni rezi! rüsva ettiğin gibi kimse onu rezil rüsva etmemişti?" dediler. Muaviye: "Yazıklar olsun sizlere! Ben olması gerekenden başka bir şey mi yaptım? Ben, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile, Ebü Bekir ile ve Ömer ile (namazı) bu şekilde iki rekat olarak kıldım" dedi. Onlar da: "Ama amcazaden (Osman) namazı tam kılmıştı. Senin ona ters düşmen, ona yapılmış bir ayıptır" dediler. Bunun üzerine Muaviye ikindi namazına çıkınca bize onu dört rekat olarak kıldırdı.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Bir kısmını Taberani de el-Mu'cemu'l-

kebir'de rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri güvenilir olarak

değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2951. Bir adam şöyle anlatmaktadır: Ebü Zer'e vermek üzere (bineklere) bir şeyler yükleyip Rabeze'ye gittik. Kendisini soruşturduk, ama bulamadık. Denildi ki. "Hacca gitmek için izin istedi ve izin verildi." Kendisini Mina'da bulduk. Biz yanındayken, kendisine "Osman namazı dört rekat kıldı" denildi. Bu uygulama Ebü Zer'in çok ağırına gitti ve sert bir dille: "Ben, Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile birlikte namaz kıldım. O (burada) namazı iki rekat olarak kılmıştı. Sonra Ebü Bekir ve Ömer ile de namaz kıldım" dedi. Sonra kalkıp o da namazı dört rekat olarak kıldı. Kendisine: "Önce müminlerin emirini tenkit ettin. Sonra kalkıp aynısını kendin yaptın?!" denince "Fakat ona muhalefet etmek daha ağır bir kusurdur" diye yanıt verdi ...

 

*Hadisin tamamı inşallah isyancılarla Savaşmak veya Halifelik bahsinde gelecektir. Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen raviler vardır.

 

 

 

2952. Hz. Aişe'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıktığı zaman namazı kah tam kılar, kah kısaltırdı.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muğıre b. Ziyad'la ihticac konusu tartışmalıdır.

 

 

 

2953. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmetimin en hayırlıları o kimselerdir ki bir kötülük yaptıklarında af dilerler, bir iyilik yaptıklarında ümitvar olurlar ve yolculuğa çıktıklarında (namazlarını) kısaltıp oruçlarını bozarlar" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani. el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazları Kısaltma Mesafesi ve Kısaltma Süresi