MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Misvak Kullanmak

 

2543. Ebu Hureyre ve Ali b. Ebi Talib'in bildirdiklerine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ümmetime sıkıntı vermekten endişe etmeseydim, onlara her namaz saatinde misvak kullanmalarını emrederdim'' buyurmuştur.

 

*Ben derim ki: Ebu Hureyre hadisi Sahih'te yer almıştır. Ayrıca Abdullah da Müsned'e ziyadelerinde nakletmiştir. Yalnız Ali hadisini Bezzar rivayet etmiş olup "Her namaz saatinde ... " ibaresinden sonra şu ilaveyi zikretmiştir: "Yatsıyı gecenin üçte biri geçinceye kadar ertelerdim. Çünkü gecenin üçte biri geçince Yüce Allah dünya semasına iner, fecir doğuncaya / şafak atıncaya kadar orada kalarak buyurur ki: ‘‘Bir şey isteyen yok mu? İstediği kendisine verilsin. Dua eden yok mu? Duası kabulolunsun. Şefaat dileyen yok mu? Kendisine şefaat edilsin. Tövbe istiğfar eden yok mu? Günahları bağışlansın.’‘"

*Ravileri güvenilir ravilerdir. Fakat hadis Müsned'de ibn ishak kanalıyla Ubeydullah

b. Ebi Rafi'den muan'an olarak ("an-an" sıygasıyla) nakledilmiştir. Aynı hadisi Bezzar ise İbn ishak'dan şu sıygayla nakletmiştir: Demiş ki: Bana Abdurrahman b. Yesar, Ubeydullah b. Ebi Rafi'den naklen bildirdi. Abdurrahman'ı ibn Main güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

2544. Ümmü Habibe demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ümmetime sıkıntı vermekten endişe etmeseydim, onlara her namaz saatinde misvak kullanmalarını emrederdim" buyururken işittim.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2545. Zeyneb binti Cahş demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ümmetime sıkıntı vermekten endişe etmeseydim, onlara, abdest aldıkları gibi her namaz saatinde misvak kullanmalarını da emrederdim" buyururken işittim.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2546. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabından bir zat kanalıyla Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ümmetime sıkıntı vermekten endişe etmeseydim, onlara her namazda misvak kullanmalarını emrederdim" dediğini nakletmiştir.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2547. Abdullah b. Zübeyr'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misvak kullanmayı emrederdi.

 

*Bunu Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

2548. Aişe'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ümmetime sıkıntı vermekten endişe etmeseydim, onlara her namaz vaktinde misvak kullanmalarını emrederdim" buyurmuştur.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup senedinde adı geçen Muaviye b. Yahya es-Sadefi zayıftır.

 

 

 

2549. Abdullah b. Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer bıkkınlık göstermeyecek olsaydınız size her namaz saatinde misvak kullanmayı emrederdim" buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar ve ef-Mu'cemu'f-kebir'de Taberani zayıf biri olan Müslim b. Keysan el-Mülai kanalıyla rivayet etmiştir. Bezzar ise bu zat hakkında "Sakıncası yoktur" demiştir.

 

 

 

2550. Abbas b. Abdilmuttalib demiştir ki: İnsanlar Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzuruna ağızlarını misvaklamadan girerlerdi. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Benim yanıma dişleriniz sararmış vaziyette giriyorsunuz. Misvak kullanın. Eğer ümmetime sıkıntı vermekten endişe etmeseydim, onlara abdest almalarını farz kıldığım gibi her 'iamaz saatinde misvak kullanmalarını da farz kılardım" buyurdu.

 

*Hadisi Bezzar, el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani ve benzerini Ebu Ya'la rivayet etmiş, sonunda şu ilaveyi zikretmiştir: Hz. Aişe: "Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misvakı o kadar sık andı ki, hakkında Kur'an inmesinden korktuk" dedi.

Senedinde ismi geçen Ebu Ali es-Saykal hakkında ibnü's-Seken ve başkaları: -meçhuldür" demişlerdir.

 

 

 

2551. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): Eğer ümmetime sıkıntı verme endişesi taşımasaydım, onlara her namaz iaatinde misvak kullanmalarını emrederdim" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Said b. Raşid zayıftır.

 

 

 

2552. Yine İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ümmetime sıkıntı vermekten endişe etmeseydim, onlara her namaz saatinde misvak kullanmalarını emrederdim" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ertat Ebu Hatim'i zikredene rastlamadım. Kalan ravileri ise güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2553. Hz. Aişe bildiriyor: Biz, Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) misvakını abdest kabının yanına koyardık. Bir gün kendisine: ''Ya Resulallah! Misvakı hiç terk etmiyorsun!?" dedim. "Doğrudur. Eğer bunu namazımın her iki rekatında bir yapabilseydim, muhakkak yapardım" buyurdu.

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde yer alan Serı b. ismail metruktur.

 

 

 

2554. Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Aişe'den nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Misvak kullanılarak kılınan namaz, misvaklanmadan kılınan namazdan yetmiş kat daha faziletlidir'' buyurmuştur.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel, Bezzar ve Ebu Ya'la rivayet etmiş, Hakim de sahih olarak değerlendirmiştir.

 

 

 

2555. Hz. Aişe'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Misvak kullanılarak kılınan iki rekat, misvak kullanılmadan kılınan yetmiş rekattan daha faziletlidir" buyurmuştur.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2556. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana misvak kullanmak o kadar sık emredildi ki, hakkında Kur'an ya da vahiy indirileceğini sandım" buyurmuştur.

