ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

HUMEZE

1

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

وَيْلٌ لِّكُلِّ هُمَزَةٍ لُّمَزَةٍ

 

1. İnsanları arkadan çekiştiren, yüzlerine karşı onlarla alay eden her kişinin vay haline ki!

 

"Veyl: Vay haline!" lafzının anlamına dair açıklamalar daha önce bir kaç yerde (el-Bakara, 79, ayet ikinci başlık)'de geçmiş bulunmaktadır ki; horluk, azab ve helak olmak anlamındadır. Cehennemdeki bir vadi olduğu da söylenmiştir.

 

"İnsanları arkadan çekiştiren, yüzlerine karşı onlarla alayeden her kişinin vay haline ki;" İbn Abbas dedi ki: Bunlar başkalarının sözlerini alıp taşıyanlar, birbirlerini sevenlerin arasını bozanlar, suçsuz, günahsız kimselerin kusurlarını araştıranlardır. Buna göre buradaki her iki tabir (humeze ve lumeze) aynı anlama gelmektedir.

 

Peygamber (s.a.v.) buyurdu ki: "Yüce Allah'ın kullarının en kötüleri başkalarının laflarını taşıyanlar, birbirlerini sevenlerin arasını bozanlar, suçsuz, günahsız kimselerin kusurlarını ortaya koymaya çalışanlardır.''

 

İbn Abbas'tan nakledildiğine göre "humeze" arkadan çekiştiren, "lumeze" ise insanları çokça ayıplayan kimse demektir.

 

Ebu'l-Aliye, el-Hasen, Mücahid ve Ata b. Ebi Rebah: Humeze insanların gıybetini yapan ve yüzlerine karşı onları tenkid eden, lumeze ise hazır olmadıkları vakit arkalarından gıybetlerini yapan kimsedir, demişlerdir. Hassan'ın şu beyiti de bu kabildendir: "Kızgın kor ateş gibi alev saçan bir kafiye (şiir) ile, Yüzüne karşı tenkid ettim seni, zelil bir nefsle boyun eğdin sen de"

 

en-Nehhas, bu görüşü tercih etmiş olup şöyle demiştir: Yüce Allah'ın: "Bazıları da sadakalar hususunda sana dil uzatırlar. ("Lumeze" ile aynı kökten gelen "yelmizuke" fiili kullanılmıştır.)" (et-Tevbe, 58) buyruğu da bu kabildendir.

 

Mukatil bu açıklamanın aksini yaparak şöyle demiştir: Humeze; gıybet yaparak insanları arkalarından çekiştiren, lumeze ise yüzüne karşı insanın gıybetini yapan kimse demektir. Katade ve Mücahid şöyle demişlerdir: Humeze insanları çokça tenkid edip dil uzatan, lumeze ise onların neseblerine çokça dil uzatan kimsedir.

 

İbn Zeyd dedi ki: Humeze'ci insanları eliyle dürtüp vuran kimse demektir. Lumeze ise diliyle onların kusurlarını söyleyen ve ayıplayan demektir.

 

Süfyan es-Sevri dedi ki: Humezelik dil ile lumezelik ise göz ile yapılır. İbn Keysan dedi ki: Humeze oturup kalktığı kimselere kötü sözleriyle eziyet veren, lumeze ise oturup kalktığı kimseye göz kırparak gözüyle, başıyla, kaşıyla işaretler yapan kimsedir. Burada her ikisi de aynı şeydir. Bu da kişinin gıyabında onu tenkid eden, onun gıybetini yapan kimsedir. Ziyad elAcem dedi ki: "Benimle karşılaştığın vakit yalan yere beni sevdiğini söylersin Ve eğer hazır değilsem sen, humezeci, lumezesin."

 

Bir başka şair de şöyle demiştir: "Seninle karşılaşacak olursam, öfkeyle sen bana dişlerini göstererek sırıtırsın Ve eğer yanında bulunmayacak olursam, sen humezeci bir lumezesin."

 

"Uzak olmak, uzaklık" demektir. Humeze ise bu anlamı mübalağalı bir şekilde ifade etmek için kullanılan bir isimdir. Nitekim insanlarla çokça alayeden ve onların hallerine çokça gülen kimseye: (...) denilir.

