MECMAU

ZEVAİD

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hamam ve Hamam Otu

 

1515. İstanbulorduları kadısı / kıssacısının bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab şöyle demiştir: Ey insanlar! Ben, Allah Resülü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Kim Allah ve ahiret gününe inanıyorsa, içki servisi yapılan sofraya sakın oturmasın. Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, hamama peştamalsız girmesin. Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, helalini hamama sokmasın."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi zikredilmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

1516. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Erkek olsun, kadın olsun Allah'a ve ahiret gününe inanan, peştamalsız hamama girmesin. Ümmetimin kadınlarından Allah'a ve ahiret gününe inanan, hamama girmesin."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ebu Hayre hakkında Zehebı "Tanınmamaktadır" demiştir.

 

 

 

1517. Ümmü'd-Derda bildiriyor: (Bir gün) hamamdan çıktım, Peygamber'le (Sallallahu aleyhi ve Sellem) karşılaştım. Bana: "Ümmü'd-Derda! Nereden geliyorsun?" diye sordu.

"Hamamdan" dedim. Bunun üzerinde: "Nefsim elinde bulunan'a yemin ederim ki, hangi bir kadın kendi annelerine ait olmayan bir evde elbisesini çıkarırsa, Aziz ve Celil Rahman'la arasındaki bütün (haya) perdeleri (ni) yırtmış sayılır" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebır'de Taberani birkaç senetle rivayet etmiş olup senetlerden birinin ravileri Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

1518. Ümmü Seleme'nin azatlısı Saib'in naklettiğine göre Humus halkından bazı kadınlar Ümmü Seleme'nin yanına girdiler. Ümmü Seleme: "Kimlerdensiniz?" diye sordu. "Humus halkındanız" dediler. Bunun üzerine Ümmü Seleme dedi ki:

Ben, Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Hangi kadın kendi evi dışında örtüsünü çıkarırsa, Allah ondan (haya) perdesini yırtar atar. "

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani ve ayrıca Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ibn Lehia zayıftır.

 

 

 

1519. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Hamam diye anılan evden uzak durun" buyurmuştur. Ashap: "Ya Resulallah! Ama orası kiri temizliyor" deyince; "Öyleyse örtünün" buyurmuştur .

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiştir. Fakat Taberani'nin rivayetinde ifade "Ya Resulallah! Orası kiri temizleyip hastaya fayda verir" dediler" şeklindedir. Ravileri Sahih'in ravileridir. Bezzar "Bunu raviler, Tavus'tan mürselolarak rivayet etmişlerdir" açıklamasını yapmıştır.

 

 

 

1520. Ebu Said'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, hamama peştamalsız girmesin. Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, helalini hamama sokmasın. Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, Cuma'ya koşsun. Kim bir eğlence ya da ticaret sebebiyle Cuma'dan istiğna ederse, Allah da ondan istiğna eder. Allah zengindir, hamde layıktır. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta ve Bezzar, Cumayla ilgili kısım olmaksızın rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ali b. Yezıd el-Elhanı'yi Ebu Hatim ve ibn Adiy zayıf görürlerken, Ahmed b. Hanbel ve ibn Hibban güvenilir kabul etmişlerdir.

 

 

 

1521. Ebu Eyyub el-Ensari'nin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim Allah ve ahiret gününe inanıyorsa misafirine ikram etsin. Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, komşusuna ikram etsin. Kim Allah'a ve ahiret gününe inanıyorsa, hamama peştamalsız girmesin. Kadınlarınızdan Allah'a ve ahiret gününe inanan, hamama girmesin. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Leys'in katibi Abdullah b. Salih'i Ahmed b. Hanbel ve başkaları zayıf görürken, Abdülmelik b. Şuayb b. Leys onun hakkında: "Güvenilir ve emin" demiştir. 

 

 

 

1522. Hz. Aişe'den nakledildiğine göre o, Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hamamın hükmünü sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Benden sonra bir takım hamamlar zuhur edecektir. Kadınlar için hamamlarda hayır yoktur" buyurdu. Hz. Aişe:

"Ya Resulallah! Ama kadın oraya peştamalle giriyor" dediğinde ise:

"Hayır. İsterse peştamat entari / fistan ve başörtüsüyle girsin, olmaz. Hangi kadın kocasının evi dışında başörtüsünü çıkarırsa, muhakkak Rabbi ile arasındaki haya perdesini açmış olur" buyurdu.

 

*Ben derim ki: Bunu Ebu Davud daha kısa metinle rivayet etmiştir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'f-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia zayıftır.

 

 

 

1523. Mikdam b. Ma'dikerib'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Sizler birtakım ülkeler fethedeceksiniz ve oralarda adına hamam denilen evler olacaktır ki oralara girmek ümmetime haramdır." Ashabı: ''Ya Resulallah! Oralar yorgunluğu / hastalığı giderir, kirleri temizler'' deyince; "O zaman ümmetimin erkeklerine peştamalla olmak şartıyla helal, kadınlarına ise haramdır" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Mesleme b. Ali el-Huşeni'nin  zayıflığı konusunda alimler icma etmişlerdir.

 

 

 

1524. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Evlerin en zararlısı, hamamdır. Zira orada sesler yükseltilir, avret mahalleri açılır" buyurdu. Bir adam: "Ya Resulallah! Ama orada hasta tedavi olur ve kirini giderir" deyince; "O zaman oraya giren ancak örtülü olarak girsin'' buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Yahya b. Osman es-Simti'yi Buhari ve Nesai zayıf görürken, Ebu Hatim ve ibn Hibban güvenilir kabul etmişlerdir. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1525. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'a ve ahiret gününe inanan hamama peştamalsız girmesin. Allah'a ve ahiret gününe inanan, içki içmesin. Allah'a ve ahiret gününe inanan, üzerinde içki içilen sofraya oturmasın. Allah'a ve ahiret gününe inan, hiçbir kadınla mahremi olmadan baş başa kalmasın. "1

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Yahya b. Süleyman el-Medenı'yi Buharı ve Ebu Hatim zayıf sayarken, ibn Hibban güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

1526. Ebu Musa'nın naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kendisi için ilk defa hamam otu yapılan ve ilk defa hamama giren Davud oğlu Süleyman'dır. Hz. Süleyman hamama girip de oranın sıcağını ve sıkıntısını hissedince şöyle dedi: ‘‘Eyvah Allah'ın azabı. Eyvah, eyvah, eyvahın fayda vermeyeceği gün gelmeden eyvah, eyvah’‘"

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen ismail b. Abdirrahman el-Evedı zayıftır.

 

 

 

1527. Ebu Rafi' bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir yere uğradı ve: "Burası ne güzel hamam yeridir" buyurdu ve sonra oraya bir hamam inşa edildi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Yahya b. Ya'la zayıftır.

 

 

 

1528. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Allah'a ve ahiret gününe inanan, hamama peştamalsız gimesin'' buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Malik'in katibi Habıb zayıf biridir.

 

 

 

1529. Yine İbn Ömer'in anlattığına göre, kendisi hamama girer ve hamamcı onu hamam otuyla temizlermiş. Peştamalını bağladığı bölgesine ulaşınca hamamcıya "Sen dışarı çık" dermiş.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1530. Sukeyn b. Abdilaziz, babasından şu sözünü nakletmiştir:

Abdullah b. Ömer'in yanına girdim. Bir cariye kıllarını tıraş ediyordu. O zaman İbn Ömer: "Şüphesiz ki hamam otu cildi yumuşatır" dedi.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir görülmüşlerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Hamamda Açılması Caiz Olan Yerler