MECMAU

ZEVAİD

TAHARE

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Abdestle ilgili Rivayetler

 

1161. Osman b. AHan'dan nakledildiğine göre kendisi su istedi. Sonra duvara bitişik alçak sedirlere oturdu. Her bir azayı üçer defa yıkayarak abdest aldı. Sonra Resulullah'ın ashabına "Sizler Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) böyle yaparken gördünüz mü?" diye sordu. Onlar da: "Evet" diye cevap verdiler.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Ancak Osman hadisi Sahih'de de geçmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1162. Ebu'n-Nadr'ın anlattığına göre Hz. Osman abdest suyu istedi. Yanında Zübeyr, Talha, Ali ve Sa'd da vardı. Onların bakışları arasında abdest aldı. Üç defa yüzünü yıkadı. Sonra sağ eline üç kere, sol eline üç kere su döktü ve başını mesh etti. Sonra sağ ayağına üç kere su serpip yıkadı. Sonra sol ayağına üç kere su serpip yıkadı. Sonra orada bulunanlara: "Yüce Allah aşkına söyleyin: Sizler Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şimdi benim aldığım gibi abdest aldığını biliyor musunuz?" diye sordu. "Evet. Bu O'nun tebliğ ettiği bir şeydir" dediler.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup Ebu'n-Nadr, Aşere-i mübeşşerenin hiç birinden hadis işitmemiştir. Yine hadisin senedinde zikri geçen Gassan b. er-Rabi'yi Darekutni bir keresinde zayıf olarak değerlendirirken, başka zaman "salih" olduğunu belirtmiştir. ibn Hibban ise onu güvenilir raviler arasında zikretmiştir.

 

 

 

1163. Humran b. Eban bildiriyor: Osman b. Affan'ı gördüm. Mescidin kapısında abdest suyu istedi. Sonra ellerini yıkadı. Sonra ağzına su verip çalkaladı. Sonra burnuna su alıp temizledi. Sonra üç defa yüzünü yıkadı. Sonra üç kere dirseklere kadar kollarını yıkadı. Sonra başını mesh etti ve ellerini kulaklarının dışı üzerinde gezdirdi. Sonra onları sakallarının üzerine kadar götürdü. Sonra üç kere topuklara kadar ayaklarını yıkadı. Sonra kalkıp iki rekat namaz kıldı. Sonra dedi ki: "Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl abdest alırken gördümse, size onun gibi abdest aldım. Sonra onu kılarken gördüğüm gibi iki rekat namaz kıldım. Sonra Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki rekat namazı kıldıktan sonra şöyle buyurmuştu:

 

‘‘Kim benim aldığım gibi abdest alıp, içinden (namaz dışında) hiç bir şey geçirmeksizin iki rekat namaz kılarsa, dün kıldığı namazIa o iki rekatlı namaz arasında işlediği günahları bağışlanır.’‘ "1

 

*Ben derim ki: Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Hadis Sahih'de de daha kısa olarak geçmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmişlerdir.

 

 

 

1164. Yine Humran'ın bildirdiğine göre Hz. Osman abdest suyu istemiş. Sonra ağzına su alıp çalkalamış, sonra burnuna su çekip temizlemiş, sonra üç kere yüzünü ve üç kere kollarını yıkayıp başını mesh etmiş. Sonra ayaklarını temizlemiş ve ardından gülmüş. "Niçin güldüğümü sormayacak mısınız?" demiş. (Ravi der ki) "Niçin güldünüz, ey Müminlerin emiri?" diye sorduk. Şöyle cevapladı: "Güldüm. Çünkü Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu yere yakın bir yerde abdest suyu isteyip benim aldığım gibi abdest aldı. Sonra benim güldüğüm gibi güldü. Sonra da: ‘‘Niçin güldüğümü sormayacak mısınız?’‘ buyurdu. Biz de: ‘‘Niçin güldünüz ey Allah'ın Peygamberi?’‘ diye sorduk. Buyurdu ki: ‘‘Beni güldüren şey şudur: Bir kul abdest alıp yüzünü yıkadığında, Allah yüzüyle işlediği her günahı ondan siler. Kollarını yıkadığında, yine aynısı olur. Başını mesh ettiğinde, yine aynısı olur. Ayaklarını temizlediğinde, yine aynısı olur.’‘"

 

*Bunu Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Müslim'in ravileridir. Hadis Sahih'te de daha kısa bir metinle geçmiştir.

