MÜSNED-İ

ŞAFİİ

CENAZELER VE HÜKÜMLERİ

 

Cenazeler ve Hükümleri

 

556- (1239) Cabir b. Atik radıyallahu anh'den: "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Abdullah b. Sabit'i ziyarete geldi ve onu kendinden geçmiş halde gördü. Seslendi, cevap veren olmadı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) istirca' yaptı (İnna lillahi ve inna ileyhi racilin dedi) ve şöyle buyurdu: "Sana yetişemedik ey Ebu'r-Reb'i!" Bunun üzerine kadınlar bağırarak ağladı. İbn Atik onları susturmaya çalıştı. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Bırak,onları! Yalnız rahatlayınca ağlamasınlar." o:

"Rahatlaması nedir ey Allah'ın Rasulü!" dedi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Öldüğü zamandır" buyurdu."

 

Tahric: Hasen ligayrihi. Şafii, Sunen (7773)     . 

 

 

 

557- (1233) İbn Şihab rahimehullah'tan: "Kabisa b. Zueyb, Ebu Seleme vefat ettiği zaman, Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in onun gözlerini yumduğunu anlatırdı."614

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (7310) Ebu Davud (3118)

 

 

 

558- (701/1) İbn Ebi Müleyke şöyle dedi: ''Osman b. Affan (r.a.)'ın Mekke'de bir kızı ölmüştü. Cenazesine katılmak için gittik. İbn Abbas ve İbn Ömer (r.a.) da orada idiler: Ben ikisinin arasına oturdum. Yani önce birinin yanına oturdum, sonra diğeri geldi ve yanıma oturdu. Abdullah b. Ömer radıyallahu anhuma, karşısında bulunan Amr b. Osman'a şöyle dedi: "Ağlamaktan yasaklamayacak mısın? Zira RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki ölü, yakınlarının ağlamaları sebebiyle azap görür" buyurmuştur. İbn Abbas radıyallahu anhuma dedi ki: "Ömer radıyallahu anh buna benzer bir şey derdi." Sonra İbn Abbas radıyallahu anhuma şöyle anlattı: Ömer b. El-Hattab radıyallahu anh ile Mekke'den çıktık Beyda'ya geldiğimizde bir ağacın gölgesine geçti. "Git ve şu bineklilere bak" dedi. Ben gittim ve ?aktım ki Suheyb var. Ona haber verdim. "Onu bana çağır" dedi. Suheyb'e gittim ve "Gel de müminlerin emirine katıl" dedim. Ömer radıyallahu anh yaralanınca Suheyb'in: "Vah kardeşim, vah arkadaşım" diye ağladığını işittim. Ömer radıyallahu anh dedi ki: "Ey Suheyb! Bana ağlıyor musun! Halbuki Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Ölü, yakınlarının kendisine ağlamaları sebebiyle azap görür" buyurmuştur." İbn Abbas radıyallahu anhuma dedi ki: "Ömer radıyallahu anh vefat edince bunu Aişe radıyallahu anha'ya anlattım. Dedi ki: "Allah Ömer'e rahmet etsin. Allah'a yemin olsun RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "Muhakkak ki Allah yakınlarının ağlaması sebebiyle mü'mine azap eder" dememiştir. Lakin RasUlullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurmuştur: "Muhakkak ki Allah, yakınlarının ağlaması sebebiyle kafirin azabını artırır." Aişe radıyallahu anha dedi ki: "Bu konuda size Kur'an yeter: "Kimse kimsenin günahını yüklenmez." (En'am 164) İbn Abbas radıyallahu anhuma dedi ki: ''Allah güldürür ve ağlatır'' İbn Ebi Muleyke dedi ki: ''Allah'a yemin olsun İbn Ömer radıyallahu anhuma bir şey demedi:'

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7786) 

 

 

 

559- (701) Amre dedi ki: ''Aişe radıyallahu anha'nın yanında Abdullah b. Ömer radıyallahu anhuma'nın: "Şüphesiz ölü, dirilerin ağlaması sebebiyle azap görür" dediği anlatıldı. Aişe radıyallahu anha dedi ki: "Şüphesiz o yalan söylemez, lakin hata etmiş veya unutmuş olabilir. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ancak bir Yahudi kadının kabrine uğradığında ailesinin onun üzerine ağladıklarını gördü de şöyle buyurdu: "Şüphesiz onlar buna ağlıyorlar, o ise kabrinde azap görüyor:'

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7784) Buhari (1288) 

 

 

 

560- (1204) Umm Atiyye radıyallahu anha'dan: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kızının cenazesini yıkayan kadınlara şöyle buyurdu: "Onu su ve sidr (sabun) ile üç, beş veya gerek görürseniz daha fazla yıkayın. Sonuncusunda kMur veya kMur gibi bir şey de katın."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7333) Buhari (1263) Muslim (939) 

 

 

 

561- (1204/1) Umm Atiyye el-Ensariyye radıyallahu anha dedi ki: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızının saçını ördük, alnına ve perçemlerine üç belik yaptık ve onu arka tarafına attık."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7388)

 

 

 

562- (1205/1) Ebu Cafer'den: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cenazesi üç defa yıkandı."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sunen (7337) 

 

 

 

563- (1205) Ebu Cafer'den: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cenazesi gömleği içinde yıkandı."

 

Tahric: Sahih ligayrilıi. Şafii, Sunen (7329) Ebu Davud (3141) 

 

 

 

564- (1207) İbn Ömer radıyallahu anhuma'dan: "Ömer b. el-Hattab radıyallahu anh'ın cenazesi yıkandı, kefenlendi ve üzerine namaz kılındı."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7456) 

 

 

 

565- (1208) Cabir b. Abdillah radıyallahu anhuma'dan: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud şehitleri için cenaze namazı kılmadı ve cenazeleri yıkanmadı."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7419) Buhari (1343) 

 

 

 

566- (1209) Enes radıyallahu anh'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud şehitleri için cenaze namazı kılmadı ve cenazeleri yıkanmadı."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii; Sunen (7420) el-Elbani, es-Sahiha (2097) 

 

 

 

567- (1210) İbn Ebi Suayr'dan: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Uhud şehitlerininbulunduğu yerin üzerine çıktı ve şöyle buyurdu: "Ben bunlara şahidim. Onları kanları ve yaraları ile sarın."

 

Tahric: Salıih. Beyhaki (4/11) Ahmed (5/431) 

 

 

 

568- (1215) İbn Abbas radıyallahu anhuma'dan: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraberdik. Bir adam devesinden düştü ve öldü. Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Onu su ve sidr (sabun) ile yıkayın. Elbisesiyle kefenleyin. Başını da örtmeyin."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7341)

 

 

 

Sufyan dedi ki: "İbrahim b. Ebi Harre, Said b. Cubeyr'den, o da İbn Abbas radıyallahu anhuma'dan, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in şöyle buyurduğunu ziyade etti: ."yüzünü örtün fakat başını örtmeyin. Ona koku sürmeyin. Zira o kıyamet gününde telbiye ederek diriltilecektir."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7342)

 

 

 

569- (1216) İbn Şihab dedi ki: "Osman b. Affan radıyallahu anh'den de benzeri rivayet edildi."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sunen (7347) Beyhaki (3/393) Said b. Salim zayıftır. 

 

 

 

570- (1231) Urve b. ez-Zubeyr rahimehuIlah'tan: Aişe radıyallahu anha dedi ki: "Şayet bu iş tekrar başımıza gelecek olsaydı Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i hanımlarından başka kimse yıkayamazdı."

 

Tahric: Hasen ligayrihi. Şafii, Sunen (7354) İbrahim b. Muhammed metruktur. 

 

 

 

571- (1232) Esma bt. Umeys'ten: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in kızı Fatıma radıyallahu an ha öldüğü zaman kendisini Ali radıyallahu anh'ın yıkamasını vasiyet etti. Onu Ali radıyallahu anh yıkadı:'

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (7357)

 

 

 

572- Ali radıyallahu anh'den: "Dedim ki: "Ey Allah'ın rasulü! Babam ve annem sana feda olsun. Babam öldü." Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem):

"Git onu göm" buyurdu. Ben: "O bir müşrik olarak öldü" dedim. "Git onu göm" dedi. Onu gömdüm, sonra geldim. "Git ve guslet" buyurdu."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (2131) Ahmed (1/131) Ebu navud (3214) Nesai (190) İbn Ebi Şeybe (3/95) 

 

 

 

573- (1246) İbn Abbas radıyallahu anhuma'dan: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "En hayırlı elbiselerinizden biri beyaz olanıdır. Dirileriniz onu giysin ve ölülerinizi de onunla kefenleyin."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sünen (9462) Beyhaki (3/245) 

 

 

 

574- (1206) Aişe radıyallahu anha'dan: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) üç beyaz kumaş içinde kefenlendi. Bunlar arasında gömlek ve sarık yoktu."

