ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

KAFİRUN

6

 

لَكُمْ دِينُكُمْ وَلِيَ دِينِ

 

6. "(Artık) sizin dininiz sizin olsun, benim dinim de benim."

 

Bu buyrukta bir tehdit anlamı vardır. Yüce Allah'ın: "Bizim amellerimiz bizim, sizin amelleriniz sizin olsun." (el-Kasas, 55) buyruğuna benzemektedir. Yani sizler kendi dininizden memnun iseniz, biz de kendi dinimizden memnunuz.

 

Bu, savaşma emri verilmeden önce idi. O bakımdan kılıç (cihadı emreden) ayeti ile neshedilmiştir. Sürenin tümünün nesh olduğu söylendiği gibi, haber anlamında olduğundan ötürü ondan hiçbir şey nesholmamıştır, da denilmiştir.

 

"Sizin dininiz sizin olsun" buyruğu: Sizin dininizin karşılığı sizin, benim dinimin karşılığı benim olsun demektir. Onların dinlerine de "din" denilmesi onların buna inanmaları ve bunu kabullenmelerinden dolayıdır.

 

Bir başka açıklama şöyledir: Sizin ceza ve karşılığınız sizin, benim ceza ve karşılığım benimdir. Çünkü "din" ceza (amellerin karşılığı) demektir.

 

"Benim dinim de benim" buyruğundaki "ye" harfini Nan, İbn Kesir -ondan farklı rivayetlerle gelmiş olmakla birlikte-'den rivayetle elBezzi, İbn Amir'den Hişam ve Asım'dan Hafs'ın rivayetine göre üstün okumuşlardır. Nasr b. Asım ve Sellam ile Yakub "Benim dinim" de "ye"yi sabit olarak okumuş ve şöyle demişlerdir: Çünkü bu da tıpkı "Sizin dininiz"de ki (siz anlamını veren) "kef" harfi "Kalktım"de ki "te" gibi bir isimdir. Diğerleri ise "ye"siz okumuşlardır.

 

Yüce Allah'ın: "Bana doğru yolu gösterendir." (eş-Şuara, 78); "Artık Allah'tan korkun, bana da itaat edin." (Al-i İmran, 50) buyruğuna ve benzerlerine benzemektedir. Burada kesre ile yetinilerek mushafın hattına da ittiba ile böyle okunmuştur. Çünkü mushafta (bu lafızlar) "ye"siz olarak yazılmıştır.

 

(Kafirun Süresi burada sona ermektedir. Allah'a hamd olsun).

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

110-NASR سورة النصر

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR