MECMAU

ZEVAİD

NAMAZ

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Namazda Konuşmak ve işaret Etmek

 

2435. Ebu Said el-Hudri'den nakledildiğine göre bir adam, namazda bulunan Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selam verdi. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) selamını işaretle aldı. (Daha sonra) selam verip (namazdan çıkınca) adama: "Biz namazımızda selam alırdık. Ama sonra bundan menedildik" buyurdu.

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Leys'in katibi Abdullah b. Salih'i Abdülmelik b. Şuayb b. Leys "Güvenilir ve sağlamdır" diyerek güvenilir kabul ederken, Ahmed b. Hanbel ve başka imamlar zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

2436. Ebu Umame bildiriyor: Önceleri bir adam mescide girdiğinde cemaatin namaz kılmakta olduğunu görürse yanındakine kaçırdığı rekatları sorar, o da söylerdi. Önce kaçırdıklarını tamamlar, sonra kalkıp onlarla beraber namaza dururdu. Ta ki bir gün Muaz geldi. Aynı şekilde cemaat ona da, sen şu şu kadar rekat kaçırdın, diye işaret ettiler. Fakat Muaz namaz kılmayı bırakıp doğrudan onlarla beraber namaza durdu.. Sonra yetişemediklerini kıldı. Bu durum Allah Resulü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) anlatıldığında: "Muaz doğrusunu yapmış. Siz de onun yaptığı gibi yapın" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş ravilerinden Ubeydullah b. Zahr ve kendisinden rivayette bulunduğu Ali b. Yezıd zayıftır.

 

 

 

2437. Ebu Hureyre'nin naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün namazda unutarak konuşmuş, sonra namazına kaldığı yerden devam etmiş.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Mualla b. Mehdı hakkında Ebu Hatim: "Bazen münker rivayetler nakleder" derker Zehebı "O, kişilik olarak dürüst kullardandır" demiştir.

 

 

 

2438. Ammar b. Yasir anlatmaktadır: Bir gün namaz kıldığı bir sırada Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına geldim, kendisine selam verdim; ama selamımı almadı.

 

*Ben derim ki: Nesai, Ammar'dan "(Peygamber'e) selam verdiği ve selamını aldığı'' yönünde bir rivayet nakletmiştir. Buna göre bu rivayet diğerinin nasihi olmaktadır. Doğrusunu Allah bilir. Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir ravilerdir.

 

 

 

2439. Abdullah b. Mes'ud anlatmaktadır: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uğradım, selam verdim. Bana işaret etti (selamımı işaretle aldı).

 

*Ben derim ki: Sahih'te ibn Mes'ud'dan, onun (Peygamber'e) selam verdiği ve selamını almadığı yönünde bir rivayet nakledilmiştir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu's-sağir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridirler.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Namazda Gülmek ve Gülümsemek