MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Kıraat

 

2639. Allah Resülü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından olan Abdullah b. Buhayne'nin naklettiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Biraz evvel sizden kimse benimle beraber Kur'an okudu mu?" diye sordu. Ashabı: "Evet" deyince "Ben de diyorum ki, niçin kıratim karışıyor" dedi. O bunu söyledikten sonra, insanlar onunla beraber kıraatte bulunmayı bıraktılar.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Ahmed b. Hanbel'in ravileri Sahıh'in ravileridirler. Daha sonra ileride onunla ilgili açıklama yapılacaktır.

 

 

 

2640. Abdullah b. Mes'üd demiştir ki: Ashab, Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında Kur'an okurlardı. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana Kur'an'ımı şaşırttırdınız" buyurdu.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel, Ebu Ya'la ve Bezzar rivayet etmiş olup Ahmed b.

Hanbel'in ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2641. İbn Buhayne'den nakledildiğine Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) açıktan kıraatte bulunarak bir namaz kıldırdı. Namazı bitirince: "Benim arkamda sizde mi Kur'an okuyorsunuz?" buyurdu. Cemaatten bir kısmı: "Okuyoruz" deyince Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yapmayın. Ben de diyorum ki, okuduğum Kur'an'ı neden karıştırıyorum ki?" buyurdu. Bunun üzerine cemaat Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kıraati cehren okuduğu namazlarda kıraatte bulunmayı bıraktılar.

 

*Bezzar hadisin tamamını, Ahmed b. Hanbel ile el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani ise muhtasar olarak rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler. Ancak Bezzar demiştir ki: ibn Şihab'ın kardeşinin oğlu, "ibn Buhayne'den naklen sözünde yanılmıştır. Aynı hadisi Ma'mer ve ibn Uyeyne ise Zühri kanalıyla İbn Ükeyme'den, o da Ebu Hureyre'den rivayet etmiştir.

 

 

 

2642. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına namaz kıldırdı. Namazını bitirince yüzünü onlara dönerek: ''Siz imamın arkasında namaz kılarken, imam kıraatte bulunduğu halde siz de mi Kur'an okuyorsunuz?" dedi. Herkes sustu. Aynı şeyi üç kere tekrarla dı. Sonra bir -veya birkaç- kişi: "Öyle yapıyoruz" deyince: ''Yapmayın. Ama sizden her biriniz Fatihatü'l-Kitab'ı içinden okusun'' buyurdu.

 

*Hadisi Ebu Ya'la ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2643. Abdullah b. Amr bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber namaz kıldık. Namazı bitirince bize: "Siz namazda benimle beraberken Kur'an mı okuyorsunuz?" diye sorunca; "Evet" dedik. "Öyle yapmayın. Yalnızca Ümmü'l-Kur'an'ı okuyun" buyurdu.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Mesleme b. Ali zayıftır.

 

 

 

2644. Ebu'd-Derda bildiriyor: Bir adam Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem). "Ya Resulallah! Her zamanda kıraat var mıdır?" diye sordu. "Evet" buyurdu. Bunun üzerine cemaatten bir adam: "Farz oldu?" deyince Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana göre ise imam kıraatte bulundu mu bu yeterlidir" buyurdu.

 

*Ben derim ki: ibn Mace hadisi "Farz oldu" kısmına kadar rivayet etmiştir. Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

2645. Cehr anlatmaktadır: Ben (namazda) Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) arkasında Kur'an okudum. Namazı bitirince Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "CehrI Sen sesini Rabbine duyur, bana duyurm'' buyurdu.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Ancak Abdullah b. Cehr'i zikredeni görmedim.

 

 

 

2646. Abdullah b. Mes'ud birine: "Ey falan! İmam'ın arkasında Kur'an okuma. Ancak imam kıraati cehren yapmazsa, o zaman oku" dedi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2647. Ebu Vail bildiriyor: Bir adam İbn Mes'ud'a gelerek: "Ey Ebu Abdirrahman! İmamın arkasında Kur'an okuyayım mı?" diye sordu. O da: "Susup (imamın) kıraati(ni) dinle; zira namazda zaten yeteri kadar meşguliyet (dua, tefekkür, zikir vs.) vardır. Bu yerlerde imamın okuması sana yeter" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2648. İbrahim (en-NehaiYnin bildirdiğine göre İbn Mes'üd imamın arkasında Kur'an okumazdı. Nitekim İbrahim de onun bu uygulamasını esas alırdı. İbn Mes'üd imam olduğu zaman ilk iki rekatta Kur'an okur, son iki rekatta ise bir şey okumazdı.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiştir. Ancak İbrahim, ibn Mes'ud'a yetişmemiştir.

