METALİBU’L-ALİYE

İBN HACER el-Askalani

KURBAN VE AKİKA

 

Kurban

 

2238. Kerz b. Ebi Kesir naklediyor: Yahya b. Ya'mer Horasan'da iken şöyle fetva verirdi: "Kişi kurban satın aldığı ve onu kurban etmeye niyetlendiği zaman, Zilhicce ayına girdiği an onu kurban edinceye kadar kurbanının kılını / yününü ve tırnaklarını kesemez." Katade der ki: Bu fetvayı Said b. el-Müseyyib'e zikrettim: "Evet öyledir" dedi. Ben: "Neye binaen bunu söylüyorsun?" diye sorunca: "Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabına binaen" dedi.

 

Tahric bilgisi: Derim ki: Hadisi İmam Müslim, daha başka iki tarikten Said b. el-Müseyyib'den, o da Ümmü Seleme'den rivayet etmiştir. (Müsedded)

 

 

 

2239. el-Mu'temir b. Süleyman naklediyor: Babamın şöyle dediğini işittim: İbn Sirin, Zilhicce ayı girdiğinde kişinin, kurbanın yününü / kılını almasını (kesmesi, koparmasını) mekruh sayardı. Hatta çocukların, kurbanın saçlarından kılları yolmasını da hoş karşılamazdı.

 

Tahric bilgisi: (Müsedded)

 

 

 

2240. Ebu'd-Derda naklediyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e siyah karışımlı beyaz iki körpe semiz koç hediye edildi, O da onları kurban etti.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe ve Ebu Ya'la)

 

 

 

2241. Cabir b. Abdullah naklediyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e siyah karışımlı beyaz renkte, İri, boynuzlu ve iğdiş edilmiş iki koç getirildi. Birini yatırdı ve: "Bismillah vallahu ekber, Allahım, hu kurban Muhammed ve O'nun ailesi içindir" deyip kurban etti. Sonra ikincisini yatırdı ve: "Bismillah vallahu ekber, bu da Muhammed, ümmeti ve seni Allah olarak tanıyıp birleyen ve benim risaleti tebliğ ettiğime şahid olan herkes için kurbandır" deyip kurban etti.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe)

 

 

 

2242. Ubade b. Nusey naklediyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Kefenin en iyisi iki kat olanıdır. Kurbanların da en iyisi boynuzlu olan koçtur."

 

Tahric bilgisi: (İbn Ebi Ömer)

 

 

 

2243. İmran der ki: "Ailemin bin kuzusu olsa, kurbanlık için en körpe ve semizini seçer ve kurban ederim."

 

Tahric bilgisi: (Ebu Ya'la)

 

 

 

2244. Cabir, kurbanı müslüman kişiden başka kimsenin kesmesini hoş karşılamazdı.

 

Tahric bilgisi: (Ahmed b. Meni')

 

 

 

2245. Yunus, el-Hasan'dan aynı sözü rivayet etmiştir.

 

Tahric bilgisi: (Ahmed b. Meni')

 

 

 

2246. İbrahim ve Ata'dan bu hususu hoş karşılamadıkları nakledilmiştir.

 

Tahric bilgisi: (Ahmed b. Meni')

 

 

 

2247. Kabus, babasından, İbn Abbas'ın aynı şeyi dile getirdiğini rivayet etmiştir.

 

Tahric bilgisi: (Ahmed b. Meni')

 

 

 

2248. Tavus, Mücahid ve eş-Şa'bi'den bu hususu hoş karşılamadıkları nakledilmiştir.

 

Tahric bilgisi: (Ahmed b. Meni')

 

 

 

2249. Amir (eş-Şa'bi) naklediyor: İbn Ömer'e bir sığır veya devenin yedi kişi için kurban olup olamayacağını sordum. Bana: "Nasıl? Hayvanın yedi canı mı var sanki?" diye karşılık verdi. Ben dedim ki: "Kufe'de bulunan Muhammed (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabı bana böyle fetva verdiler, bana: <Olur> dediler, zira Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekir ve Ömer'in böyle buyurduğunu söylediler." Bunun üzerine ibn Ömer: "Ben bilmiyorum" dedi.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe)

 

 

 

2250. Ukbe b. Suhban der ki: İbn Ömer'e: "Bir sığır kurban eden kişi, derisini satıp tasadduk edebilir mi?" diye sordum. Bana: "Bir sakıncası yoktur" cevabını verdi.

 

Tahric bilgisi: (Müsedded)

 

 

 

2251. Cabir der ki: "Koç kurban etmeye gücün yoksa körpe bir keçi kurban edebilirsin."

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe}

 

 

 

2252. Ebu Cuhayfe der ki: Bir adam Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram namazını kılmadan önce kurbanını kesti, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ona: "Bu, kurban yerine geçmez" buyurdu. Bunun üzerine adam: "Ya Resulallah! Yanımda genç semiz bir kurbanım var! dedi. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: O sadece bir kişi için kurban olur" buyurdu.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe ve Ebu Ya'la)

 

 

 

2253. Ebu Hureyre naklediyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber otururken bir adam semiz, yaşlı bir keçi ile çıkageldi. Bir de adamın yanında zayıf ufak tefek bir koyun vardı. Adam: "İşte zayıf, ufak bir koyun ve işte semiz yaşını almış bir keçi. Keçiyi kurban edeyim mi?" diye sordu.. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) de: "Onu kurban et, zira en iyisini Allah'a ada!" buyurdu.

