MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Secde

 

2746. Abdullah b. Mes'ud'un naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ben yedi aza (kemik) üzerine secde ederim. Secdeye giderken saç ya da elbise(mi) toplamam" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Nuh b. Ebi Meryem metruktur.

 

 

 

2747. Abdullah b. Mes'ud demiştir ki: "Bize yedi aza (kemik) üzerine secde etmemiz ve secdeye giderken saç ya da elbiseyi toplamamamız emredildi."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ismail b. Amr el-Becell'yi Ebu Hatim ve Darekutnı zayıf görürken, ibn Hibban kendisini güvenilir raviler hakkındaki kitabında zikretmiştir.

 

 

 

2748. Sa'd b. Ebi Vakkas demiştir ki: "Kula şu yedi azası üzerine Secde etmesi emredilmiştir: Yüzü, iki eli, iki dizi ve iki ayağı. Bunlardan hangisini yere koymazsa, secdesi eksik olmuş olur."

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde simi geçen Musa b. Muhammed b. Hayyan', Ebu Zür'a zayıf görmüştür. Zehebı de ismini cim ile "Ceyyan veya Ciyan şeklinde tespit etmiştir.

 

 

 

2749. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Secde yedi aza üzerine yapılır" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Umeyye b. Ya'laI zayıftır.

 

 

 

2750. Ebu Said el-Hudri: "Ben, kendisi secde halindeyken Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böğrünü gördüm" demiştir.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2751. Cabir b. Abdillah'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ederken koltuk altlarınm beyazı görünecek derecede kollarmı vücudundan ayırır dı.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve üç Mu'cem'inde Taberani rivayet etmiş olup Ahmed b.

Hanbel'in ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

2752. Bera'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki el ayası üzerine secde ederdi.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridirler.

 

 

 

2753. Ebu Hureyre demiştir ki: "Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdedeyken koltuk altlarının beyazı adeta gözlerimin önündedir."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2754. Adi b. Amire el-Hadrami bildiriyor: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secde ederken koltuk altlarının beyazı görünürdü. Ayrıca selam verirken yüzünü o kadar dönerdi ki sağ ve sol tarafından yanağının beyazı görünürdü.

 

*Taberani, el-Mu'cemu'L-evsat'ta hadisin tamamını, el-Mu'cemu'l-kebıy'de ise muhtasar olarak rivayet etmiş olup el-Mu'cemu'l-evsat'ın ravileri güvenilir ravilerdir 

 

 

 

2755. Cabir'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) saç bitimine kadar alın üzerine secde ederdi.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmıştır. Fakat Taberani'nin ifadesi "Saç bitim yerinden alın üzerine" şeklindedir. Senedinde ismi geçen Ebu Bekir b. Abdillah b. Ebi Meryem ihtilat sebebiyle zayıftır. ,

 

 

 

2756. Abdullah b. Ebi Evfa demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sarık kıvrımı üzerine secde ederken gördüm.

 

*Senedinde ismi geçen Said b. Anbese'den maksat, eğer er-Razi ise zayıftır, başkası ise onu tanımıyorum.

 

 

 

2757. Ubeydullah b. Abdillah b. Ekram, babası kanalıyla dedesinden şöyle dediğini nakletmiştir: Nemirel düzlüğünde sürü otlatıyordum. Sonra Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oraya konakladığını ve kamet getirip ashabına namaz kıldırdığını gördüm. Hemen onlarla beraber ben de namaza durdum. Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) secdede koltuk altlarındaki parlaklığı hala gözlerimin önündedir.

 

*Hadisi Ekram'dan Taberani buradaki şekliyle el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir.

Aynı hadisi Ebu Davud ve başkaları ise Abdullah b. Ekram'ın kendisinden nakletmişlerdir. Ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2758. Yezid b. Ebi Ziyad demiştir ki: Bana İbn Mes'ud'u gören biri bildirdi. Dedi ki: Sanki onun secde deki halini görür gibiyim. Dirseklerini vücudundan o kadar uzak tutardı ki neredeyse koltuk altlarının beyazını görürdüm.

