MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Sıkışık Abdestle Namaz Kılmak

 

2487. İbn Ömerl demiştir ki: Ben, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Sizden biriniz namazda hafif yel hissederse, hemen namazdan çıkıp abdest alsın"

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu's-sağfr'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

2488. Misver b. Mahrame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Sizden kimse sakın abdest sıkıştırırken namaz 7olmasın- yani büyük ve küçük abdest-

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Vakıdi zayıftır.

 

 

 

2489. Hz. Aişe'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest sıkıştırırken namaz kılmaz dı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravilerinden Ebu Ma'şer es-Sindı'yi kalabalık bir grup zayıf görürken, bazıları güvenilir kabul etmişlerdir.

Ben derim ki: Konuyla ilgili hadislerden bir kısmı imamın Abdestsiz olduğunu hatırlaması bölümünde, bir kısmı da Taharet bahsinde geçmişti.

 

 

 

2490. Ebu Ümame'den nakledildiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Kim benim Allah'ın Resulü olduğuma şahadet ediyorsa, tuvalet ihtiyacını gidermeden abdesti sıkışık vaziyette namaza gelmesin ....'' buyurmuştur.

 

*Hadisin tamamı izin isteme bölümünde gelecektir. İbn Mace'nin de bir kısmını naklettiği bu hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Sefr b. Nüseyr ve Abdullah b. Salih güvenilir kabul edilmekle beraber, zayıflıkları vardır. Kalan raviler ise güvenilir ravilerdir.

Konuyla ilgili, imamın Yalnız Kendisine Dua Etmesinden Men'e dair bölümde de Ahmed b. Hanbel tarafından rivayet edilmiş bir hadis geçmişti.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namaz için Saf