ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HUMEZE

8

/

9

 

إِنَّهَا عَلَيْهِم مُّؤْصَدَةٌ {8} فِي عَمَدٍ مُّمَدَّدَةٍ {9}

 

8,9. Muhakkak ki bu (ateşin kapıları), onların üzerlerine uzatılmış direklerle kapatılmış olacaktır.

 

el-Hasen ve ed-Dahhak'ın açıklamasına göre ateş onların üzerlerine kapatılacaktır. Buna dair açıklamalar daha önce el-Beled Süresi'nde (20. ayetin tefsirinde) geçmiş bulunmaktadır. Kureyş lehçesinde; kilitlenmiş olacaktır, diye de açıklanmıştır. Onlar kapıyı kilitlemeyi anlatmak üzere; "Kapıyı kilitledim" derler. Bu açıklamayı Mücahid yapmıştır. Ubeydullah b. Kays er-Rakkıyat'ın şu beyitinde de bu anlamdadır: "Şüphesiz o sarayda -girecek olursak- bir ceylan vardır üzerinde perdenin kapatılıp, kilitlendiği."

 

"Onların üzerine uzatılmış direklerle" buyruğundaki; " ... de" burada "be" anlamındadır. Yani, uzatılmış direklerle (kapıları üzerlerine) "kapatılmış olacaktır." Bu açıklamayı İbn Mesud yapmıştır. Onun kıraatinde de; "Uzatılmış direklerle ... " şeklindedir.

 

Ebu Hureyre'nin, Peygamber (s.a.v.)'dan rivayet ettiği bir hadiste şöyle buyurulmaktadır: "Daha sonra Yüce Allah, onlara ateşten kilitler, ateşten çiviler ve ateşten direkleri bulunan melekler gönderecektir. Bu kilitlerle ateşi üzerlerine kilitleyecek, bu çivilerle onları sağlamlaştıracak ve bu direkler uzatılacaktır. Dolayısıyla orada bir rahat esintinin dahi girebileceği bir delik kalmayacak, oradan dışarıya bir gam çıkmayacaktır. Arş'ın üzerinde olan Rahman onları unutacaktır. (Bu hallerinde terkedecektir.) Cennet ehli de nimetleriyle meşgul olacaklardır. Bundan sonra ebediyyen imdat isteyip duracaklar ve daha sonra konuşma kesilecektir. Onların konuşmaları inleme ve hırıltıdan ibaret kalacaktır. İşte Yüce Allah'ın: "Muhakkak ki bu onların üzerine uz atılmış direklerle kapatılmış olacaktır" buyruğu bunu anlatmaktadır.

 

Katade dedi ki: "Direkler" ile azab edileceklerdir. Taberi de bu açıklamayı tercih etmiştir.

 

İbn Abbas dedi ki: "Uzatılmış direkler" onların boyunlarındaki tasmalardır. Ayaklarındaki zincirler olduğu da söylenmiştir. Bu açıklamayı da Ebu Salih yapmıştır.

 

el-Kuşeyri dedi ki: Büyük çoğunluk "direkler"in cehennemlikler üzerine kapatılıp, kilitlenecek olan kilitlerin kazıkları olduğu kanaatindedir. Bu kilitler, kazıklarla sağlamlaştırılacak, böylelikle cehennemin kederi ve sıcağı onlara geri dönmüş olacak, onların üzerlerine de rahatlatıcı hiçbir esinti giremeyecektir.

 

Şöyle de açıklanmıştır: Onlar direklerde -yani kısalarına göre daha sağlam ve güçlü olan- uzatılmış zincir ve tasmalar içerisinde, cehennemin kapıları üzerlerine kapatılmış olacaktır. Bir başka açıklamaya göre onlar uzatılmış direklerdedirler, yani cehennemin azab ve acıları içerisinde bir de onlara darbeler indirilecek, dayak atılacaktır demektir.

 

Uzun ve uzayıp giden bir zaman içerisinde (bu halde olacaklardır) diye de açıklanmıştır. Yani onların bu halinin sonu gelmeyecektir.

 

Hamza, el-Kisai ve Asm'dan rivayetle Ebu Bekir "direklerle" anlamındaki lafzı "ayn" ve "mim" harfleri ötreli olarak; (...) diye; "Direk" lafzının çoğulu olarak okumuşlardır. (...) Okuyuşu da aynıdır. el-Ferra dedi ki: (...) ile (...) şekilleri "Direk" lafzının sahih iki çoğul şeklidir. Tıpkı: "Tabaklanmış deri"nin çoğulunun (...) ile (...) şeklinde, "Tabaklanması bitmemiş deri"nin çoğulunun; (...) ile (...) şekillerinde gelmesi gibi.

 

Ebu Ubeyde dedi ki: "Direkler" şekli (...)'in çoğuludur. "Tabaklanmamış deri" gibi. Ebu Ubeyd ise; (...) lafzının (ilk iki harfini) iki fetha ile telaffuz edilmesini tercih etmiştir, Ebu Hatim de böyle tercih etmiştir. Yüce Allah'ın: "Allah O'dur ki gökleri gördüğünüz şekilde direkler olmaksızın yükseltmiştir." (er-Ra'd, 12) buyruğunda yer alan ve icma ile (ilk iki harfinin) üstün okunmuş bulunan: "Direkler" lafzını nazar-ı itibara alarak bu tercihi yapmışlardır.

 

el-Cevheri dedi ki: "Evin direği" demektir. Bunun azlık çoğulu "şeklinde, çokluk çoğulu ise; (...) ile (...) şekillerinde gelir. Yüce Allah'ın: "Uzatılmış direklerle" buyruğunda her iki şekilde de okunmuştur. Ebu Ubeyde ise şöyle demiştir: "Ahşap yahut demirden olan herbir uzun şey"dir. Bu "imad (direk)" gibi bina için bir esastır. "Bir şeyi üzerinde dayanacağı bir direk ile destekledim, o da desteklendi" denilir. "Onun altında direkler yerleştirdim" demektir. Doğrusunu en iyi bilen Allah'tır.

 

(Hümeze Suresi burada sona ermektedir. Allah'a hamd olsun).

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

105-FİL سورة الفيل

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR