METALİBU’L-ALİYE

İBN HACER el-Askalani

NAFİLE NAMAZ

 

11- Vitir Namazı

 

565. Esed oğullarından bir adam demiştir ki: Nafile kılan namazını kıldığında Hz. Ali yanımıza çıkageldi ve dedi ki: "Sizin Peygamber'iniz vitir namazını emretti ve onun için bu vakti belirledi. Ezanı oku ey İbnü'n-Nebbah!

 

Tahric bilgisi: (Ebu Davud et-Tayalisi)

 

 

 

566. İbrahim b. Ubeyd b. Rifa'a demiştir ki: Mekke'de Cabir b. Abdullah'ın yanına girdim. Onu namaz kılarken buldum.....ilh. Hadisin devamında demiştir ki: "Ben Resulullah'ı (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyururken işittim: Bir kimse cemaatle yatsı namazını kıldıktan sonra. içinden geldiği gibi (nafile) namaz kılar da sonra uyumadan önce vitir kılarsa, mutlaka o gece Kadir gecesine rastlamış gibi sevap kazanır

 

Tahric bilgisi: (Abd b. Humeyd)

 

 

 

567. Muaviye b. Kurre şöyle nakletmiştir: Peygamber'e (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bir zat gelerek: "Ya Resulallah! Ben vitri kılmadan sabahladım" dedi. O da (üç kez): "Vitir ancak gece kılınır" buyurdu. Sonra "Hadi git, şimdi vitri kıl" buyurdu.

 

Tahric bilgisi: (İbn Ebi Ömer)

 

 

 

568. İbrahim (en-Nehai)'nin bildirdiğine göre Ömer b. el-Hattab; "Akıllılar gecenin başında, güçlüler ise gecenin sonunda vitir kılarlar" demiştir.

 

Tahric bilgisi: (Müsedded)

 

 

 

569. Enes'in bildirdiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Bana vitir ve kuşluk namazı emredildi, ama farz kılınmadı." buyurmuştur.

 

Tahric bilgisi: (Ahmed b. Meni). Hadiste zayıflık vardır.

 

 

 

570. Ümmü Abdullah'ın bildirdiğine göre o, Hz. Aişe'yi makamın (Makam-ı İbrahim'in) arkasında namaz kılarken görmüş. İbrahim suresini okuyarak bir rekat vitir kılmış.

 

Tahric bilgisi: (Müsedded)

 

 

 

571. Aynı senetle yine Ümmü Abdullah, Hz. Aişe'yi şöyle söylerken işitmiş: "Çağrıyı / ezanı işittiğinde bir rekat vitir kıl!"

 

Tahric bilgisi: (Müsedded)

 

 

 

572. İmran b. Husayn'ın naklettiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç rekat vitir kılar, birinci rekatta Sebbih (A'la), ikincisinde Kul ya eyyühel-kafirun (Kafirun), üçüncüsünde de Kul huvallahu ehad (İhlas) suresini okurdu.

 

Tahric bilgisi: (el-Haris)  Nesai bir başka tarikten Sebbih (A'la) süresiyle yetinerek kısa olarak nakletmiştir.

 

 

 

573. Abdullah (b. Mes'ud)'dan nakledildiğine göre Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) (vitir namazının) birinci rekatında Sebbihi'sme Rabbike'l-a'la (A'la), ikincisinde Kul ya eyyuhel-kafirun (Kafirun), üçüncüsünde ise Kul huvallahu ehad (İhlas) suresini okurdu.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Ya'la)

 

 

 

574. Hakem demiştir ki: Miksem'e: "Ben üç rekat vitir kılıp sonra namaza gidiyorum" dedim. "Vitir ancak beş ya da yedi rekat kılınır dedi. Sonra Mücahid'le Yahya b. Cezzar'a rastladım. Bunu onlara söyledim. "Kendisine bunu kimden naklettiğini sor!" dediler. (Sorduğumda) "Güvenilir birinden, o da güvenilir kişiden, o da Aişe ve Meymune'den, onlar da Hz. Peygamber'den (Sallallahu aleyhi ve Sellem) naklen" cevabını verdi.

 

Tahric bilgisi: (el-Haris)

 

 

 

575. Bize Muhammed b. Ca'fer haber verdi. Dedi ki: Bize Şu'be bu ravi zinciri ile benzerini bildirdi. Ancak Mücahid ile Yahya'ya rastladığından söz etmedi.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

12- Kuşluk / Duha Namazı