 

Tahric: Sahilı. Şafii, Sunen (7369) Buhari (1264, 1273) Muslim (941) 

 

 

 

575- (820/1) Ebu Hureyre radıyallahu anh'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) insanlara Necaşi'nin ölümünü öldüğü günde duyurdu, insanları namazgaha çıkardı, saf tuttular ve dört tekbirle cenaze namazını kıldırdı."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sünen (7577) Buhari (1333) 

 

 

 

... (820) Ebu Hureyre radıyallahu anh'den: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necaşi'nin öldüğü gün onun haberini insanlara duyurdu, onları namazgaha çıkardı ve dört tekbir alarak (cenaze) namazını kıldırdı."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7668) 

 

 

 

576- (821/1) Ebu Umame Sehl b. Huneyf şöyle haber verdi: "Yoksul bir kadın hastalandı ve hastalığı Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e haber verildi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) hastaları sorar ve onları ziyaret ederdi. Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem): "O öldüğÜzaman bana haber verin" buyurdu. Kadının cenazesi gece çıkarıldı ve Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i uyandırmak istemediler. Sabah olunca Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e olanları haber verdiler. Şöyle buyurdu: "Size bana haber vermenizi emretmemiş miydim?" dediler ki: "Ey Allah'ın rasulü! Seni gece vakti uyandırmak istemedik." Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) çıktı, insanlar kadının kabri başında saf tuttular ve cenaze namazında dört tekbir getirdi."

 

Tahric: Sahih. Şafii; Sunen (7578) Muslim (956) 

 

 

 

577- (821) Ebu Umame radıyallahu anh'den: "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) gece ölen yoksul bir kadının kabri üzerine (cenaze) namazı kıldı."

 

Tahric: Sahihligayrihi. Mürseldir. 

 

 

 

578- (1217) Cabir b. Abdillah radıyallahu anhuma'dan: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölü üzerine dört tekbir aldı, Fatiha'yı okudu sonra ilk tekbiri aldı."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (7600) İbrahim b. Muhammed metruktur. 

 

 

 

579- (1218) Talha b. Abdillah b. Avf'tan: "İbn Abbas radıyallahu anhuma'nın arkasında cenaze namazı kıldım. Fatiha'yı okudu. Selam verdiği zaman bunu sordum: "Sünnet ve haktır" dedi.

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7598) Buhari (1335)

 

 

 

580- (1218/1) Said b. Ebi Saiddedi ki: "İbnAbbas radıyallahuanhuma'nın cenaze namazında Fatiha'yı sesli olarak okuduğunu işittim. Şöyle dedi: "Bunu ancak sünnet olduğunu öğrenmeniz için yaptım."

 

Tahric: Hasen. Şafii, Sunen (7599) 

 

 

 

581- (1219) Ebu Umame b. Sehl, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in ashabından birinden rivayet ediyor: Cenaze namazında imam'ın ilk tekbiri aldıktan sonra Fatiha'yı gizlice içinden okuması sünnettir. Sonra Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'e salat eder, tekbirlerde cenaze için samimiyetle dua eder. Bu tekbirlerde bir şey okunmaz. Sonra gizlice içinden selam verilir."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii; Sunen (7601) 

 

 

 

582- (1220) ed-Dahhak b. Kays'tan: Ebu Umame'nin söylediğinin aynısını rivayet etmiştir.

 

Tahric: Sahih ligayrihLŞafii, Sunen (7602)

 

 

 

583- (1221) Ebu Umame dedi ki: "Cenaze namazında Fatiha okumak sünnettir."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7608) 

 

 

 

584- (1222) Musa b. Verdan'dan: "Abdullah b. Amr b. el-As radıyallahu anhuma cenaze namazında ilk tekbirden sonra Fatiha'yı okurdu."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sünen (7609) İbrahim b. Muhammed metruktur. 

 

 

 

585- (1223) Nafi rahimehullah'tan: "İbn Ömer radıyallahu anhuma cenaze namazında her tekbirde ellerini kaldırırdı."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sünen (7614) Muhammed b. Ömer el-Vakıdi metruktur. 

 

 

 

586- (1224) Nafi rahimehullah'tan: "İbn Ömer radıyallahu anhuma cenaze namazında selam verirdi."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7631)

 

 

 

587- (1211) İsa b. Talha'dan: "Osman b. Affan radıyallahu anh'ın annesini, sedyesinin direkleri arasında taşıdığını ve kabre konuluncaya kadar ayrılmadığını gördüm."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sunen (7474) mubhem ravisi vardır. Beyhaki (4/20) 

 

 

 

588- (1212) Yusuf b. Mahek, İbn Ömer radıyallahu anhuma'nın cenaze taşınan sedyenin ayaklarından birinden tutup kaldırdığını görmüş.