 

*Senedinde ismi zikredilmeyen biri vardır. Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de hadisi bu şekilde nakletmiştir.

 

 

 

2759. Abdullah b. Mes'ud, başı topuzlu olarak secde eden birine rastladı ve bunu bir kusur gördü. Adam namazı bitirince kendisine Abdullah: "Saçlarını topuz yapma, çünkü saçlar da secde eder ve ondan her bir tele karşılık bir ecir kazanırsın" dedi. Adam: "Onu sadece toz olmasın diye topuz yaptım" deyince "Tozlanması, senin için daha hayırlıdır" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebıy'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2760. Kesir b. Süleym demiştir ki: Ben, Enes b. Malik'i sarığı üzerine secde ederken gördüm.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebıy'de rivayet etmiş olup ravilerinden Kesir b.

Süleym zayıftır. ibn Hibban ise onu güvenilir ravilere dair kitabında zikrederek: "Kendisi Kesır b. Dahhak b. Muzahim'den, ondan da Ebu Tumeyle rivayette bulunmuştur'' derken, Kitabu'd-Duafa'da hakkında: "Kesır b. Süleym'den maksat, Kesır b. Abdillah adıyla bilinen şahıs olup Enes'ten, ona ait olmayan hadisler nakleder, onun adına hadis uydurur" bilgisi yer almıştır. Doğrusunu Allah bilir. Fakat bu raviyi ibn Hibban'dan başkası güvenilir kabul etmemiştir.

 

 

 

2761. Vasile b. el-Eska'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kişi namazını bitirinceye kadar alnını (terini) silmesin. Fakat yanaklarındaki terleri silmesinde bir sakınca yoktur. Zira secde izi iki gözünün arasında (alnında) kaldığı sürece melekler onun için dua ederler" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Eyyub b. Müdrik yalancının tekidir.

 

 

 

2762. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim secde ederken burnuyla beraber alnını da yere yapıştırmazsa, namazı geçerli olmaz" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup, her ne kadar bazıları hakkında Şiilik düşüncesine sahip olmaları sebebiyle ihtilaf bulunsa da genelolarak ravileri güvenilir görülmüşlerdir.

 

 

 

2763. Ümmü Atıyye'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki Allah burnunu yere değmeyen kimsenin namazını kabul etmez" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Süleyman b. Muhammed el-KMilanl metruktur.

 

 

 

2764. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden biriniz secde ederken avuç içlerini yere değdirsin. Bu sayede umulur ki kıyamet günü Allah onu (cehennemden) azat eder'' buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ubeyd b. Muhammed el-Muharibı hakkında ibn Adiy: "ibn Ebi Zi'b'den münker (tenınmayan) hadisler nakleder" demiştir. Ben derim ki: Bu hadisi de onlardan biridir.

 

 

 

2765. Ebu Hureyre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yağmurlu bir günde secde etmişti. Hatta, şu anda alnı ve burnu üzerindeki o secde izini hayal eder gibiyim.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ısmi geçen Süveyd b. Abdilazız zayıftır.

 

 

 

2766. Ebu Cuhayfe demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) alnıyla birlikte burnunu da yere yerleştirirkenl değdirirken gördüm.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Haccac b. Ertat hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2767. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namaz kılarken, kollarını yırtıcı hayvan gibi yayma, avuç içlerinin üzerine dayanarak dirseklerini iki yanından / böğürlerinden ayır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2768. Semure demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize secde ederken (ka'dede) düz ve rahat durmamızı, öne doğru meyilli olarak havada kalmamamızı emretti.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Said b. Beşır hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2769. Abdullah b. Mes'ud demiştir ki: "Sizden biriniz secde ederken, yanı üzerine yatarak ya da teverrük yaparak (alt yandan ayakları çıkarıp kalça üzerine oturarak) secde etmesin. çünkü kişi secdeyi güzel yaparsa, onun her azası secde eder."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2770. A'meş demiştir ki: "Ben, Enes b. Malik'i Mekke'de namaz kılarken gördüm. Secde ederken kollarını yanlarından ayırdı. Hatta koltuk altı kıvrımlarını bile gördüm."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Secde'nin Fazileti