ANA SAYFA             SURELER    KONULAR

 

TİN

2

 

وَطُورِ سِينِينَ

 

2. Sina dağına

 

İbn Ebi Necih, Mücahid'den "dağına" (anlamına gelen: Tur lafzını) "dağ" diye, "Sina (Sının)" lafzını da -Süryanicede- mübarek diye açıkladığını rivayet etmiştir.

 

İkrime'den gelen rivayete göre o, İbn Abbas'ın şöyle dediğini nakletmiştir: "Tur" dağ "Sinin" ise güzel demektir. Katade dedi ki: Sinin mübarek ve güzel demektir, demiştir.

İkrime'den şöyle dediği nakledilmiştir: (Sının, Sina) şanı Yüce Allah'ın kendisinden Musa (a.s)'a seslendiği dağdır. Mukatil ve el-Kelbı şöyle demişlerdir: "Sının (Sina)" kendisinde meyve veren ağaç bulunan herbir dağdır. Bu Sinin ve Sina diye anılır, Nabat dilinde böyledir.

 

Amr b. Meymun'dan şöyle dediği nakledilmiştir: Mekke'de yatsı namazını Ömer b. el-Hattab ile birlikte kıldım. O "Andolsun İncire ve zeytine, Sina dağına ve şu emin beldeye ki" buyruklarını okudu. "Sina dağına" anlamındaki buyruğu; (...) diye okudu (Amr) dedi ki: Abdullah (b. Mesud)'ın kıraatinde de böyledir. Beyt'i tazim etmek için de sesini oldukça yükseltti. İkinci rekatte de "Rabbinin Fil sahiblerine ne ettiğini görmedin mi?" (el-Fil, 1) ile "Kureyş'in güvenlik ve esenliği için" (Kureyş, 1) surelerini arka arkaya okudu.

Bunu İbnu'l-Enbari zikretmiştir.

 

en-Nehhas dedi ki: Abdullah (b. Mesud)'un kıraatinde "sin" harfi kesreli olarak; "Sina" şeklindedir. Amr b. Meymun'un Ömer'den rivayetine göre ise "sin" harfini üstün olarak okumuştur.

 

el-Ahfeş dedi ki: "Tur" bir dağdır, "Sının" de ağaç demektir. Tekili "sınıniye" diye gelir. Ebu Ali dedi ki "Sının" lafzı "fi'lil" vezninde olup "lam"a tekabül eden "nun" harfi bu lafızda tekrarlanmıştır. Kaygan yer olan "zihlil"; bir parça kuru hurmayı anlatan "kirdide" ile uzun için kullanılan "hınzid" lafızlarında tekrarlandığı gibi

 

"Sina" lafzı munsarıf olmadığı gibi "sının" lafzı da munsarıf değildir. Çünkü burası bir bölgenin yahut bir yerin adıdır. Eğer bir mekanın yahut bir konaklama yerinin ismi kabul edilse ya da müzekker bir isim olarak değerlendirilse, munsarıf olur. Çünkü bu durumda müzekker olan bir varlığa, müzekker olan bir isim verilmiş olur.

 

Yüce Allah'ın bu dağa yemin etmesinin sebebi bunun Şam ve mukaddes arzda bulunmasıdır. Yüce Allah, bu ikisini de mübarek kılmıştır. Nitekim Yüce Allah; "çevresini mübarek kıldığımız Mescid-i Aksa'ya ... " (el-İsra, 1) diye buyurmuştur.

 

SONRAKİ SAYFA İÇİN AŞAĞIDAKİ LİNK’E TIKLAYIN

 

Tin 3

 

 

ANA SAYFA             SURELER    KONULAR