 

 

 

1165. Abdullah b. Zeyd'in naklettiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ellerini iki kere, yüzünü üç kere yıkayıp başını iki kere mesh etmiştir.

 

*Ben derim ki: "Başını iki kere mesh etmiştir" kısmı hariç hadis Sahih'te de geçmiştir.

Hadisin tamamını ise Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1166. Yezid b. el-Bera. b. Azib, Umman'da emirdi ve emirlerin en hayırlısı gibiydi. Dedi ki: Bir gün babam: "Toplanın. Size Allah Resülü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl abdest aldığını, nasıl namaz kıldığını göstereceğim. Zira sizinle daha ne kadar beraber olacağımı bilemiyorum" dedi. Sonra oğullarını ve ailesini toplayıp abdest suyu istedi. Sonra ağzına su alıp çalkaladı, burnuna su çekip temizledi. Sonra yüzünü üç kere yıkadı. Sağ elini üç kere yıkadı. Bu elini -sol elini-üç kere yıkadı. Sonra başını ve kulaklarının içini ve dışını mesh etti. Sonra bu ayağını -sağını- üç kere yıkadı. Sonra bu ayağını -solunu- üç kere yıkadı. Sonra da: "Yemin olsun ki, bu şekilde size Allah Resülü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl abdest aldığını gösterdim" dedi.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmişlerdir.

 

 

 

1167. Abdurrahman b. Ebi Kurad bildiriyor: Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber hac için yola çıktım. Onun abdest bozmaya çıktığını gördüm ve peşinden ibrik veya kap götürdüm. Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihtiyaç gidermek istediğinde uzağa giderdi. O dönene kadar yolda oturup onu bekledim. Döndüğünde: "Ya Resülallah! Abdest suyunuz" dedim. Allah Resülü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bana döndü ve eline su döküp yıkadı. Sonra elini suya sokup bir avuç su alarak eline bir kere döktü. Sonra başını mesh etti. Sonra bir elini tuttu. Sonra eliyle bir miktar su alıp ayaklarının üzerine su serpti.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Nesa! ve ibn Mace de aynı zattan hadisin "Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ihtiyaç gidermek istediğinde uzağa giderdi" kısmını rivayet etmişlerdir.

 

 

 

1168. Ebu Eyyub'un bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken ağzına su alıp çalkalar, sakalını alttan suyla me sh ederdi.

 

*Bunu Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup alimler, senedinde yer alan Yası! b. esSaib'in zayıflığı konusunda icma etmişlerdir.

 

 

 

1169. Ebu Hureyre'nin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alarak üç kere ağzına su alıp çalkalamış, üç kere burnuna su alıp temizlemiş, üç kere yüzünü yıkamış, üç kere ellerini yıkamış, üç kere başını mesh etmiş ve üç kere de ayaklarını yıkamıştır.

 

*Ben derim ki: Hadisi "üç kere başını mesh etmiş" kısmı hariç, ibn Mace de rivayet etmiştir. Tamamını ise Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiştir ki ravileri, Sahih ravileridir.

 

 

 

1170. Ebu Umame'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıp üç kere ellerini yıkamış, üç kere ağzına su alıp çalkalamışı üç kere burnuna su çekip temizlemiş, üç kere yüzünü yıkamış ve üç kere de kollarını yıkamıştır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de Sumey' yoluyla rivayet etmiş olup senedi hasendir. Sumey'i ise ibn Hibban güvenilir raviler arasında zikretmiş ve: "Ne kim olduğunu, ne de kimin oğlu olduğunu biliyorum" demiştir. Anlaşılan o ki ibn Hibban, bu zatı güvenilir olarak değerlendirirken başkasına dayanmıştır.

 

 

 

1171. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim (azalarını) birer kere yıkayarak abdest alırsa bu, abdest'te zorunlu olarak yapılması gereken vazifedir. Kim iki kere yıkayarak abdest alırsa, ona iki ölçek ecir vardır. Kim de üç kere yıkayarak abdest alırsa işte bu, benim ve benden önceki peygamberlerin abdest şeklidir. "

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Zeyd el-Am mı zayıftır. Ama güvenilir olarak da değerlendirilmiştir. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridir. ibn Mace'nin SÜnen'inde ibn Ömer'den konu hakkında uzunca bir hadis nakledilmiştir ki, hadislerin her birinde diğerinde bulunmayan ayrıntılar yer almıştır. Doğrusunu en iyi Allah bilir.

