MÜSNED-İ

ŞAFİİ

BAYRAM NAMAZLARI

 

Bayram Namazları

 

438- (248) Aişe radıyallahu anha'dan: Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: "Fıtr (Ramazan bayramı) sizin bayram yaptığınız gündür. Adha (Kurban bayramı) sizin kurban kestiğiniz gündür."

 

Tahric: Hasen ligayrihi. Şafii, Sunen (7019) isnadında İbrahim b. Muhammed metruktür. Ebu Hureyre radıyallahu anh'den: Tirmizi (697) Ebu Davud (2324) İbn Mace (1660)

 

 

 

439- (252) Seleme b. El-Ekva radıyallahu anh'ın azatlısı Yezid b. Ubeyd'den: "Seleme b. Ekva radıyallahu anh bayram günü guslederdi."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6805) İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

440- (253) Cafer b. Muhammed, babasından rivayet ediyor: "Ali radıyallahu anh iki bayram gününde, cuma günü, arafe günü ve ihrama girmek istediği zaman guslederdi."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6804) İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

441- (251) Cafer b. Muhammed, babasından, o da dedesinden rivayet ediyor: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) her bayram hibera'dan olan bürdesini giyerdi."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (6828) Buhari (5813) Muslim (2079) 

 

 

 

442- (254) İbnu'l-Huveyris el-Leysi radıyallahu anh'den: "Rastilullah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Necran'da bulunan Amr b. Hazm'a şöyle yazdı:

"Kurban bayramı namazını kıldırmakta acele et, ramazan bayramı namazını geciktir ve insanlara öğüt ver."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6836)

 

 

 

443- (255) Safvan b. Suleym radıyallahu anh'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ramazan bayramı günü Cubban'a çıkmadan önce yemek yerve bunu emrederdi."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, $unen (6849) İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

444- (249) Nafi'den: "İbn Ömer radıyallahu anhuma bayram günü namazgaha giderken tekbir getirir ve tekbirde sesini yükseltirdi."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6812) İbrahim b. Muhammed metruktur. 

 

 

 

445- (250) Nafi'den: İbn Ömer radıyallahu anhuma ramazan bayramı günü güneş doğduğunda namazgaha giderken, varıncaya kadar tekbir getirirdi. Sonra namazgahta da tekbir getirir, imam oturunca tekbiri bırakırdı."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6813) İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

... (250/1) Nafi'den: "İbn Ömer radıyallahu anhuma ramazan bayramı günü namazgaha gitmeden önce guslederdi."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (6803)

 

 

 

446- (869/3) İbn Ömer radıyallahu anhuma ramazan bayramı günü bayram namazından önce veya sonra namaz kılmazdı.

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sünen (1948) 

 

 

 

447- (259) Amr b. Ebi Amr'dan: "İbn Ömer radıyallahu anhuma, Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ile beraber bayram gününde namazgaha gider, sonra evine döner, bayram namazından önce ve sonra namaz kılmazdı."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6940) İbrahim b. Muhammed metruktür.

 

 

 

448- (260) Abdulmelik b. Ka'b'dan: "Ka'b b. Ucre radıyallahu anh bayram namazından önce ve sonra namaz kılmazdı."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sünen (6943) İbrahim b. Muhammed metruktür.

 

 

 

449- (261) Muhammed b. Ali b. El-Hanefiyye, babası (Ali) radıyallahu anh'den rivayet ediyor: "Biz Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in zamanında ramazan ve kurban bayramı günlerinde namazgaha gelinceye kadar mescidde namaz kılmazdık Döndüğümüzde mescide uğrar ve orada namaz kılardık"

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6947) İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

450- (258) İbn Abbas radıyallahu anhuma'dan: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) iki bayram günlerinde namazgahta namaz kılar, bayram namazından önce ve sonra namaz kılmazdı. Sonra kadınlara yönelir, ayakta onlara hitap eder, sadaka vermeyi emrederdi. Kadınlar da kolye ve benzer takılarını sadaka olarak vermeye başlardı."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (6939) İbrahim b. Metruktur. Şahitleri için bkz.: . Buhari (964, 978) Muslim (884) 

 

 

 

451- (262) Ata b, Ebi Rabah'tan: "İbn Abbas radıyallahu anhuma'nın şöyle dediğini işittim: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'in bayram günü hutbeden önce namaz kıldığına, sonra hutbe verdiğine şahit oldum. Kadınların işitmediklerini görünce onlara doğru gitti ve onlara vaazda bulundu, sadaka vermelerini emretti. Yanında Bilal radıyallahu anh vardı, elbisesini şöylece açmıştı. Kadınlar takılarından atmaya başladılar."

 

Tahric: Sahih:Şafii, Sunen (6902) Muslim (884) Buhari (978)

 

 

 

452- (263) İbn Ömer radıyallahu anhuma'dan: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer radıyallahu anhuma bayram namazlarını hutbeden önce kılarlardı."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sünen (6904) İbrahim b. Muhammed metruktür. Bkz.:

Muslim (888) Tirmizi (531) İbn Mace (1276) 

 

 

 

453- (263/1) İbn Ömer radıyallahu anhuma'dan: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman radıyallahu anhum'den aynısı.

