MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namaza Giriş ve Namazdan Çıkış

 

2602. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazın anahtarı abdesttir. Namaza giriş tekbirle, namazdan çıkışta selamladır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir. Senedinde ismi geçen Yusuf es-Sülemı'nin azatlısı Nafi, Ebu Hürmüz künyesiyle tanınmakta olup zayıftır ve hadisi bir değer ifade etmez.

 

 

 

2603. Abdullah b. Zeyd'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Namazın anahtarı abdesttir. Namaza giriş tekbirle, namazdan çıkışta selamladır" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Vakıdi zayıftır.

 

 

 

2604. Abdullah b. Mes'üd demiştir ki: "Namaza giriş tekbirle, namazdan çıkış ise selamladır. Buna göre selam verdikten sonra acil ihtiyacın çıkarsa, yüzünü (cemaate) dönmeden git."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

 

 

2605. Rifa'a b. Rafi'den nakledildiğine göre bir adam Mescid'e girdi. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oturuyordu. Adam namaz kıldı. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) namazını iade etmesini söyledi. Adam namazını iki üç kere iade etti. Sonunda: "Ya Resülallah! İki üç kez iade ettikten sonra ne hata yaptım ki?" dedi. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Kimsenin namazı abdest almadan tamam olmaz. Kişi abdestini eksiksiz olarak aldıktan sonra ‘‘Allahü ekber’‘ der" buyurdu.

 

*Ben derim ki: "Allahü ekber" sözü hariç, hadis dört Sünen'de geçmiştir.

Bu şekliyle ise hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Elleri Birbiri Üzerine Koymak