MECMAU

ZEVAİD

İMAN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

Büyük Günahlar

 

379. Cabir'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "BÜyÜk gÜnahlardan uzak durun; doğru yaşayın ve müjdeleyici olun" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde ibn Lehia geçmiştir.

 

 

 

380. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kim aziz ve celil olan Allah'ın huzurıma O'na hiçbir şeyi ortak koşmadan, malının zelditını, sevabım umarak gönÜL rızasıyla vermiş olarak, dinleyip itaat etmiş olarak çıkarsa, onun için cennet vardır. -ya da o kimse cennete girer- Şu beş gÜnahın kefareti yoktur: Allah'a ortak koşmak, haksız yere bir cana kıymak, bir mÜmine iftira atmak, seferberlikten kaçmak, haksız yolla bir malı elde etmek için yalan yere yemin etmek."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiştir. Fakat senedinde yer alan Bakıyye müdellistir olup hadisi "an-an" sıygasıyla nakletmiştir.

 

 

 

381. İbn Abbas'ın naklettiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Allah'tan başkası adına hayvan kesene Allah lanet etsin. Yeryüzünün sınırlarmı değiştirene Allah lanet etsin. Kör olan kimseyi doğru yolundan döndÜrene Allah lanet etsin. Anne babasına sövene Allah lanet etsin. Kendi efendilerinden başkasını efendi edinene Allah lanet etsin."

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup ravileri Sahih'in ravileridir.

 

 

 

382. Ebu Hureyre'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "BÜyÜk gÜnahların başı Allah'a şirk koşmaktır. Sonra sırasıyla haksız yere bir cana kıymak, faiz yemek, yetinı malı yemek, seferberlikten (cepheden) kaçmak, iffetli kadınlara zina iftirasında bulunmak, hicretten sonra tekrar bedeviliğe (çöle) dönmek gelir."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ömer b. Ebi Seleme'yi Şu'be ve başkaları zayıf görürken Ebu Hatim, ibn Hibban ve daha başkaları güvenilir kabul etmişlerdir.

 

 

 

383. Ebu'd-Derda'nın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Size bÜyÜk gÜnahların en bÜyÜklerini bildireyim mi? Allah'a ortak koşmak, anne babaya saygısızlık etmek" -Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) tamamen elbisesine bürünmüştü ve elbisesini çözüp dilinin ucundan tutarak- "Dikkat edin. (Bir de) Yalancı şahitlik" buyurdu. Ebu'd-Derda da, Hasan(ı Basri) de bunu rivayet esnasında dilinin ucunu tutmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde geçen Ömer b. el-Müsavir hadisi münker biridir.

 

 

 

384. İmran b. Husayn'ın bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Zina eden, hırsızlık yapan ve içki içen kimse hakkında ne dersiniz?" diye sordu.

"Allah ve Resülü daha iyi bilir" dediler. Bunun üzerine şöyle buyurdu: "Bunlar çirkin davranışlardır ve bunlar için ceza konulmuştur. Ben size bÜyÜk gÜnahların en bÜyÜklerini haber vereyim mi? Allah'a ortak koşmaktır." Sonra şu ayeti okudu: ''Kim Allah'a ortak koşarsa, büyük bir günah (ile) iftira etmiş olur''[Nisa, 48] "Anne babaya saygısızlık etmek." Sonra şu ayeti okudu: ‘‘Bu yüzden) Önce bana, sonra da ana babana şükret diye tavsiyede bulunmuşuzdur''[Lokman, 14]. Sonra yaslanmış otururken, doğruldu ve: "Dikkat edin! Yalan şahitlit yapmak" buyurdu.

İbn Abbas demiştir ki: Allah'ın yasakladığı her şey büyük günahtır.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir. Ancak Hasan müdellis olup hadisi an-an sıygasıyla rivayet etmiştir.

 

 

 

385. Sehl b. Ebi Hamse, babasından şu sözünü rivayet etmiştir: Hz. Peygamber'i (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittim. "Yedi bÜyÜk gÜnahtan sakının!" buyurdu. Sonra insanlar sustu, kimse bir laf etmedi. Bunun üzerine Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

"Onların ne olduğunu bana sormayacak mısınız!? Allah'a ortak koşmak, cana kıymak, seferberlikte (cepheden) kaçmak, yetim malı yemek, faiz yemek, iffetli kadına iftira atmak, hicretten sonra bedevileşmek"

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde ibn Lehia yer almıştır.