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (6905) İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

454- (264) Abdullah b. Yezid el-Hatmi'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr, Ömer ve Osman radıyallahu anhum, Muaviye gelinceye kadar hutbeden önce namaz kılarlardı. Muaviye ise hutbeyi öne aldı."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6906) İbrahim b. Muhammed metruktür. Sahih olan; -hutbeyi bayram namazından önceye alan ilk kişinin Mervan olmasıdır. Bkz.:

Muslim (78)

 

 

 

455- (265) Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh'den: "Mervan bana birini gönderdi. Onunla beraber namazgaha kadar yürüdük. Minbere çıkmak için gitti, beni çekti ve şöyle dedi: "Ey Ebu Said! Bildiğini terk et." Bunun üzerine Ebu Said radıyallahu anh dedi ki: "Üç sefer seslendim ve dedim ki: ''Allah'a yemin olsun ancak daha şerlisini getirdiniz."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (6907) Şahidi: Buhari (956) Muslim (889) İbn Mace(lZ88) 

 

 

 

456- (266) Ebu Said el-Hudri radıyallahu anh'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ramazan bayramı ve kurban bayramı günü hutbeden önce namaz kılardı."

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (6908) İbrahim b. Muhammed metruktür. İbn Ömer radıyallahu anhuma'dan şahidi: Buhari (957) 

 

 

 

457- (268) Cafer b. Muhammed'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem), Ebu Bekr ve Ömer radıyallahu anhuma bayram namazlarında ve yağmur namazında (ilk rekatte) yedi ve (ikinci rekatte) beş tekbir alırlar, hutbeden önce namaz kılarlar ve kıraati sesli yaparlardı."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6871) Mürseldir. İbrahim b. Muhammed metruktür.

 

 

 

458- (269) Cafer b. Muhammed babasından rivayet ediyor: "Ali b. Ebi Talib radıyallahu anh bayram namazlarında ve yağmur namazında yedi ve beş tekbir alır, kıraati de sesli yapardı."

 

Tahric: Çok zayıf. İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

459- (270) Osman b. Urve, babasından rivayet ediyor: "Ebu Eyyub ve Zeyd b. Sabit, Mervan'a bayram namazlarında yedi ve beş tekbir almasını emrettiler."

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6873) ıbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

460- (271) İbn Ömer radıyallahu anhuma'nın azatlısı Nafi dedi ki: "Ebu Hureyre radıyallahu anh ile beraber kurban ve ramazan bayramı namazı arına katıldım. İlk rekatte kıraatten önce yedi tekbir aldı. İkinci rekatte kıraatten önce beş tekbir aldı."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (6874)

 

 

 

461- (272) Ubeydullah b. Abdillah b. Utbe'den: "Ömer b. El-Hattab radıyallahu an h, Ebu Vakıd el-Leysi radıyallahu anh'e: "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban ve ramazan bayramı namazlarında ne okurdu?" diye sordu. Dedi ki: "RasuluIlah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) Kaf ve Kamer surelerini okurdu."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (6893) Muslim (891) 

 

 

 

... (273/1) Ubeydullah b. Abdillah'tan: "Ömer b. el-Hattab radıyallahu anh, Ebu Vakıd el-Leysi'ye: "Rasuluilah (Sallallahu aleyhi ve Sellem) kurban bayramı ve ramazan bayramı (namazlarında) ne okurdu?" diye sordu. Dedi ki: "Kaf suresini ve Kamer suresini okurdu."

 

Tahric: Sahih. Şafii, Sunen (6893) 

 

 

 

462- (267) İbn Sirin'den: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) ramazan ve bayram namazlarında namazdan sonra bineği üzerinde hutbe verirdi,"

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sünen (6920) Mürse!. İbrahim b. Muhammed metruktür.

 

 

 

463- (274) Abdullah b. Ubeydillah b. Utbe dedi ki: "Bayram namazlarında sünnet olan İmam'ın hutbe vermesi, aralarını oturuşla ayırdığı iki hutbe okumasıdır."

 

Tahric: Çok zayıf. Mürseldir. İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

464- (275) Ömer b. Abdillaziz radıyallahu anh şöyle dedi: "Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem) zamanında iki bayram bir araya geldi ve şöyle buyurdu: "el-Aliye halkından oturmak isteyen otursun, sakınca yoktur."

 

Tahric: Çok zayıf. MürseL. İbrahim b. Muhammed metruktür. 

 

 

 

465- (276) İbn Ezher'in azatlısı Ebu Ubeyd dedi ki: "Osman b. Affan radıyallahu anh ile beraber bayram namazına katıldım. Geldi ve namaz kıldı, sonra hutbe verdi. Şöyle dedi: "Muhakkak ki sizin şu gününüzde iki bayram bir araya gelmiştir. Aliye halkından beklemek isteyen cuma namazını beklesin. Dileyen de geri dönsün. Buna izin verdim."

 

Tahric: Sahih mevkuf. Şafii, Sunen (2024)

 

 

 

466- (256) el-Muttalib b. Abdillah b. Hanteb radıyallahu anh'den: "Nebi

(Sallallahu aleyhi ve Sellem) bayram günü namazgaha en büyük yoldan gider, dönerken Ammar b. Yasir'in evinin bulunduğu başka bir yoldan dönerdi:'

 

Tahric: Sahih ligayrihi. Şafii, Sunen (6963) Cabir radıyallahu anh'den: Buhari (986) 

 

 

 

467- (257) Muaz b. Abdirrahman et-Teymi babasından, o da dedesinden rivayet ediyor: "Dedesi Nebi (Sallallahu aleyhi ve Sellem)'i bayram günü namazgahtan dönerken görmüş. Çarşının altından geçmiş, çarşıda bulunan el-Birke'deki el-A'rac'ın Mescidinin yanına gelince kalkmış, Eslem tepesine yönelmiş, dua etmiş, sonra gitmiş:'

 

Tahric: Çok zayıf. Şafii, Sunen (6964) İbrahim b. Muhammed metruktür.

 

Sonraki sayfa için aşağıdaki link’i kullan:

 

Kurbanlar