 

 

 

1172. Rlşid Ebu Muhammed el-Himmani bildiriyor: Enes b. Malik'i mescidin köşesinde gördüm ve: "Bana Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdestinin nasılolduğunu anlat. Çünkü duydum ki, ona sen abdest aldırıyor muşsun" dedim. "Doğru" dedi ve hemen bir abdest suyu istedi. Bir leğen ve kendi memleketinde yontulduğu gibi yontulmuş bir tas getirilerek önüne kondu. Sonra eline su dökerek ellerini iyice yıkadı. Sonra üç kere ağzına su alıp çalkaladı, üç kere burnuna su çekip temizledi. Üç kere yüzünü yıkadı. Sonra sağ elini çıkarıp üç kere yıkadı. Sonra sol elini üç kere yıkadı. Sonra bir kere başını mesh etti. Aynı zamanda ellerini kolları üzerinde sürtüp mesh etti. Sonra iki avucunu birden suya soktu ....

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

1173. İbrahim b. Ebi Able bildiriyor: Enes b. Malik'e "Nasıl abdest alayım?" diye sordum. Dedi ki: "Bana nasıl abdest alayım? diye soruyorsun da Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl abdest alırken gördün?" diye sormuyorsun. Ben, Allah Resulü'nü (azalarını) üçer kere yıkayarak abdest alırken gördüm. Sonra da: "Bana aziz ve celil olan Rabbim bu şekilde emretti" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat ve el-Mu'cemu's-sağir'de, ayrıca muhtasar olarak Bezzar rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

1174. Büreyde bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest suyu istedi ve (azalarını) birer kere yıkayarak abdest aldı. Sonra "Bu, Allah'ın ancak kendisiyle namazı kabul edeceği abdesttir" buyurdu. Sonra (azalarını) iki kere yıkayarak abdest aldı ve: "Bu, sizden önceki ümmetlerin abdestidir" buyurdu. Sonra (azalarını) üç kere yıkayarak abdest aldı ve "Bu da benim ve benden önceki peygamberlerin abdestidir" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia zayıftır.

 

 

 

1175. Ebu Rafi' bildiriyor: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken gördüm. Yüzünü üç kere yıkadı, ellerini üç kere yıkadı, sonra başını ve kulaklarını mesh edip, ayaklarını üç kere yıkadı. Başka bir defa da (azalarını) birer kere yıkayarak abdest aldığını gördüm.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmıştır. el-Mu'cemu'l-kebır'de de Ebu Rafi'den "Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) azalarını üçer defa, ikişer defa ve birer defa yıkayarak abdest alırken gördüm" ifadesiyle bir rivayet geçmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridir.

 

 

 

1176. İbn Abbas'ın naklettiğine göre bir bedevi Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gelerek: "Ya Resulallah! Abdest nasıl alınır?" diye sordu. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest suyu istedi ve sağ elini üç kere yıkadı. Sonra sağ elini kabın içine soktu. Sonra üçer kere ağzına su alıp çalkaladı, sonra burnuna su çekip temizledi ve üç kere yüzünü ve ellerini yıkadı. Başını ve başıyla birlikte kulaklarının dışını me sh etti. Sonra üç kere ayaklarım yıkadı. Sonra da: "Abdest böyledir. Kim bundan fazlasını yaparsa, haddi aşmış ve zulmetmiş olur" buyurdu.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ibn Abbas'ın Sahıh'te konu hakkında başka bir hadisi daha geçmiştir. Senedinde yer alan Suveyd b. Abdilazız'i Ahmed b. Hanbel, Yahya ve bir grup bilgin zayıf görürken, Duhaym güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

1177. İbn Abbas bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) huzuruna girdim. Abdest alıyordu. Önünde müd büyüklüğünde bir kap vardı. Eğer müd'den fazla ise, çok az fazladır. Eksikse de çok az eksiktir. Sonra üçer defa ellerini yıkayarak ağzına su alıp çalkaladı, burnuna su çekip temizledi. Üç kere yüzünü yıkayıp sakalını hilalledi. Üç kere kollarım yıkadı. İkişer defa başını ve kulaklarım mesh etti. Ayaklarını yıkayıp iyice ıslattı. Ben: "Ya Resulallah! Abdest almak böyle midir?" diye sorduğumda, "Aziz ve celil olan Rabbim bana böyle emretti" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Nafi b.

Hürmüz oldukça zayıf biridir.

