MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yolcu Namazı

 

2931. Hz. Aişe anlatmaktadır: Namaz başta iki rekat, iki rekat olarak farz kılınmıştır. Bunun tek istisnası üç rekatlı akşam namazıydı. Çünkü rekat sayısı tek sayılı idi. Restılullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıkınca, akşam namazı müstesna, namazı ilk başta farz kılındığı gibi kılardı. Ancak mukim iken her iki rekata, iki rekat daha ilave ederdi. Bunun bir istisnası akşam namazı idi; çünkü rekatlan tek sayılı idi. Diğer bir istisnası da sabah namazı idi. Onda da kıraatı uzun tutardı.

 

 

 

2932. Yine Hz. Aişe'den gelen diğer bir rivayet ise şöyledir: Mekke'de namaz iki rekat, iki rekat olarak farz kılınmıştı. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Medine'ye gelince her iki rekata, iki rekat daha ilave etti ....

 

*Her iki rivayeti de Ahmed b. Hanbel nakletmiştir.

 

 

 

2933. Ahmed b. HanbeL, yine Aişe'den şöyle nakletmiştir: Allah'ın ilk başta Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) farz kıldığı namaz iki rekat, iki rekat şeklinde idi. Bunun tek istisnası akşam namazı idi; çünkü o üç rekattı ...

 

*Bütün bu rivayetlerin ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2934. Ebu Hureyre demiştir ki: "Ey insanlar! Muhakkak ki aziz ve celil olan Allah, namazı Peygamber'inizin (Sallallahu aleyhi ve Sellem) diliyle hazarda (ikamet halinde) dört rekat, seferde (yolculukta) iki rekat olarak farz kılmıştır. "

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmıştır. Hadisi Ubeydullah b. Zahrı Ebu Hureyre'den nakletmiştir ki bu ravinin biyografisini yazanı görmedim. MÜsned'i incelemem sonucu onun ismini bu şekilde tespit ettim. Kalan ravileri ise Sahlh'in ravileridirler.

 

 

 

2935. Ebu'l-Kenud bildiriyor: İbn Ömer'e yolcu namazını sordum. "Semadan ikişer rekat olarak inmiştir. İsteyen bu iki rekatı indirildiği gibi kılar" dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu's-sağfr'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

2936. Muverrik der ki: İbn Ömer'e yolcu namazını sordum. "İkişer rekattır. Kim sünnete ters hareket ederse, inkar etmiş olur" dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2937. Saib b. Yezid el-Kindi (İbn Uhtin'n-Nemir) demiştir ki: "Namaz (başta) iki rekat iki rekat olarak farz kılınmıştı. Sonra hazarda namaza ilave edilip yolcu namazı olduğu gibi bırakıldı."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

2938. İbrahim'den nakledildiğine göre İbn Mes'ud: "Yolculuk esnasında namazları dört rekat olarak kılan, iade eder" demiştir.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ancak ibrahim, ibn Mes'ud'dan hadis işitmemiştir.

 

 

 

2939. İbn Abbas ve İbn Ömer demişlerdir ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuk sırasında (namazları) yalnız iki rekat olarak kılmış olup bu, namazın tamamıdır. Yolculuk esnasında vİtir kılmak ise sünnettir."

 

*Ben derim ki: Sahih'te hadisin bir kısmı geçmiştir.

Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravilerinden Cabir el-Cu'fI'yi Şu'be ve Sevrı güvenilir kabul ederken başkaları zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

2940. Hz. Ali bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber korku namazım iki rekat olarak kıldım. Yalnız akşam namazım üç rekat olarak kıldım. Yolculuk sırasında da yine Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namazları ikişer rekat olarak kıldım. Sadece akşam namazını üç rekat kıldım.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş ve "Bunun Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yalnız bu senetle rivayet edildiğini bilmekteyiz" diye de eklemiştir. Ben derim ki: Senedinde yer alan Haris zayıftır.

 

 

 

2941. Hafs bildiriyor: Enes: "Haydin Şam'a Abdülmelik'in yanına gidelim" dedi. Hepimiz kırk Ensar'lı idik ve amacımız, (devlet gelirlerinden) bize de pay ayırmasını istemekti. Dönüşte Feccü'n-Naka'ya geldiğimizde Eneş bize öğle namazım iki rekat olarak kıl dır dı. Sonra çadırına girdi. Ardından topluluk kalkıp kıldıkları iki rekata, iki rekat daha ilave ettiler. Bunun üzerine Enes: "Allah yüzlerinizi kara çıkartsın. Vallahi bunlar ne sünnete uydular, ne de ruhsatı kabul ettiler.

