MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazını Tamamlamayan, Rüku ve Secdelerini Unutan Kimse Hakkında

 

2727. Hani b. Muaviye es-Sad efi anlatmaktadır: Osman b. Affan döneminde hacca gittim. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Mescid'ine oturdum. Bir de baktım ki, bir adam halka şöyle anlatıyor: Biz, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında idik. Derken bir adam gelerek şu sütunun yanında namaz kıldı. Aceleyle namazını tamamlamadan çıkıp gitti. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

 

"Bu zat ölse, kesinlikle yanında dinden hiçbir nasip olmadığı halde ölür. (Bilin ki) kişi namazını hem kısa, hem de eksiksiz kılabilir" buyurdu. Ben o adamın kim olduğunu sordum. "Osman b. Huneyf" olduğu söylendi.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup, ravilerinden ibn Lehia hakkında tenkit vardır. Yine ravilerinden Bera b. Osman'ı da tanımıyorum.

 

 

 

2728. Ebu Abdillah el-Eş'ari'nin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adamın namaz kılarken rükuunu tam yapmadığını, secdede (horoz gagalaması gibi) gagaladığını gördü ve: "Eğer bu, bu haliyle ölse, Muhammed'in dini üzere ölmez" buyurdu ve ekledi: "Rükuunu tam yapmayan ve secdede (horoz gagalaması gibi) gagalayan kimsenin durumu, kendisine hiçbir yarar sağlamayan bir iki hurmayı yiyen açın durumuna benzer."

Ebu Salih demiştir ki: Ebu Abdillah'a "Sana bunu Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kim nakletti?" diye sordum. "Ordu kumandanları Amr b. el-As, Halid b. el-VelId ve Şurahbil b. Hasene. Hepsi de Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işitmişler" karşılığını verdi.

 

*Hadisi el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani ve ayrıca Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

2729. Kays'ın bildirdiğine göre Bilal, bir adamın rüku ve secdeyi tam yapmadığını gördü ve: "Eğer bu ölse, Muhammed'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dini üzere ölmez" dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ancak el-Mu'cemu'l-kebir'de ifade "isa'nın (aleyhisselam) dini üzere ölmez" şeklinde olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2730. Ebu Hureyre demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) benim de hazır bulunduğum bir gün ashabına şöyle buyurdu: "Eğer şu direk sizden birinize ait olsa, o konuda aldatılmak istemez. Öyleyse sizden biri nasıl sırf Allah için kılınan namazı eksik yaparak aldatmaya çalışır. Buna göre namazlarınızı tam kılınız; zira Allah ancak tam olan namazı kabul eder. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

2731. Hz. Ali bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana, rüku halinde Kur'an okumayı yasaklayarak şöyle buyurdu: "Ali! Namazda belini doğrultmayan kişi, hamile kalıp sonra da loğusalığı yaklaşınca düşük yapan hamileye benzer. Böylece ne hamileliği kalır, ne de çocugu olur ..

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Musa b. Ubeyde er-Rabazi zayıftır. Ben derim ki: Hadisin rüku halinde kıraat yasağıyla ilgili kısmı Sahih'te geçmiştir.

 

 

 

2732. Abdullah b. Mes'ud demiştir ki: Ben, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Kul namaz kılarken namazını tam yapmaz; huşusuna ve rükusuna riayet etmez ve sağa sola çok dönerse, namazı kabul edilmez. Kim kibirle elbisesini yerde sürürse, kıyamet günü Allah onun yüzüne bakmaz, isterse Allah nezdinde değerli biri olsun."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ubeydullah b. Zahr oldukça zayıf biridir.

 

 

 

2733. Katade veya başka birinin naklettiğine göre İbn Mes'ud iki adamın namaz kılmakta olduğunu gördü. Biri izarını aşağıya doğru salıvermiş, diğeri ise rüku ve secdelerini tam yapmıyordu. Onları bu halde görünce güldü. Yanındakiler: "Niçin güldün, ey Ebu Abdirrahman?" diye sorduklarında "Şu iki adama şaştım. İzarını salıverenin Allah yüzüne bakmaz. Diğerinin ise Allah namazını kabul etmez" dedi.

 

*Hadisi Taberani, rivayet etmiş olup senedinde ibn Mes'ud ile Katade arasında kopukluk vardır. Fakat ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2734. Ubade b. es-Samit'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kul abdest alır, abdestini tam yapar, sonra namaza durarak rüku, secde ve kıraatini eksiksiz yaparsa, namazı ‘‘Senin beni koruduğun gibi Allah da seni korusun’‘ diye dua eder. Sonra bu namazı semaya çıkarılır, o namazının kendine ait bir ışığı ve nuru olur. Semanın kapıları ona açılır. Ama kul abdestini tam almaz, (namazda) rüku, secde ve kıraati tam yapmazsa, namazı ‘‘Senin beni zayi ettiğin gibi Allah da seni zayi etsin’‘ der. Sonra semaya, üzerine karanlık çökmüş bir halde yükseltilir. Semanın kapıları (yüzüne) kapatılır. Sonra eski elbisenin sarıldığı gibi sarılarak sahibinin yüzüne çarpılır. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de, ayrıca benzerini Bezzar rivayet etmiş olup, senedinde Ehvas b. Hakım'i ibnü'I-Medınl ve İcli güvenilir kabul ederlerken, bir grup bilgin zayıf görmüştür. Kalan ravileri ise güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir. 

 

 

 

2735. Zeyd b. Cübeyr'in bildirdiğine göre İbn Ömer namaz kılmakta olan bir genç görür. Genç namazını uzun uzun kılar. ıbn Omer: "Bunu tanıyan var mı?" diye sorar. Bir adam: "Ben tanıyorum" der. Bunu üzerine Abdullah b. Ömer der ki: "Eğer onu tanısaydım, kendisine rüku ve secdeyi uzun tutmasını söylerdim. Zira ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: ‘‘Kul namaz kılmağa kalktığında günahları getirilerek başı ve omuzları üzerine konur. Her rük71 ve secdeye gidişinde, (günahları) dökülürler’‘. ''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Leys'in katibi Abdullah b. Salih hakkında Abdülmelik b. Şuayb b. Leys "güvenilir bir ravidir" derken Ahmed ve başka bir grup bilgin tarafından zayıf görülmüştür.

Namazın faziletine dair aynı türden başka hadisler de vardır. Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

2736. Alkame bildiriyor: Bir gün mescide girdiğimde Abdullah (b.

Mes'üdYun namaz kılmakta olduğunu gördüm. Rüküa vardı. Namazıma Nraf süresiyle başladım ve o henüz secdeye gitmeden ben namazımı bitirdim.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Yahya b. Ala yalancının tekidir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Rüku Şekli