 

 

 

2649. Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim imamın arkasında namaz kılıyorsa, imamın kıraati onun da kıraatidir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Harun el-Abdı metruktur.

 

 

 

2650. Humeyd b. Hilal anlatmaktadır: Hişam b. Amir namaza geldi. Adımlarını hızlandırıp nefes nefese namaza katıldı ve imamın arkasında sesli kıraatte bulundu. Namazını bitirdiğinde kendisine: "Sen imamın arkasında Kur'an mı okuyorsun?" denince o da: "Biz böyle yaparız" diye cevap verdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2651. Ubade b. es-Samit'in naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim imamın arkasında Kur'an okursa, (sadece) Fatihatü'l-Kitab'ı okusun" buyurmuştur.

 

*Ben derim ki: Konuyla ilgili Sahıh'te farklı ifadelerle Ubade'den bir hadis yer almıştır.

Yukarıdaki hadisi ise Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2652. Aişe'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Ümmü'l-Kur'an'ın (Fatiha'nın) okunmadığı her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu's-sağır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen geçen İbn Lehia hakkında tenkit vardır.

 

 

 

2653. Abdullah b. Amr'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmü'l-Kur'an'ın (Fatiha'nın) okunmadığı her namaz eksiktir, eksiktir, eksiktir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Said b. Süleyman en-Naşiti hakkında Ebu Zür'a "Allah'tan selamet dileriz. Sağlam değildir'' demiştir.

 

 

 

2654. Mihran'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazında Ümmü'l-Kur'an'ı okumayanın namazı eksiktir" buyurmuştur.

 

*Hadisi el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet eden Taberani demiştir ki: Hadis Mihran'dan yalnız bu senetle rivayet edilmektedir.

Ben derim ki: Senedinde tanımadığın bir grup ravi vardır.

 

 

 

2655. Ebu Katade'nin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Siz benim arkamda Kur'an mı okuyorsunuz?" diye sorunca; "Evet" dediler. Bunun üzerine: "Ümmü'l-Kur'an'dan başka bir şeyokumayın" buyurdu.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

2656. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir zatın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Belki imam Kur'an okurken siz de okuyorsunuzdur?" buyurdu ve bunu üç kere tekrarladı. Cemaat: "Evet. Bunu yapıyoruz" deyince, "Böyle yapmayınız.İçinizden sadece Fatihatü'l-Kitab'ı okuyabilirsiniz" buyurdu.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2657. Çöl halkından bir adam, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında esir kalmış babasından şu sözünü nakletmiştir: Ben, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ümmü'l-Kitab'ın okunmadığı namaz kabul olunmaz'' diye buyururken işittim.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen biri vardır.

 

 

 

2658. Ubey b. Ka'b'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Ümmü'I-Kitabı okuyup şöyle buyurdu: "Rabbiniz buyuruyor ki: Ey Ademoğlu! Ben sana yedi ayet indirdim. Bunların üçü benim, üçü de senin içindir. Biri ise seninle benim aramda ortaktır. Benim için olanlar şunlardır: ‘‘Alemlerin Rabbi Allah'a hamd olsun. O, Rahman ve Rahimdir. Hesap gününün yegane hakimidir. (Ey Rabbim) Ancak sana ibadet eder, yalnız senden yardım dileriz.’‘ Yani, sana ibadet etmek, bana ise yardımcı olmak düşer. Senin için olanlar ise şunlardır: ‘‘Bizi doğru yola ilet. Kendilerine nimet verdiklerinin yoluna, gazaba uğrayanların ya da sapıtanların yoluna değil’‘."

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'c6?mu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Süleyman b. Erkam metruktur.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Fatiha'nın Zammı Süreden Önce Okunması