MECMAU

ZEVAİD

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Cünüp Kimsenin Kur'an Okuması

 

1508. Ali b. Ebi Talib ve Ebu Musa el-Eş'ari'nin bildirdiklerine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Cünüp halde Kur'an okuma!" buyur (Ravi der ki) Ben de Ali'ye: "Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cünüplük hali dışında her durumda Kur'an okurdu" dedim.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ebu Malik en-Nehai'nin zayıflığı konusunda alimler icma etmişlerdir.

 

 

 

1509. Ebu Ya'la, yine Hz. Ali'den şu sözünü nakletmiştir: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gördüm. Abdest aldıktan sonra Kur'an'dan bazı yerler okudu. Sonra "Cünüp olmayan kimse böyle yapabilir. Cünüp ise bir ayet bile okuyamaz!" buyurdu.

 

*Rivayetin ravileri güvenilir görülmüşlerdir.

 

 

 

1510. Alkame b. Feğva bildiriyor: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) su dökünürken biz kendisiyle konuşsak da o bizimle konuşmazdı. Kendisine selam verirdik, ama selamımızı almazdı. Ta ki evine gider, namaz abdesti gibi abdest alıncaya dek. Biz: "Ya Resülallah! Biz sana sesleniyoruz, sen ise bize cevap vermiyorsun. Sana selam veriyoruz, selamımızı almıyorsun (Niçin?)" diye sorduk. Sonunda şu ruhsat ayeti indi: "Ey iman edenler namaz kılmaya kalktığınızda .... "[Maide 6]

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Cabir el-Cu'fi zayıftır.

 

 

 

1511. İbrahim (en-Nehai)'nin bildirdiğine göre İbn Mes'üd bir adama Kur'an okutuyordu. Fırat kenarına varınca küçük abdest bozdu ve bunun üzerine adam kendisinden uzaklaştı. "Bunu niçin yaptın?" diye sorunca; "Abdestin bozuldu!" diye karşılık verdi. O da adama: "Oku!" dedi ve adam okumaya, İbn Mes'üd da onu düzeltmeye devam etti.

 

*Hadisi Taberani', el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kur'an'a Dokunmak