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (7475) mubhem ravisi vardır. Beyhaki (4/20) Abdurrazzak (6520) 

 

 

 

589- (1213) Abdullah b. Sabit babasından rivayet ediyor: "Ebu Hureyre radıyallahu anh'ı Sa'd b. Ebi Vakkas radıyallahu anh'ın cenazesinin taşındığı sedyenin ayakları arasında taşıdığını gördüm."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sünen (7476) mubhem ravisi vardır. Beyhaki (4/20) 

 

 

 

590- (1214) Şurahbil b. Ebi Avn, babasından rivayet ediyor: "İbnu'zZubeyr'i el-Misver b. Mahrame'nin cenazesinin taşındığı sedyenin ayakları arasında taşırken gördüm."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sünen (7477) mubhem ravisi vardır. Beyhaki (4/20)

 

 

 

591- (1225) İbn Şihab, babasından rivayet ediyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekir, Ömer ve Osman radıyallahu anhum cenazenin önünde yürürlerdi."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7484) Ebu Davud (3179) Tirmizi (1007) İbn Mace (1482) Ebu Ya'la (5421) Humeydi (607) 

 

 

 

592- (1226) Rebia b. Abdillah b. el-Hudeyr, Ömer b. el-Hattab radıyallahu anh'ın Zeyneb bt. Cahş radıyallahu anha'nın cenazesinin önünden gittiğini görmüş."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7500) 

 

 

 

593-: (1227) es-Saib'in azatlısı Ubeyd'den: "İbn Ömerve Ubeyd b. Umeyr radıyallahu anhuma'nın cenazenin önünde yürüdüklerini, öne geçip oturduklarını, konuştuklarını, cenaze geçtiği zaman ayağa kalktıklarını gördüm."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sunen (7501) Ubeyd mevla Saib makbuldur.

 

 

 

594-(625) Amir b. Rebia radıyallahu anh'den: "Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cenaze gördüğünüz zaman onu indirinceye veya konuluncaya kadar ayağa kalkın,"

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7523) Muslim (958) 

 

 

 

595- (626) Ali radıyallahu anh'den: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenazeler için kalkardı, sonra oturdu.

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7539) Muslim (962) 

 

 

 

... (1238) Ali radıyallahu anh'den: RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) cenazeler için kalkardı, sonra oturdu.

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sünen (7539) Muslim (962)

 

 

 

596- (1238/1) Muhammed b. Amr b. Alkame'den: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem), cenaze için ayağa kalkar ve bize de kalkmamı-zı ,emrtederdi. Sonra oturdu ve bize de oturmamızı emretti:'

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (7540)

 

 

 

597 - (1228) İmran b. Musa'dan: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cenazesi kabrine başı tarafından götürüldü."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sunen (7703) 

 

 

 

598- (1229) İbn Abbas radıyallahu anhuma'dan: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in cenazesi kabrine başı tarafından götürüldü."

 

Tahric: Zayıf. Şafii, Sunen (7704) mubhem ravisi vardır. 

 

 

 

599- (1230) Cafer b. Muhammed, babasından rivayet ediyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) oğlu İbrahim'in kabrine çakıl döşedi."

 

Tahric: Zayıf. Şafii; Sunen (7722)

 

 

 

Çakıl döşemesi sabit olmamıştır. Sadece kabrin dümdüz yapılması sabittir.

 

Tahric: Şafii, Sunen(7723) 

 

 

 

600- (1235) Cafer b. Muhammed babasından, o da dedesinden rivayet eidyor: "Rasutullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) vefat ettiği zaman taziyeye geldiler. Birisinin şöyle dediğini işittiler: "Muhakkak ki Allah'ta her musibete karşı bir taziye, her helak olana karşı yerine ihsan edecek bir varlık, her yok olana karşı yerini tutacak bir şey vardır. İşte bu nedenle ancak Allah'a yönelin! Ancak O'nu arzulayın! Asıl felakete uğrayan, (sabrının) karşılığında ecir alamayan kimsedir."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (7759) el-Kasım b. Abdillah metruktur. 

 

 

 

601- (1230/1) Cafer b. Muhammed, babasından rivayet ediyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ölü için iki eliyle üç defa toprak attı."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (7718) İbrahim b. Muhammed metruktur. İbn Mace (1565) 

 

 

 

602- (1263) Abdullah b. Cafer'den: "Cafer radıyallahu anh'ın ölüm haberi gelince Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Cafer'in ailesi için yemek yapın. Zira onların başına kendilerini meşgul edecek bir iş gelmiştir."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7764, 7765) 

 

 

 

603- (1263) Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh'den: Rasulullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Sizleri kabirleri ziyaret etmekten yasaklamıştım. Artık ziyaret edebilirsiniz. Lakin günah olan sözler söylemeyin:'

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (7798) Ahmed (3/38, 63, 66) benzeri Burayde radıyallahu anh'den: Muslim (977)

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Zekat Bölümü