 

 

 

1178. Vail b. Hucr bildiriyor: Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanında bulundum. Kendisine içinde su bulunan bir kap getirildi. Ondan üç kere sağ eline döktü. Sonra sağ elini kabın içine batırarak üç kere sol eline bolca su döktü. Sonra sağ elini suya daldırdı ve bir avuç su alarak onunla üç kere ağzını çalkaladı ve burnuna su verip temizledi. Sonra üç kere iki avucunu kaba sokup su alarak yüzünü yıkadı. Sonra sakalını hilalledi ve kulaklarının dışını mesh etti. Suyu ulaştırmak için serçe parmağını kulağının içine soktu. Sonra yüz suyunun artığıyla boynunu ve sakalının iç kısmını mesh etti. Sonra üç kere dirsek üstüne kadar sağ kolunu yıkadı. Aynı şekilde sağ eliyle dirsek üstüne kadar sol kolunu yıkadı. Sonra üç kere başına me sh etti. Sonra kulaklarını me sh etti. Sonra baş suyunun artığıyla boynunu ve sakalının iç kısmını mesh etti. Sonra üç kere sağ ayağını yıkayıp parmak aralarını hilalledi. Suyu topuk üstüne kadar götürerek baldırına kadar çıkardı. Sonra aynısını sol ayağında yaptı. Sonra sağ eliyle bir avuç su alarak başına koydu ve su başının her tarafından aşağı aktı. Sonra "İşte bu, abdestin mükemmel şeklidir" buyurarak mihraba geçti ve insanları safa dizerek, sağına ve soluna baktı.. ..

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de ve ayrıca Bezzar rivayet etmiş olup senedinde yer alan Said b. Abdilcebbar hakkında Nesai "sağlam değildir" açıklamasını yaparken, ibn Hibban onu güvenilir raviler arasında zikretmiştir. Bezzar ve Taberani'nin senedinde ismi geçen Muhammed b. Hucr zayıftır. Bezzar'ın rivayetinde devamla namazia ilgili uzunca bir bahis vardır ki, bu kısım inşallah Namazın. Özellikleri bölümünde gelecektir.

 

 

 

1179. Abdullah b. Amr'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (azalarını) birer kere yıkayarak abdest almıştır.

 

*Bunu Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani "sonra kalkıp namaz kıldı" ilavesiyle rivayet etmiş olup senedinde yer alan Mindel b. Ali'yi Ahmed b. Hanbel, ibnü'I-Medınl ve bir rivayete göre ibn Main zayıf görmüşlerdir. ibn Main diğer bir rivayete göre ise güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

1180. Ebü Bekre bildiriyor: Resülullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken gördüm. Üç kere ellerini yıkadı, üç kere ağzına su alıp çalkaladı, üç kere burnuna su çekip temizledi, üç kere yüzünü ve dirseklere kadar kollarını yıkadı. Sonra başını mesh etti, ellerini başının önünden arkaya doğru, sonra arkasından öne doğru sürdü. Sonra üç kere ayaklarını yıkayıp, ayak parmaklarını ve sakalını hilalledi.

 

*Hadisi rivayet eden Bezzar şu açıklamayı yapmıştır: "Hadis Ebu Bekre'den sadece bu senetle nakledilmektedir. Bekkar'da bir sakınca yoktur. Oğlu Abdurrahman da hadisi uygun (salih) biridir."

Ben derim ki: Bezzar'ın hocası Muhammed b. Salih b. el-Avvam'ın biyografisini yazanı görmedim. Kalan ravileri ise Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1181. Enes b. Malik'in naklettiğine göre Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: ''Sizden biriniz abdest alırken üç kere ağzına su verip çalkalasın. Böylece 'inahlar yüzünden çıkar. Sonra üç kere ellerini yıkasın. Üç kere başına mesh versin. Sonra ellerini kulaklarına soksun. Sonra ayaklarına üç kere su döksün.''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ebu Musa el-Hayyat metruktur.

 

 

 

1182. Abdurrahman b. Abbad b. Yahya b. Hallad ez-Zuraki bildiriyor: Bir gün Abdullah b. Üneys'in yanına girdik. Bize: "Size Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) nasıl abdest aldığını, nasıl namaz kıldığını göstereyim mi?" dedi. Biz de: "Olur, göster" dedik. Sonra üçer defa ellerini yıkadı, öne ve arkaya doğru başına mesh vererek (ellerini) kulaklarına dokundurdu. Üçer defa ayaklarını yıkadı. Sonra bir elbise alıp sarınarak namaz kıldı. Sonra dedi ki: "Ben, dostum Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bu şekilde abdest alıp namaz kılarken gördüm."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Abdurrahman b. Abbad b. Yahya b. Hallad ez-Zurak'i'nin biyografisini vereni görmedim.

 

 

 

1183. Cabir b. Abdillah bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Baki el-Garkad'a çıktı. Abdest alarak yüzünü, ellerini yıkadı, başını me sh etti. Sonra sağ eliyle su alıp ayaklarına serperek yıkadı.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia zayıftır.

 

 

 

1184. Muaz b. Cebel'in naklettiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (azalarını) birer kere, ikişer kere ve üçer kere yıkayarak abdest alırdı, bunların hepsini yapardı.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Muhammed b. Said el-Maslub zayıftır.

 

 

 

1185. Ebu Kahil bildiriyor: Abdest aldığı bir sırada Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) rastladım. "Ya Resulallah! Allah bize senin vasıtanla pek çok hayır nasip etti" dedim. Sonra ellerini yıkadı. Sonra üç kere ağzına su alıp çalkaladı. Sonra üç kere burnuna su çekip temizledi. Sonra üç kere yüzünü yıkadı. Sonra üç kere kollarını yıkadı. Sonra başını mesh etti. Belli bir vakit sınırlaması yapmadı. Sonra ayaklarını yıkadı. Belli bir vakit sınırlaması yapmadı. Sonra: "Ey Ebu Kahil! Abdesti yerli yerince al. Abdest suyundan artanını ailene bırak. Aileni susuz bırakma ve hizmetçine meşakkat verme" buyurdu.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Heysem b. Cemmaz metruktur.

 

 

 

1186. Ebu Eyyub bildiriyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken üç kere burnuna su çekip temizlerdi. Ağzına su alıp çalkalardı. İki parmağını ağzına sokardı. Yüzünü yıkarken avucunu kulak önlerine kadar götürürdü. Başına mesh verirken, iki parmağıyla (kulak) arkasını ve başıyla beraber kulaklarını mesh ederdi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Hadisi asıl nüshada bu şekilde buldum. Senedinde yer alan Vasıl b. es-Saib ise metruktur.

 

 

 

1187. Abbad b. Temim babasından şöyle nakletmiştir: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken gördüm. Abdeste başlayıp yüzünü ve kollarını yıkadı. Sonra ağzına su alıp çalkaladı. Sonra burnuna su çekip çalkaladı. Sonra başını me sh etti.

 

*Bunu Taberani rivayet etmiş olup senedinde yer alan ibn Lehia zayıftır.

 

 

 

1188. Aynı zatın el-Mu'cemu'l-kebir'de de şöyle bir rivayeti geçmiştir:

Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken gördüm. Suyla sakalını ve ayaklarını mesh etti.

 

*Rivayetin ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

1189. Nimran b. Cariye'nin babası kanalıyla rivayet ettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Baş için yeni su alınız" buyurmuştur.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebır'd rivayet etmiş olup senedinde yer alan Dehsem b. Karran'ı bir grup alim zayıf görürken ibn Hibban onu güvenilir raviler arasında zikretmiştir)

 

 

 

1190. Hasan b. Ali'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken suyu artırırdı ki, secde yerine akıtabilsin.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir.

 

 

 

1191. Hüseyin b. Ali'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alıyordu. Sonra secde mahallini suyla yıkadı. Hatta suyu secde yeri üzerine akıttı.

 

*Hadisi Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedi hasendir.

 

 

 

1192. Abbad b. Temımı babasından şöyle nakletmiştir: Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) abdest alırken ve suyla ayaklarına mesh verirken gördüm.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup Taberani'nin hocası hariç, ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

1193. Abdullah b. Bedr bildiriyor: Kurlan (ayaklara) mesh emrını getirdi. Fakat Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bize yıkamayı emretti ve biz de yıkadık.

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmıştır. Abdullah b. Bedr tabiidir.

Senetteki sahabi benim metnimden düştü mü, yoksa aslında böyle miydi, bilmiyorum. Ayrıca senette ismi geçen Muhammed b. Cabir de zayıftır.

 

 

 

1194. Rivayete göre İbn Mes'ud "ve topuklara kadar ayaklarınızı (yıkayın)" ayetiyle[Maide, 6] ilgili kendi görüşünü ayaklarının yıkanması gerektiği yönünde değiştirmiştir.

 

*Bunu Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup Katade, ibn Mes'ud'dan hadis işitmemiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kulaklara Dair