MECMAU

ZEVAİD

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Mestler Üzerine Meshte Süre

 

1384. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Mestler üzerine meshin süresi mukim için bir gün bir gece, yolcu için üç gün üç gecedir" buyurmuştur.

 

*Bunu Katii, Ahmed b. Hanbel'in Müsned'ine ziyadelerinde, ayrıca Ebu Ya'la, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Bezzar ve Ebu Ya'la'nın ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

1385. Ata b. Yesar bildiriyor: Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) eşi Meymune'ye mestler üzerine meshi sordum. Şöyle karşılık verdi: Ben Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Her vakit insan, mestlerini çıkarmadan onlar üzerine mesh edebilir mi?" diye sordum. "Evet" buyurdu.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir.

 

 

 

1386. Ebu Ya'la'nın yine Meymune'den naklettiğine göre o: "Ya Resulallah! Kişi mestlerini her vakit çıkarabilir mi?" diye sormuş.

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Hayır. Bilakis dilediği kadar onlar üzerine mesh eder" buyurmuş.

 

*Senedinde ismi geçen Ömer b. ishak b. Yesar hakkında Darekutni: "Sağlam değildir" derken ibn Hibban onu güvenilir ravilere dair kitabında zikretmiştir)

 

 

 

1387. Abdullah (İbn Mes'ud)'un Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) dayandırarak bildirdiğine göre mestler üzerine meshin süresi; yolcu için üç gün üç gece, mukim için bir gün, bir gecedir."

 

*Bezzar tarından rivayet edilen hadis Taberani'nin el-Mu'cemu'l-kebir'inde de böyle mevkuf olarak geçmiştir. Senedinde ismi geçen Yusuf b. Atıyye el-Kufı yalancılıkla itham edilmiştir.

 

 

 

1388. Bezzar'ın naklettiğine göre yine İbn Mes'ud şöyle demiştir. "Biz Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber mestler üzerine mesh ederdik. Yolcu üç gün üç gece, mukim ise bir gün bir gece me sh ederdi."

 

*Senedinde yer alan Süleyman b. Yesir zayıftır.

 

 

 

1389. Ebu Ubeyde b. Abdillah bildiriyor: İbn Mes'ud dedi ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisiyle beraber olduğumuzda bize, cünüplük hali müstesna, mestlerimizi küçük abdest ve uyku sebebiyle üç gün üç gece çıkarmamamızı emrederdi.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Eyyub b. Süveyd zayıftır. Bununla beraber ibn Hibban onu güvenilir ravilere dair kitabında zikrederek "Hafızası kötüdür. Hata yapardı" demiştir.

 

 

 

1390. Avf b. Malik demiştir ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Tebuk gazvesinde bize, yolcu için üç gün üç gece, mukim için bir gün bir gece süreyle mestler üzerine mesh etmemizi emretti.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1391. Cerir bildiriyor: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mestler üzerine me sh meselesi sorulduğunda "Yolcu üç gün, mukim bir gün bir gece mesh edebilir" buyurdu.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Eyyub b. (erır'in biyografisini, ibn Ebi Hatim'den başka yazanı görmedim. O da onu ne tenkit etmiş, ne de güvenilir olduğunu söylemiştir.

 

 

 

1392- Mugire b. Şu'be bildirıyor: Bır gun Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdim. Derken ihtiyaç gidermek için uzaklaştı. Sonra bana işaret etti. Gidip kendisine su götürdüm. Üzerinde kolsuz bir Şam cübbesi vardı. Onu omzuna atarak "Dök!" buyurdu. Kendisine su döktüm, abdest aldı. Abdestte mestler üzerine mesh etti. Sonra bu uygulama, yolcu için üç gün üç gece, mukim için ise bir gün bir gece sünnet oldu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup Sahih'te de bir bölümü geçmiştir. Senedinde yer alan Davud b. Yezıd el-Evdı'yi ibn Adı dışında herkes zayıf görmüştür. ibn Adı ise demiştir ki: "Kendisinden güvenilir bir ravi rivayette bulunduğu zaman haddi aşan münker bir hadisine rastlamadım. Hadis konusunda sağlam olmasa bile kendisinden güvenilir bir ravi rivayette bulunuyorsa hadisi yazılır." Bu hadisi kendisinden Sahih'in ravilerinden Mekkı b. ibrahım nakletmiştir. Öyleyse hadis, ibn Adı'nin değerlendirmesine göre makbuldür. Doğrusunu Allah bilir.

