MECMAU

ZEVAİD

İMAN

 

ANA SAYFA      Kur’an      Hadis      Sözlük      Biyografi

 

İman-ı Kamil

 

184. Ammar b. Yasir şöyle demiştir: "Üç haslet vardır ki, bunları kendinde toplayan kimse iman hasletlerini bünyesinde toplamış olur." Arkadaşlarından biri: "Ey Ebu'lYakazan! Allah Resulü'nü (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ''Bunları kim kendinde toplarsa, imanın hasletlerini toplamış olur'' buyururken işittiğini ileri sürdüğün bu hasletler nelerdir?" diye sordu. Şöyle cevap verdi: O'nu (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: "Mal azlığında infakta bulunmak, kendine insaf etmen ve bir de herkese selam vermektir."

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup senedinde yer alan el-Kasım Ebu Abdurrahman zayıftır.

 

 

 

185. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Üç şey vardır ki, bunlar kimde bulunursa, o kimse sevabı hak eder ve imanı kemale erer: Kişinin, insanlarla ilişkilerinde bağlı kaldığı bir ahlak, kendisini Allah'ın haramlarından alıkoyan bir takva ve bir de kendini cahilin cehaletinden uzaklaştıran bir hilim."

 

*Hadisi Bezzar rivayet etmiş olup senedinde yer alan Abdullah b. Süleyman hakkında "Mutabaat yapılmayan hadisler rivayet etmiştir" demiştir.

 

 

 

186. Enes b. Malik'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bir kulun kalbi istikamet Üzere olmadıkça imanı istikamet Üzere olmaz. Dili istikamet Üzere olmadıkça da kalbi istilkamet üzere olmaz. Komşusu kötÜlüğünden emin olmadıkça kişi cennete giremez" buyurmuştur.

 

*Hadisi Ahmed b. Hanbel rivayet etmiş olup senedinde yer alan Ali b. Mes'ade'yi Yahya b. Main ve başkaları güvenilir kabul ederlerken, Nesai ve başkaları zayıf görmüşlerdir.

 

 

 

187. Abdullah'ın -yani, İbn Mes'ud'un- bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Emanet duygusu bulunmayanın imanı da olmaz. SözÜnde durmayanın dini de olmaz. Muhammed'in nefsi kudret elinde bulunana yemin ederim ki, bir kulun dili istikamet üzere olmadıkça dini de istiletimet Üzere olmaz. Kalbi istikamet üzere olmadıkça dili de istiktimet üzere olmaz. Komşusu kötülüklerinden (bevaikinden) emin olmadığı kimse cennete giremez. "

 

"Ey Allah'ın Resulü! Bevaik / kötülükleri nelerdir?" diye sorulunca da şöyle buyurdu:

"Aldatması ve zulmetmesidir. Hangi adam, haram bir mal elde eder de ondan infakta bulunursa, onun bereketi olmaz. Ondan tasadduk etse, kabul olunmaz. Geride kalanı ise onun cehennem azığı olur. Zira pislik pisliğe derman olmaz. Fakat asıl temiz olan, (kötülükleri) paklar (günahlara kefaret olur)."

 

*Bunu Taberani el-Mu'cemu'l-kebir'de rivayet etmiştir. Hadis Husayn b. Mez'ur'un Kurayş et-Temimi'den nakli olup, ikisini de zikredene rastlamadım.

 

 

 

188. Alkame'nin bildirdiğine göre Abdullah (b. Mes'ud): "Sabır imanın yarısıdır. Yakin ise ta kendisidir" demiştir.

 

*Hadisi Taberani, el-Mu'cemu'l-kebır'de rivayet etmiş olup ravileri Sahıh'in ravileridir.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

İman'ın Hakikati ve Kemali