 

*Bunu Ebu Ya'la rivayet etmiştir.

 

 

 

2557. Ahmed b. Hanbel'in İbn Abbas kanalıyla naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana misvak kullanmak o kadar sık emredildi ki, hakkında vahiy ineceğinden endişe ettim" buyurmuştur.

 

*Ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2558. Aynı hadisi Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta şu ifadelerle nakletmiştir: "Bana misvak kullanmak o kadar sık emredildi ki, dişlerimden endişe ettim. "

 

*Senedinde Ata b. es-Saib'in adı geçmiştir. Aynı hadisi Taberani, yine Ata b. esSaib'in yer aldığı bir senetle el-Mu'cemu'l-kebir'de de rivayet etmiştir.

 

 

 

2559. Vasile b. el-Eska'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana misvak kullanmak o kadar sık emredildi ki, farz kılınmasından endişe ettim" buyurmuştur.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebh'de Taberani rivayet etmiştir.

Senedinde ismi geçen Leys b. Ebi Süleym güvenilir olmakla beraber müdellistir ve burada "an-an" rivayet sıygasını kullanmıştır.

 

 

 

2560. İbn Ömer der ki: "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında misvak olmadan uyumazdı. Uyanır uyanmaz da misvakIamaya başlardı."

 

*Bunu İmam Ahmed ve Ebu Ya'la rivayet ettiler. Tariklerinin birinin lafzı ise şöyledir: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), gecenin herhangibir saatinde eğer dilinden zikir dökülürse, muhakkak ağzını misvaklardı.

Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de hadisi bu şekilde rivayet etmiş olup senedi zayıftır. Tariklerinin bazılarında ismi zikredilmeyen raviler bulunmaktadır. Bazılarında da Husam b. Misakk ve başka (zayıf) ravilerin ismi geçmiştir.

 

 

 

2561. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana misvak kullanmak o kadar çok emredildi ki, dişlerimi dökmekten korktum ya da diş etlerim ve dişlerim için endişe ettim" buyurmuştur.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen imran b. Halid zayıftır.

 

 

 

2562. Sehl b. Sa'd'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cebrail bana misvak kullanmayı o kadar çok emretti ki, dişlerimi dökeceğimden korktum" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebıy ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ubeyd b. Vakıd zayıftır.

 

 

 

2563. Ümmü Seleme'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cebrail bana misvak kullanmayı ısrarla tavsiye etmeye devam etti. O kadar ki, azı dişlerim için endişelendim" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmekle beraber bazıları tartışmalıdır.

 

 

 

2564. Hz. Ali misyak kullanmayı emrederek şöyle dedi: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: ''Kuşkusuz kul misvak kullandıktan sonra kalkıp namaz kılarsa, melek arkasına durup kıraatini dinler. Gittikçe ona yaklaşır -ya da buna benzer bir ifade kullandı- öyle ki sonunda ağzını ağzına koyar ve ondan sonra ağzından Kur'an adına ne çıkarsa, meleğin kamına gider. Bu sebeple ağızlarınızı Kur'an için temizleyin.'' 

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir. Ben derim ki: ibn Mace hadisin bir kısmını mevkuf (sahabe sözü) olarak rivayet etmiştir. Ama buradaki merfudur,

 

 

 

2565. Hz. Aişe demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize misvak kullanmayı emrederek ''O ne güzel bir şeydir'' buyurdu.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Seri b, ismail zayıftır.

 

 

 

2566. Melih b. Abdillah el-Hatmi'nin, babası kanalıyla dedesine dayandırarak naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Şu beş özellik Resullerin sünnetindendir: Haya, hilm / yumuşak huyluluk, hacamat (kan aldırma), misvak kullanma ve güzel koku sürünme" buyurmuştur.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup Meli'h ve babasının biyografilerine rastlamadım.

 

 

 

2567. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Misvak kullanmaya devam ettim, öyle ki bunun dişlerimi dökmesinden korktum" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler

 

 

 

2568. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece uyuyacağı zaman da, uyandığında da mutlaka (ağzını) misvaklardı.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde biyografisini yazana rastlamadığım raviler bulunmaktadır. Aynı hadisi Ahmed b. Hanbel, Ebu Hureyre'nin bir davranışı olarak nakletmiş olup senedinde ismi geçen Muhammed b. Amr zayıf ve tartışmalıdır.

 

 

 

2569. Zeyd b. Halid el-Cüheni demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her namazda evinden çıkarken muhakkak (ağzını) misvaklardı."

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2570. Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecede defalarca misvak kullanırdı.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Vasıl b. es-Saib zayıftır.

 

 

 

2571. İbn Ömer demiştir ki: Çok kere Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gecede dört kez misvak kullandığı olurdu.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ısmi geçen Musa b. Mutayr son derece zayıftır.

 

 

 

2572. Yezid b. el- Esam, yanında yetim olarak kaldığı Meymune'den bahisle demiştir ki: Her zaman kapta mutlaka bir misvak dururdu. Şayet bir işle meşgul ya da namazda değilse, misvakı alıp muhakkak ağzım misvakIardı.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

Ben derim ki: Taharet bölümünde misvak kullanma ile ilgili birçok hadis geçmişti. inşallah, Süslenme bölümünde daha başka hadisler de gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Misvak Kullanma Şekli