 

 

 

1393. Bera'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) "Mestler Üzerine meshte yolcu için Üç gÜn Üç gece, mukim için ise bir gün bir gece ruhsat vardır" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Dabı b. el-Eş'as'ın münker hadisleri vardır.

 

 

 

1394. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mestler üzerine mesh konusunda yokuya üç gün üç gece, mukime ise bir gün bir gece ruhsat vermiştir.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Kasım b. Osman el-Basri hakkında Buhari "Mütabaat edilmeyen hadisleri vardır.'' açıklamasını yapmıştır.

 

 

 

1395. Ebu Burde bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kendisiyle birlikte çıktığımız son gazvede bize, ayaktan çıkarılmamış olmak şartıyla yolcu için üç gün üç gece, mukim için ise bir gün bir gece olmak üzere mestlerimiz üzerine mesh vermemizi emretti.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ömer b. Rudeyh'i Ebu Hatim zayıf görürken ibn Main hadisi muteber biri olduğunu söylemiştir.

 

 

 

1396. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Mukim için bir gün bir gece, yolcu için ise üç gün üç gece mestler üzerine mesh edebilir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebıy'de rivayet etmiş olup senedinde ısmı geçen Müslim el-Mulai zayıftır.

 

 

 

1397. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mestleri ve sarığı üzerine seferde üç gün, ikamet halinde ise bir gün bir gece mesh ederdi.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Mervan Ebu Seleme hakkında Zehebı "meçhul" demiştir.

 

 

 

1398. Usame b. Şerik'in bildirdiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) mestler üzerine mesh konusunda: "Yolcu üç gün (üç gece), mukim ise bir gün bir gece mesh edebilir" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebıy'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ömer b. Abdillah b. Ya'la'nın zayıflığı konusunda icma edilmiştir.

 

 

 

1399. Ubey b. Umare el-Ensari'nin anlattığına göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onun evinde namaz kılmış. Ubey anlatıyor: "Ya Resulallah! Mestler üzerine mesh edebilir miyim?" diye sordum. "Evet" buyurdu. "Bir gün mü?" diye sordum. "Evet. Bir gün, iki gün" buyurdu. "Üç gün olmaz mı, ya Resulallah?" diye sordum. "Evet. İstersen üç gün de olur.'' buyurdu.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'de zayıf bir senetle rivayet etmiştir.

 

 

 

1400. Huzeyme b. Sabit'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Eğer ayaklarını mestlere temiz / abdestli olarak sokmuş ise, yolcu üç gün üç gece, mukim de bir gün bir gece mestler üzerine mesh edebilir.'' buyurmuştur.

 

*Ben derim ki: Hadisi "Eğer ayaklarını mestlere temiz / abdestli olarak sokmuş ise'' kısmı hariç Ebu Davud ve başkası da rivayet etmiştir.

Zikri geçen hadisi ise Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de nakletmiş olup senedinde ismi geçen ibn Ebu Leyla Muhammed'in hafızası zayıftır.

 

 

 

1401. Ya'la b. Murre bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber sefere çıktığımızda üç gün mestlerimizi çıkarmazdık. Memleketimize döndüğümüzde ise bir gün bir gece çıkarmazdık.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ömer b. Abdillah b. Ya'la'nın zayıflığı konusunda icma edilmiştir.

 

 

 

1402. İbn Mes'ud demiştir ki: "Yolcu üç gün üç gece, mukim ise bir gün bir gece (mestler üzerine mesh edebilir)." Ravi der ki: Ben Abdullah b. Mes'ud'la birlikte yolculuk ettim. Mestleri üzerine üç gün (üç gece) mesh ederdi.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Hadis, görd9günüz gibi mevkuftur. Ama ıbn Mes'Od'un konuyla ilgili merfu rivayeti daha önce geçmişti. Rivayetin birkaç senedi vardır. Birinin ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1403. Hakem b. Uteybe'nin naklettiğine göre Hz. Ali ve İbn Mes'üd, yolcunun üç gün üç gece, mukimin ise bir gün bir gece (mestler üzerine) mesh edebileceğini söylemişlerdir.

 

*Fakat Hakem ne Ali'den, ne de ibn Mes'ud'dan hadis işitmiştir. Bundan başka senette Haccac b. Ertat da vardır.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Teyemmüm