 

Ebu Cafer Muhammed b. Ali ve el-A'rec "mim" harflerini sakin olarak; (...) diye okumuşlardır. Eğer onların böyle okudukları, onlardan sahih olarak nakledilmiş ise, o takdirde bu lafızlar (ism-i) meful manasınadır. Bu da insanlar kendisi hakkında kaş göz işaretleri yaparak onun hallerine gülsünler ve kendisinin gıybetini yapmak zorunda bırakacak şekilde insanlara karşı davranışlar sergileyen kimse demek olur.

 

Abdullah b. Mesud, Ebu Vail, en-Nehai ve el-A'meş ise ("her" anlamındaki "li külli" lafzını zikretmeyerek): "Humeze ve lumezenin (yani insanları arkadan çekiştirip, yüzlerine karşı onlarla alayeden kimselerin) vay haline" diye okumuşlardır.

 

(Humeze'nin kökünü teşkil eden): (...)'in asıl anlamı, "kırmak ve bir şeyi şiddetle ısırmak" demektir. "Harfi hemzeli okumak" tabiri de buradan gelmektedir. "Onun başını kırdım" denilir. "Cevizi elimle kırdım" demektir.

 

Bedevi bir araba "Siz fare kelimesini (fa're şeklinde) hemzeli mi söylersiniz?" diye sorulmuş da o da: "Fareyi ısırıp yakalayan ancak kedidir" diye cevab vermiştir.

 

es-Sıhah'taki ifade ise şöyledir: Bedevi bir araba: "Fare kelimesi (fa're şeklinde) hemzeli mi söylenir?" diye sorulmuş. O da: "Hayır onu ısırıp yakalayan kedidir" diye cevab vermiştir.

Birincisini nakleden es-Sa'lebi'dir. Bu ifade(ler) kediye "humeze" isminin verileceğine delildir.

 

el-Accac şöyle demiştir: "Biz kimin başını hemzeder (kırar) isek, onun başı elbette yarılır, kırılır."

 

Hemz ve lemz'in asıl anlamının itmek ve vurmak olduğu da söylenmiştir. "Onu vurup itti, vurup iter, vurup itmek" denilir. Aynı şekilde: "Onu itti, onu vurdu" demektir. Recez vezninde şair şöyle demiştir: "Biz her kimin şanına (kuvvetine) hemz edecek olursak o hemen kıç üstü yıkılır, Şiddetli bir şekilde; yahut o şiddetlice yıkılır."

 

Bu açıklamayı es-Sıhah'da (el-Cevheri) yapmıştır.

 

Ayet, ed-Dahhak'ın, İbn Abbas'tan rivayetine göre el-Ahnes b. Şerik hakkında inmiştir. Bu kişi ister karşılarında bulundukları vakit, ister yanından geçtiklerinde insanları kaş göz işaretleri yaparak ayıplar, onları çekiştirirdi.

 

İbn Cüreyc dedi ki: (sure) el-Velid b. el-Muğire hakkında inmiştir. O Peygamber (s.a.v.)'ın gıyabında gıybetini yapar, yüzüne karşı da onu tenkid ederdi. Ubeyy b. Halef hakkında indiği söylendiği gibi Cemil b. Amir es-Sakafi hakkında  indiği de söylenmiştir.

 

Ayetin, tahsis sözkonusu olmaksızın genel olarak bu tür davranış sergileyenlerin hepsi hakkında umumi olduğu da söylenmiştir. Çoğunluğun görüşü de budur.

 

Mücahid dedi ki: Bu buyruklar kimse hakkında özel değildir. Aksine bu nitelikte olan herkes hakkındadır.

 

el-Ferra dedi ki: Umumi bir buyruğun zikredilip, özel kimselerin onunla kastedilmesi mümkün olabilir. Nitekim bir kimse birisine: Ben seni ebediyyen ziyaret etmeyeceğim deyip diğeri ona: Kim beni ziyaret etmezse ben de o kimseleri ziyaret etmem, diyerek tek bir kimseyi kastetmesine benzer ki, bu sözüyle kendisine böyle diyen kimseyi ziyaret etmeyeceğini kastetmiş olur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Humeze 2

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR