MECMAU

ZEVAİD

Kur'an ve Sünnet'e Tabi Olmak

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Iyilik ve Kötülük

 

815. Resulullah'ın (Sallallahu aleyhi ve Sellem) sahabisi Vabısa b. Ma'bed anlatmaktadır: İyilik ve kötürüğü sormak amacıyla Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gittim.

Bana: "İyilik ve kötülüğü sormak için mi geldin?" diye sordu.

Ben de: "Seni hakikatle gönderene yemin ederim ki, sana bundan başkasını sormak için gelmedim" deyince: "İyilik, kalbinin yattığı şeydir. İsterse insanlar aksine fetva versinler" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Bezzar rivayet etmiştir. Rivayeti Ebu Abdullah elSülemı -Bezzar'ın rivayetinde es-Esedı nisbesiyle geçmiştir- Vabısa'dan, kendisinden de Muaviye b. Salih rivayet etmiştir. Ancak bu zatın biyografisini yazana rastlamadım.

 

 

 

816. Ebu Abdüsselam, Eyyub b. Abdullah b. Mikrez'den: Vabısa b. Ma'bed el-Esedi'yi gördüm. Şöyle anlattı: Hiçbir iyilik ve kötülük bırakmayıp, hepsini kendisine sormak üzere Hz. Peygamber'in (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yanına gittim. Yanına vardığımda etrafında bir grup Müslüman toplanmış, ona soru soruyorlardı. Saflarını yararak ilerlemeye başladım. Hemen "Resulullah'tan (Sallallahu aleyhi ve Sellem) uzak dur, ey Vabısa!" dediler. Ben de: "Bırakın da ona yakın olayım. çünkü o kendisine yakın olmak istediğim en sevdiğim insandır" dedim. Bunun üzerine Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Vabısa'yı bırakın!" dedi. Sonra iki üç kez: "Yaklaş Vabısa!" buyurdu.

Ben de yaklaşarak gidip önüne oturdum. "Ben mi sana anlatayım, yoksa sen mi bana soracaksın?" buyurdu. Ben: "Hayır. Bilakis sen bana anlat" deyince "Sen bana iyilik ve kötülüğü / günahı sormak için geldin, öyle değil mi?" dedi. Ben de: "Evet. Öyle" dedim. Bunun üzerine üç parmağıyla göğsümün üzerine vurarak: "Ey Vabısa! Sen kalbine danış. Kalbine danış. bunu üç kere tekrarladı-. İyilik kalbinin yattığı şeydir. Kötülük / günah ise kalbini tırmalayan ve sende tereddÜt uyandıran şeydir. İsterse insanlar sana oluruna fetva versinler" buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel ve Ebu Ya'la rivayet etmiş olup senedinde yer alan Eyyub b. Abdullah b. Mikrez hakkında ibn Adı: "Hadisine mütabaat yapılmaz" derken ibn Hibban onu güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

817. Ebu Sa'lebe el-Huşeni anlatmaktadır: "Dedim ki, ya Resulallah! Bana, helal ve haram olan şeyleri anlat." Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bakışını odakladı ve derin derin düşündükten sonra. "İyilik nefsinin huzur bulduğu ve kalbinin yattığı şeydir. GÜnah ise nefsinin huzur bulmadığı ve kalbinin yatmadığı şeydir, isterse müftüler sana aksine fetva versinler" buyurdu.

 

*Ahmed b. Hanbel ve Taberani'nin rivayet ettikleri bu hadisin Sahih-i Buhari'de de baş kısmı geçmiştir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

818. Ebu Umame bildiriyor: Bir adam Hz. Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) günahın ne olduğunu sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Eğer bir şey kalbine huzursuzluk veriyorsa, onu bırak!" buyurdu. Aynı adam: "İman nedir?" diye sordu. "Eğer yaptığın kötühik seni ÜzÜyorl iyilik sevindiriyorsa, sen mumınsın demektir'' buyurdu.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

819. Abdullah -İbn Mes'ud- "Günahı kalpler üzerinde hükümran olur. Bir şey senin kalbini tırmalıyorsa onu bıraklı demiştir.

Diğer bir varyant: "göğüsler üzerinde hükümrandır'', bir diğer varyant ise "Her bakışta mutlaka şeytanın bir umudu vardır; zira günahı kalpler üzerinde hükümrandır'' şeklindedir.

 

*Hepsini farklı senetlerle Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Haramı Helal, Helalı Haram Kılmak veya Sünneti Terk Etmek