 

 

 

386. Abdullah b. Amr anlatmaktadır: Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir gün minbere çıktı ve: "Yemin ederim ki, yemin ederim ki" dedikten sonra indi. Sonra: "Sevinin, sevinin! Kim beş vakit namazı kılar, yedi bÜyÜk gÜnahlardan sakınırsa, cennetin kapılarından dilediğinden içeri girer" buyurdu.

Muttalib der ki: Bir adam Abdullah b. Amr'a: "Sen, Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bunları zikrederken işittin mi?'' diye sordu. O da:

"Evet. Anne babaya saygısızlık etmek, Allah'a ortak koşmak, cana kıymak, iffetli kadınlara iftira atmak, yetim malı yemek, seferberlikten kaçmak ve faiz yemek" dedi.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Müslim b. el-Velid b. Abbas'ı zikredene rastlamadım.

 

 

 

387. Sevban'ın bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Şu Üç şey varsa amelin bir faydası olmaz: Allah'a şirk koşmak, anne babaya saygısızlık etmek ve seferberlikten kaçmak" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan Yezıd b. Rabia oldukça zayıf biridir.

 

 

 

388. Seleme b. Kays'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Asıl bÜyÜk gÜnahlar dörttÜr -Ki ben bunlar hakkında onları Allah Resulü'nden (Sallallahu aleyhi ve Sellem) işittiğim gündekinden daha cimri değilim- Dikkat ediniz. Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmayın. Allah'ın haksız yere öldÜrÜlmesini haram kıldığı cana kıymayın., Zina etmeyin. Hırsızlık yapmayın."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

389. İbn Abbas'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Üç şey vardır ki, Allah onlardan hiç birine bulaşmayanlardan dilediği kimselerin diğer gÜnahlarını da bağışlar. Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmadan ölen, bÜyÜcÜlerin peşinden giden büyücü / sihirbaz olmayan ve bir de kardeşine kin beslemeyen kimse. "

 

*Hadisi Taberan!, el-Mu'cemu'l-kebır ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde Leys b. Ebi Süleym geçmiştir.

 

 

 

390. Ebu Said el-Hudri'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "BÜyÜk gÜnahlar yedi tanedir: Allah'a ortak koşmak, Allah'ın haksız olarak öldÜrÜlmesini haram kıldığı cana kıymak, iffetli kadına zina iftirasında bulunmak, seferberlikten (cepheden) kaçmak, faiz yemek, yetim malı yemek ve hicretten sonra bedeviliğe geri dönmek. "

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ebu Bilal el-Eş'ari zayıftır.

 

 

 

391. İbn Abbas'ın naklettiğine göre bir adam: "Ey Allah'ın Resulü! Büyük günahlar nelerdir?" diye sordu. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Allah'a şirk koşmak, Allah'ın rahmetinden umut kesmek ve Allah'ın rahmetinden umut kesmek" buyurdu.

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-evsat'ta Taberani rivayet etmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

392. İbn Mes'ud demiştir ki: "Büyük günahlar şunlardır: Allah'a ortak koşmak, Allah'ın azabından emin olmak, Allah'ın rahmetinden umut kesmek, Allah'ın rahmetinden umut kesmek."

 

*Hadisin diğer bir varyantında: "Büyük günahların en büyükleri" ifadesi geçmiş olup senedi sahihtir.

 

 

 

393. Abdullah b. Amr'ın bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ashabına şöyle buyurmuştur: "Allah'a hiçbir şeyi ortak koşmamanız, Allah'ın haksız olarak öldÜrÜlmesini haram kıldığı cana kıymamanız, zina etmemeniz, hırsızlık yapmamanız ve sarhoşluk verici içecek içmemeniz şartıyla sizinle biatleşiyorum. Kim bunlardan birini işler de kendisine had uygulanırsa bu, onun kefareti olur. Kimin gÜnahını Allah gizlerse, onun hesabı aziz ve celil olan Allah'a kalmıştır. Kim de bunlardan hiçbirini yapmazsa, Allah adına ona cenneti garanti ederim."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup ravileri güvenilir olarak değerlendirilmiştir. Ancak hadis Amr b. Şuayb'ın babasından, onun da dedesinden naklen yaptığı bir rivayettir.

 

 

 

394. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şu kimselerin ateşi söndÜrÜlmez, durumu dÜzeltilmez, azabı hafifletilmez:

Aziz ve celil olan Allah'a ortak koşan, suçsuz bir adamı sultana teslim edip öldÜrten, bir de anne babasına saygısızlık eden kimse."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde geçen Ala b.

