MECMAU

ZEVAİD

İLİM

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Hayırlı Bir Çığır Açanlar veya Doğru Yola Davet Edenler

 

767. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Hangi kişinin dili bir hak söz söyler de kendisinden sonra onunla amel edilirse, mutlaka kıyamet gÜnÜne kadar ona bunun sevabı yazılmaya devam eder. Sonra kıyamet gÜnÜ Allah onun sevabın! eksiksiz olarak verir" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Ubeydullah b.

Abdullah b. Mevhib hakkında imam Ahmed "tanınmamaktadır" demiştir.

Ben derim ki: Ayrıca ibn Mevhib'in hocası Malik b. Muhammed b. Harise el-Ensari'nin biyografisini zikredene de rastlamadım.

 

 

 

768. Ebu Umame demiştir ki: Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Şu dört sınıf insanın öldÜkten sonra da ecirleri devam eder: Allah yolunda cihat ederken vefat eden kimse, bir ilim öğreten kimse ki, onunla amel edildiği sÜrece sevap kazanmaya devam eder, bir ayniyi (malı) umumun faydasına bağışlayan ki, onun faydası sÜrdÜkçe sevabı da devam eder. Bir de geride kendisine dua edecek salih bir oğul bırakan kimse. "

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel, el-Mu'cemu'l-kebir ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani ve Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ibn Lehi"a ve ismi zikredilmeyen bir ravi vardır.

 

 

 

769. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Yedi çeşit hayır vardır ki, bunların sevabı kula öldÜkten sonra o kabrindeyken de yazılmaya devam eder: Bir ilim öğreten, bir nehir açan, bir kuyu kazan, bir hurma ağacı diken, bir mescid yapan, bir Mushaf miras bırakan ya da ölÜmÜnden sonra kendisi için mağfiret dileyecek bir çocuk bırakan kimse"

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Muhammed b. Ubeydullah el-Arzemı zayıftır.

 

 

 

770. Huzeyfe anlatmaktadır: Resülullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) döneminde bir adam dilendi, halk bir şey vermedi. Sonra bir adam çıkıp ona bir şey verince, halk da vermeye başladı. Bunun üzerine Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kim hayırlı bir çığır açar da onun açtığı çığır ör! haline gelirse, o hem kendi ecrini, hem de kendisine uyanların ecirlerinden ecir kazanır. Üstelik bu, diğerlerinin ecirlerinden bir şey eksiltmez. Kim de kötü bir çığır açar da, onun açtığı çığır adet haline getirilirse, hem kendi gÜnahını, hem de kendisine uyanların gÜnahlarından gÜnah kazanır. ÜsteZik bu, diğerlerinin gÜnahlarından bir şey eksiltmez. "

 

*Hadisi Ahmed b. HanbeL, Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup Ebu Ubeyde b. Huzeyfe hariç, ravileri Salı'ilı'in ravileridir. Ebu Ubeyde'yi de ibn Hibban güvenilir kabul etmiştir.

 

 

 

771. Ebü Cuhayfe anlatmaktadır: Allah Resülü'ne (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdü Kays heyeti çizgili yün aba giymiş olarak geldi. Darlık yaşadıkları anlaşılıyordu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) onlarda gördüğü manzaraya üzüldü. Hemen evine girip çıkarak sadaka vermeyi emretti, halkı buna teşvik etti. Sonra şöyle buyurdu: "Herkes sahip olduğu bir ölçek buğdayından sadaka versin, bir ölçek hurmasından sadaka versin" Bunun üzerine bir adam bir bohça alıp getirdi ve yere koydu. Sonra onu insanlar takip etti. Derken bir miktar yiyecek ve giyecek toplandı. Bunu gören Allah Resulü'nün (Sallallahu aleyhi ve Sellem) yüzü parıldadı, hatta yaldızla kaplanmış gibi oldu. Sonra şöyle buyurdu:

"Kim güzel bir çığır açar da kendisinden sonra ona göre amel edilirse, hem kendi sevabını, hem de onunla amel edenlerin sevabını kazanır. Üstelik bu, diğerlerinin sevabından bir şey eksiltmez. Kim de kötü bir çığır açar da kendisinden sonra onunla amel edilirse, hem kendi günahını, hem de onunla amel edenlerin günahını yüklenir. Üstelik bu, diğerlerinin günahlarından bir şey eksiltmez."

 

*Ben derim ki ibn Mace hadisin bir kısmını rivayet etmiştir.

Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Gassan b. er-Rabi'yi ibn Hibban güvenilir kabul ederken Darekutni ve başkaları zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

772. Vasile b. el-Eska'nın naklettiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Kim gÜzel bir adet başlatırsa, o adet terk edilinceye kadar hem hayatında, hem de öldÜkten sonra onun sevabını kazanır. Kim de kötÜ bir adet başlatırsa, o adet bırakılıncaya kadar vebali onun Üzerine olur. Kim Allah yolunda cihat ederken / nöbet tutarken ölürse, kıyamet günü diriltileceği ana kadar (Allah yolunda) cihat edenin / nöbet tutanın amelinin sevabını kazanır."

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kabul edilmişlerdir.

 

 

 

773. İbn Ömer'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim bir hidayete çağırır da çağrısı kabul edilirse, kendisine tabi olanların sevabı gibi sevap kazanır. Üstelik bu, diğerlerinin sevabından bir şey eksiltmez. Kim de bir dalalete çağırırsa, kendine uyanların günahı gibi gÜnah kazanır. Üstelik bu, diğerlerinin gÜnahlarından bir şey eksiltmez. ''

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ubeydullah b. Temmam'ı Buharı ve bir grup alim zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

774. Abdullah b. Amr der ki: "Şüphesiz ki Hz. Adem'in kardeşini öldüren oğlu, cehennemliklerin yarısının azabına ortak olur.''

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir. Ancak Bezzar'ın Affan'dan rivayette bulunan hocası Abdullah b. ishak el-Attar'ın biyografisini yazana rastlamadım.

 

 

 

775. Eski bir şeyh olan Bişr b. Ubeyd(ullah), anlatmaktadır: Tavus'la birlikte Makam'da idik. Bir gürültü işittik. "Bu nedir?'' diye sordu. (Biri) "Bunlar İbn Hişam'ın bir nedenle yakalayıp prangaya vurduğu bir gruptur" dedi. Sonra Tavus'un İbn Abbas'dan naklen şöyle dediğini işittim:

Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): ''Kim, bu Ümmet arasında bir bidat çıkarırsa, ölmeden önce mutlaka o bidat kendisini yakalar'' buyurdu. Bişr b. Ubeydullah demiştir ki: Ben, İbn Hişam'ın görevinden azledildiği ana tanık oldum ve Velid b. Abdülmelik'in memurları gelip ona pranga vurmuşlardı.

 

*Hadisi Taberani. el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Bişr b.

Ubeydullah hakkında ibn Hibban: "Hadisi münkerdir" demiştir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ilmi Ezberlemek