MECMAU

ZEVAİD

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Yıkanırken Gizlenmek ve Açık Alanda Yıkanmanın Yasaklanışı

 

1454. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Muhakkak ki Allah sizi çıplaklıktan menetmektedir. Öyleyse, üç durum hariç, sürekli sizinle birlikte bulunan Allah'ın meleklerinden utanın. O üç durum şunlardır: Büyük abdest, cünüp hali ve bir de yıkanma. Eğer sizden biriniz açık alanda yıkamrsa, elbisesi veya duvar yıkıntısı / parçası ya da devesiyle gizlensin / örtünsün. "

 

*Hadisi rivayet eden Bezzar ardından "Hadis ibn Abbas'dan sadece bu tarikten rivayet edilmektedir. Senette ismi geçen Cafer b. Süleyman da gevşektir" diye belirtmiştir. Ben derim ki: Cafer b. Süleyman Sahıh'in ravilerindendir. Kalan raviler de öyledir. Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

1455. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kişi dört yerde açılıp saçılır: Sırt üstü uyurken tek başına uyurken, safranlı bir çarşaf altında uyurken, bir de açık alanda yıkanırken. Kim açık alanda yıkanmaktan kaçınabilirse, bunu yapsın. Mutlaka yıkanması gerekiyorsa, (en azından) bir çizgi çizsin."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Mervan b. Salim hadisi münker biridir.

 

 

 

1456. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hz. Ali'ye emir verdi; O'nun için su hazırladı. Sonra kendisine bir elbise vererek: "(Bununla) beni gizle ve bana sırtını dön" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1457. Ümmü Hani bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Fetih günü Mekke'nin en yüksek bölgesinde kamp kurdu. Ben yanına gittim. Derken Ebu Zer içi su dolu bir leğen getirdi. Üzerinde hala hamur artığı ve lekelerin bulunduğunu görüyordum. Önce Ebu Zer, Hz. Peygamber'i; sonra da Hz. Peygamber Ebu Zer'i perdeleyerek yıkandılar.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir. Ebu Zer ve Hz. Peygamber'in birbirlerini perdelemeleri olayı hariç hadis, Sahih'te de geçmiştir.

 

 

 

1458. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Musa b. İmran suya girmek istediğinde, avret mahalli suda iyice kaybolmadan elbisesini üzerinden atmazdı" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmişlerdir. Yalnız Ali b. Zeyd'le ihticac konusu tartışmalıdır.

 

 

 

1459. Zeyneb binti Ebi Seleme'den nakledildiğine göre o, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yıkamrken yanına girmiş. Zeyneb der ki: Hemen Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir avuç su alıp yüzüme çarparak: ''Geri dön ahmak kadın" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

1460. İbn Abbas bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) odaların arkasında yıkamrdı. Bu yüzden hiç kimse onun avret mahallini görmemiştir.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Müslim el-Mulai ömrünün sonunda ihtilat'a düşmüştür.

 

 

 

1461. Abdullah b. Amir b. Rabia, babasından naklen bildiriyor: Biz yıkamp birbirimize su dökerken (Allah Resulü) yanımıza çıkageldi ve: "Sizler örtünmeden mi yıkanıyorsunuz?! Vallahi ben sizin, şer nesIi, yani içinde kötülük bulunan nesil olmanızdan endişe ediyorum" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

1462. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) erkeğin, kardeşinin avretine bakmasını yasaklamıştır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ala b. Süleyman zayıftır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Yıkanmanın Mekruh Olduğu Vakitler