Sinan'ı Ahmed b. Hanbel zayıf görmüştür.

 

 

 

395. Abdullah b. Üneys el-Cüheni'nin naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "BÜyÜk gÜnahların en bÜyÜkleri, Allah'a şirk koşmak ve ğamus yemini etmektirl" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup tamamı Yemin ve Adak bölümünde gelecektir. Ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

396. Muaz b. Cebel anlatmaktadır: Resulullah'a (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir adam gelerek: "Ey Allah'ın Resulü! Bana öyle bir amel öğret ki, onu yaptığım zaman cennete gireyim" dedi. Allah Resulü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de şöyle buyurdu:

"İşkenceye tfibi tutulsan da, yakılsan da Allah'a hiçbir şeyi ortak koşma!

Malını elinden alsalar da, seni sana ait olan her şeyden mahrum etseler de anne babana saygılı ol! Bile bile namazı terk etme! Zira kim bile bile namazı terk ederse, Allah'ın taahhüdünü kaybeder. İçki içme! Zira içki her kötülüğün anahtarıdır. Hiç bir iş konusunda, onu kendine ait görsen bile, ehliyle tartışma! Kazancından aile fertlerine infakta bulun! Ama onlardan sopanı da eksik etme. Allah için onları korkut."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde yer alan Amr b. Vakıd'ı, Buharı ve bir grup bilgin zayıf görürken Sevrı saduk olduğunu söylemiştir.

 

 

 

397. Bureyde'nin bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Büyük günahların en büyükleri, Allah'a şirk koşmak, anne babaya saygısızlık (isyan) etmek, suyun fazlasını (komşudan) esirgemek ve damızlık erkek hayvanı menetmek" buyurmuştur.

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde ismi geçen Salih b. Hayyan zayıftır.

Kimse onu güvenilir görmemiştir.

 

 

 

398. Fadale b. Ubeyd'in naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Şu üç sınıf insana (günahı) sorulmaz: Topluluktan ayrılan, devlet başkanına isyan edip isyancı olarak ölen kimse. Efendisini terk edip, bu haldeyken ölen cariye ya da köle. Kocası yanında bulunmayan ve kocası dünyalık geçimini temin ettiği halde onun evden ayrılmasından sonra açılıp saçılan kadın.

Şu üç sınıfkimseye günahları sorulmaz: Allah'ın ridası konusunda O'nunla mücadele eden kimse ki, Allah'ın ridası kibir; dIrı da izzet'tir. Allah'ın işi / emri konusunda kuşku duyan ve bir de Allah'ın rahmetinden umut kesen kimse."

 

*Hadisi Bezzar ve el-Mu'cemu'l-kebir'de Taberani iki ayrı hadis şeklinde nakletmiş olup ravileri güvenilir kimselerdir.

 

 

 

399. Muaz b. Cebel'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Kadın, Allah'ın yasaklarından herhangi birini çiğnediği sürece melekler ya da Allah, melekleri, rahmet bekçileri / melekleri ve azap bekçileri / melekleri ona lanet eder."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde Ubeydullah b. Selman el-Eğar'ı ibn Hibban güvenilir kabul ederken Buhari, ed-Duafa'da zikretmiştir. Ebu Hatim ise hakkında: "ed-Duafa (Zayıf raviler) kitabından çıkarılabilir. Çünkü hiç bir münker hadisine şahit olmadım" demiştir.

 

 

 

400. Aişe'nin bildirdiğine göre Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Pislik yiyicileri helak olmuştur" buyurmuştur.

 

*Hadisi Taberanl, el-Mu'cemu'l-evsat'ta rivayet etmiş olup senedinde geçen Abdullah b. Said el-Makburı oldukça zayıftır.

 

 

 

401. Ebu Said -el-Hudri- demiştir ki: "Sizler öyle işler yapıyorsunuz ki onlar sizin gözünüzde kıldan daha incedir. Oysa ki bizler onları Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında helak edici davranışlardan sayardık."

 

*Hadisi Ahmed ve Bezzar rivayet etmiş olup senedinde yer alan Abbad b. Raşid'i ibn Main ve başkaları güvenilir görürken Ebu Davud ve başkaları zayıf saymışlardır.

Ben derim ki: inşallah Tövbe bölümünde hadisin başka varyantları gelecektir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Ehl-i Kıbleden Hiç Kimse Günah Sebebiyle Tekfir Edilemez