 

 

 

2254. Ebu Talha naklediyor: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), siyaha çalan beyaz iki koç kurban etti. Birincisini kurban ederken: "Bu, Muhammed ve ailesi için"; ikincisini kurban ederken de: "Bu, ümmetimden bana iman eden ve beni tasdik edenler içindir" buyurdu.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe ve Ebu Ya'la)

 

 

 

2255. Hz. Ali, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Fatıma'ya şöyle buyurduğunu nakletmiştir: ''Kalk ve kurbanına tanık ol, zira ondan akan her bir kan damlası senin bir günahın için mağfiret olmayacak mı? Kıyamet günü ondan akan kan ve ondan çıkan etin yetmiş katı senin terazine konmayacak mı?" Ebu Said el-Hudri: "Bu husus sadece Muhammed ailesi için midir? -ki kendilerine özel yapılan her türlü hayra layıktırlar- yoksa hem Muhammed ailesi, hem de bütün insanlar için mi geçerlidir?" diye sorunca: "Tam aksine hem Muhammed ailesi, hem de bütün insanlar için geçerlidir" cevabını verdi.

 

Tahric bilgisi: (Ahmed b. Meni' ve Abd b. Humeyd)

 

 

 

2256. Medine halkının müezzini İbrahim, babasından naklediyor: Ebu Hureyre'yi namazgahta görmüştüm. İki adama: "Yanınızda kurban edeceğiniz bir şey yok mu?" diye sordu. Onlar da: "Hayır yok" dediler. Onları alıp evine götürdü, koyunlarını çıkarıp kurban etti ve: "Allah, Ebu Hureyre'den ve falanca oğlu falancadan ve falancadan kabul buyursun" dedi. Sonra hayvanın ciğerini (yahut bir kısmını) aldı ve onlarla beraber pişirip yedi. Daha sonra hayvanı üçe taksim edip, ikisini o kişilere, birisini de kendi evine ayırdı.

 

 

 

2257. Ukayl b. Talha, Ebu'l-Hasib'den naklediyor: Bir adam, İbn Ömer'e kurbanların evsafını sordu. İbn Ömer şu cevabı verdi: "Gözle görülür körlüğü olanı, gözle görülür topallığı bulunanı, fark edilir mahiyette hasta ve fark edilir derecede zayıf olan kurbanı mekruh görür ve onu kurban etmem.

 

 

 

2258. eş-Şa'bi der ki: "Ebu Bekir ve Ömer, hac mevsimine tanık oldular, ancak kurban kesmediler."

 

 

 

2259. İbrahim (en-Nehai) der ki: "Hz. Ömer hac ediyor, arkasından da kurban kesmiyordu." Yine İbrahim der ki: "Ashab-ı kiram yanlarında para ve altın olduğu halde hac eder ve kurban kesmezlerdi."

 

Tahric bilgisi: (MÜsedded)

 

 

2- Akika (Kurbanı) ve Doğan Çocuğa Yapılacaklar

 

2260. Cabir, Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hasan ve Hüseyin için akika kestiğini rivayet etmiştir.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe ve Ebu Ya'la)

 

 

 

2261. Enes, Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in Hasan ve Hüseyin için iki koç akika kestiğini nakletti.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Ya'la ) Bezzar der ki: Cerir b. Hazım'a bu rivayette tabi olan kimseyi bilmiyorum.

 

 

 

2262. Aişe der ki: İbnu'z-Zübeyr'i Peygamber (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e getirdim, bir hurma çiğneyip ona yedirdi ve: "Bu, Abdullahtır, sen de Ümm-ü Abdullah (Abdullah'ın annesi) künyesini kullanacaksın" buyurdu.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Bekir b. Ebi Şeybe))

 

 

 

2263. Hüseyn (bir rivayette Hasan diye geçmiştir.) der ki: Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) buyurdu ki: "Kimin bir çocuğu doğar da sağ kulağına ezanı, sol kulağına da kameti okursa, ümmü's-sıbyan (hastalığı) ona zarar vermez."

 

Tahric bilgisi: (Ebu Ya'la)

 

 

 

2264. İbn Abbas, akika hakkında şöyle der: "Erkek çocuk için iki koç, kız için (kesilen) bir koçtur."

 

Tahric bilgisi: (Müsedded)

 

 

 

2265. Aişe der ki: (Akika) Erkek çocuk için birbirine eşit iki kuzu, kız için bir kuzudur. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Hasan ve Hüseyin için doğumlarının yedinci günü ikişer kuzu akika kesti, saçlarının traş edilmesini emretti ve şöyle buyurdu: "Allah'ın adıyla kesin ve: ''Bismillah Allahu Ekber, Allahım senden aldık, sana veriyoruz,, bu falancanın akikasıdır'' deyin," Cahiliye döneminde bir pamuk alınır, akikanın kanına batırılır, sonra da bebeğin alnına konurdu. Resulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kan yerine güzel koku sürmemizi emretti.

 

Tahric bilgisi: (Ebu Ya'la)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

1- Ceninin Kesilmesi