 

Şahitlik ederim ki, ben, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Bir topluluk din konusunda öyle ince eleyip sık dokur ki sonunda okun avı delipgeçtiği gibi (dinden) çıkıp uzaklaşırlar."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravilerinden Halef b. Hafs'ın biyografisini yazanı görmedim.

 

 

 

2942. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yolculuğa çıktığında namazı iki rekat, normal hallerde (ikamet halinde) ise dört rekat olarak kılmıştır.

İbn Abbas demiştir ki: Yolculukta namazı dört rekat kılan kimse, hazarda iki rekat kılan gibidir.

Yine İbn Abbas demiştir ki: Namaz yalnız bir kere kısaltılmıştır. (Bir daha kısaltılmayacaktır.) O zaman Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazı iki rekat, insanlar ise birer rekat, birer rekat kılmışlardı.

 

*Ben derim ki: Hadisin bir kısmı Sahih'te geçmiştir.

Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Humeyd b. Ali elUkaylı hakkında Darekutnı "Kendisiyle ihticac olunmaz" derken ibn Hibban onu güvenilir raviler hakkındaki kitabında zikretmiştir.

 

 

 

2943. Ebu Nadre'den nakledildiğine göre Eslem kabilesinden bir genç İmran b. Husayn'a Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını sordu. O da: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ne zaman yolculuğa çıkmışsa, namazları muhakkak iki rekat olarak kılmıştır. Yalnız akşam namazı hariç" karşılığını verdi.

 

*Ben derim ki: Akşam namazıyla ilgili kısmı hariç bunu Ebu Davud ve başkaları da rivayet etmişlerdir. Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.

 

 

 

2944. Ebu Leyla el-Kind! bildiriyor: Selman, Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından on iki veya on üç binekliyle beraber geldi. Namaz vakti girince: "Ey Ebu Abdillah, ileri geç (namazı kıldır)" dediler. O da: "Biz ne size imam oluruz, ne de sizin kadınlarınızla evleniriz. Kuşkusuz Allah sizin sayenizde bize doğru yolu gösterdi" dedi. Bunun üzerine topluluktan bir adam ileri geçerek dört rekat namaz kıldırdı. Selam verince Selman: "Niçin dört rekat kıldık ki. Bize dört rekatın yarısı yeterdi. Bugün biz ruhsat kullanmaya her zamankinden daha çok muhtacız" dedi.

Abdürrezzak: "Yani, yolculuk esnasında" diye açıklama yapmıştır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Leyla elKindı'yi ibn Main zayıf görmüştür.

 

 

 

2945. Selman demiştir ki: Namaz iki rekat, iki rekat olarak farz kılındı.

Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Medine'ye hicret edene kadar Mekke'de namazları bu şekilde kıldı. Sonra Medine'de de Allah'ın dilediği bir süreye kadar bu şekilde kılmaya devam etti. Sonra hazarda (ikamet halinde) namazlar(ın rekat sayısın)a iki rekat daha eklenirken yolculuk sırasında olduğu gibi bırakıldı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Amr b.

Abdilgaffar metruktur.

 

 

 

2946. Ebu Hureyre bildiriyor: Gerek Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile gerekse Ebu Bekir ve Ömer ile birlikte yolculuk ettim. Hepsi de Medine'den çıktıkları andan, tekrar oraya dönünceye kadar hem seyahat esnasında, hem de Mekke'de kaldıkları süre içinde namazları iki rekat olarak kıldılar.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Ebu Ya'la'nın ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2947. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mekke'den Medine'ye yolcul uk eder, Allah'tan başka kimseden korkmazdı. Buna rağmen namazları iki rekat, iki rekat olarak kılardı.

 

*Ben derim ki: Namazların kısaltılmasıyla ilgili ibn Abbas'dan farklı ifadelerle nakledilmiş daha başka hadisler de bulunmaktadır.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu's-sağir'de rivayet etmiş olup senedinde -ismi geçen Herevı'nin arkadaşı Ya'kub b. Amr'ı tanımıyorum.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Seyahate Çıkıp Bir Başka Beldede / Ülkede Evlenmek